Last Updated on 17 maart 2021 by Jonna
Vroeger, toen Kevin en ik nog in Rotterdam woonden, bestelde ik regelmatig Indiaas eten. Oh wat was dat altijd een feestje. Vooral de butter chicken met zelfgemaakt naanbrood. Helaas is er in ons kleine dorpje geen mogelijkheid om een portie Indiaas lekkers te bestellen. Daarom maak ik al een paar jaar mijn eigen butter chicken. En vandaag deel ik het recept met jullie.
Het vlees (de kippendijen, veel smaakvoller dan kipfilet) laat je het liefst 24 uur marineren in een marinade op basis van yoghurt. Dit is heel gebruikelijk in de Indiase keuken en het lijkt wel alsof de kip hierdoor extra sappig wordt. Meestal als ik vlees een nachtje laat marineren in de koelkast dan verpak ik het in een afsluitbaar plastic zakje. Heel handig!
Je kunt de butter chicken serveren met een stuk naanbrood, gekookte aardappels of rijst. Wij eten er het liefst basmati rijst bij. Tilda is ons favoriete rijstmerk en ook de kant-en-klaar verpakkingen zijn erg handig. Zo maak je snel een koude rijstsalade of eet je de kliekjes op van de avond ervoor met wat rijst.
Ingredienten Indiase butter chicken
Voor de marinade
- 800gr. Kippendijen
- 2 eetlepel yoghurt
- 1.5 theelepel garam masala
- Stukje verse gember van 1 centimeter
- 1 theelepel komijn
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel zout
- Halve limoen
- Halve theelepel chilipoeder
Voor de saus
- 400gr. Tomatenblokjes
- 3 knoflooktenen
- 2 uien
- Stukje verse gember van ongeveer 1.5 centimeter
- 1.5 theelepel garam masala kruiden
- Halve theelepel komijnpoeder
- Halve theelepel korianderzaad
- Mespuntje chilipoeder
- Snufje kardemon
- 200ml. water
- Flinke klont roomboter
- Scheut olie
- 150ml. slagroom
Bereidingswijze Butter Chicken indiase stijl
Allereerst ga je de marinade voor de kip maken. Meng de Griekse yoghurt met de garam masala, de fijngehakte gember en knoflook, zout en het sap van een halve limoen. Maak de kippendijen schoon en verdeel de marinade over het vlees. Laat het een nachtje intrekken in de koelkast.
Snipper de ui fijn, smelt ondertussen een flinke klont roomboter in een pan samen met een scheut olie. Bak hierin de ui in ongeveer tien minute op middelmatig vuur. Snijd ondertussen de knoflook en gember in stukken en bak mee met de uien. Voeg tegelijkertijd ook de overige kruiden toe en bak dit een paar minuten op een laag vuurtje. Blus af met het water en roer goed door.
Nu kun je de tomatenblokjes erbij doen. Laat het een paar minuutjes koken en maak dan de saus glad met behulp van een blender of staafmixer.
Verhit een koekenpan met een klontje roomboter en bak hierin de kip totdat alle kanten zijn dichtgeschroeid. Voeg daarna de kip bij de butter chicken saus en laat het geheel nog een half uurtje minimaal pruttelen. Vijf minuten voor het opdienen voeg je de slagroom toe en verwarm je het kort mee (laat het niet koken)
Strooi er voor het serveren wat verse koriander overheen en je hebt een perfecte Butter Chicken op tafel getoverd.
Eetsmakelijk!
Ben jij ook fan van de Indiase keuken?
6 comments
Ik ben gek op dit soort gerechten en dit recept klinkt als muziek in mijn oren :-).
Dat ziet er weer lekker uit Jonna?????
Ohhh verrukkelijk (op de koriander na)! Ik at dit altijd in India en kon het nooit echt vinden hier inderdaad. Fijn dit recept, smullen!!!
Ja man, vet fan van de Indiase keuken. Het is godallemachtig nog geen 06.30 uur en ik zit nu al te kwijlen!
Oef, dat ziet er lekker uit!! Ik ben helemaal niet van de aardappels en juist wel van de curry’s, pasta’s en rijstgerechten dus deze gaat zeker op de lijst komen! 😉
Ik wil het ook graag maken maarik weet niet voor hoeveel personen dit is.
Groetjes TPostma.
Comments are closed.