Burgertrutjes

het leven is te kort om er niet met volle teugen van te genieten

donderdag

4

januari 2018

5

COMMENTS

Fatshaming & looksshaming – Obsessief bezig zijn met uiterlijk & gewicht

Written by , Posted in Lekker persoonlijk!

Soms sta ik ’s ochtends voor de spiegel en denk ik: jezus, wat heb ik vandaag een rotkop. Niet weg te werken wallen, een onrustig huidje of opengebarsten lippen, het werkt allemaal niet mee soms. En mijn vetjes. MIJN VETJES 🙁 Gelukkig heb ik mijn binnenkant nog.

Blijkbaar is het allemaal de normaalste zaak van de wereld. Vroeger zei ik altijd: Ja, ik kan mijn gezicht niet veranderen! Maar tegenwoordig kan dat wel. Ik beweer niet dat het er allemaal beter van wordt maar het kán, als je dat wil.

Fatshaming XL: Verboden voor dikke mensen

Gisterenavond was bij Jinek een item over Fatshaming en te gast was een mooie blonde dame. Een operazangeres met een – zoals dat tegenwoordig heet – plussize maat. In Duitsland mag zij zelfs niet aan audities deelnemen omdat er een bordje staat met “Für Dicken Verboten”. (uhh, hallo, 1940 belde, ze willen hun standpunten terug). Shit just got real.

Maar echt, zijn we tegenwoordig zó ver dat we talent, doorzettingsvermogen, motivatie, levenslust en karakter VER achter uiterlijk zetten? Heeft het hele beeld wat ‘men’ van je heeft dan te maken met of je wel of geen rolletjes ziet in een strakke jumpsuit?

Curvy Girls <3

Sinds kort ben ik via Josine (en als we het dan toch over uiterlijkheden hebben; wat een fucking knap wijffie!) lid van de Facebookgroep Curvy Girls. Hoe leuk deze groep is merkte ik al na een aantal dagen. Meiden plaatsen leuke outfit foto’s en damn, wat zien ze er goed uit. Maar damn, wat is het erg om te merken dat lieve reacties (ook kritiek soms, maar gewoon aardig of opbouwend) gewoon écht zelfdzaam zijn op social media. Dat vind ik kut. Maar deze groep is fijn en ik ben blij dat er dus óók een hele groep mensen is die normaal met uiterlijkheden kunnen omgaan (en dit aanpassen op hun innerlijk, haha!). Er leuk uitzien vindt iedereen leuk, maar het telt niet als je van binnen verrot bent.

Fatshaming: “Maar het gaat toch ook om je gezóndheid!”

Dit is echt mijn allergrootste ergernis. Mensen die zich ineens bekommeren om de gezondheid van anderen (degenen die ze beledigen, that is). Je maakt mij namelijk niet wijs dat als jij vrijwillig een lelijke reactie onder een foto van een volstrekt onbekende plaatst en dan ineens de gezondheid-kaart gaat spelen, je oprecht bent. Dan kan je van alles vinden, maar dan gebruik je die gezondheid-motivatie alleen maar om iets minder als asshole te boek te staan.

Sowieso, stop gewoon met volwassen mensen de les te lezen. Als je mensen op wil voeden ga je maar lekker babies baren of op een school werken!

Meer aandacht voor innerlijk!

Uhh yes please! Dat betekent echt niet dat je je uiterlijk moet verslonzen hoor. Ik ben ook héél graag bezig met mezelf verzorgen, kleding kopen, make-uppies. Maar dat vind ik gewoon zelf fijn. Het is een soort van hobby. Ik vind het leuk om te doen maar ik snap ook wel dat er mensen zijn die daar geen snars om geven. En dat is toch gewoon cool? Dat geeft mij niet gelijk het recht om mezelf beter te voelen (of vice versa, natuurlijk!).

Daarnaast, “Ik vind jou echt een fijn persoon!”vind ik een véél groter compliment dan: “Wat zie je er leuk uit!” Meer diepgang begint bij jezelf 🙂

Wat vind jij van fat- en looksshaming? Heb jij er zelf wel eens mee te maken gehad?

 

Foto: Shutterstock

 

Facebook Comments

5 Comments

  1. Nicolette weijman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Een blog beginnen – 5 redenen om het gewoon te doen!

Lees jij - net als wij - ook ontzéttend graag blogs? Wil je zelf een blog beginnen maar durf je...

Sluiten