Burgertrutjes

het leven is te kort om er niet met volle teugen van te genieten

donderdag

11

mei 2017

13

COMMENTS

Help! Mijn hond heeft immuungemedieerde polyarthritis!

Written by , Posted in Lekker persoonlijk!

Toen ik vorige keer over mijn hond schreef had ik niet verwacht dat het zo lang nog slecht met haar zou gaan. Sterker nog, ze hing weken op het randje van leven en dood. Gelukkig is ze weer bijna helemaal de oude.

Zo’n twee maanden terug schreef ik deze blog. Masuka lag toen in Utrecht en ze was opgenomen met veel klachten maar zonder diagnose. In Utrecht zijn ontzettend veel onderzoeken geweest maar er is niet veel uitgekomen. Omdat ik op Instagram en Facebook heel veel vragen heb gekregen over de toestand van m’n hondenkind bij deze even een update!

Wat is het nu uiteindelijk geweest?

Een idiopatische gewrichtsontsteking oftewel immuungemedieerde polyarthritis.

Immuungemedieerde polyarthritis is een auto-imuunziekte waarbij het lichaam zichzelf als het ware ’aanvalt’. Het woord immuungemedieerd betekent ‘van de afweer van het lichaam’, en polyarthritis geeft aan dat het om een gewrichtsontsteking van meerdere gewrichten gaat. (zie ook de site van de dierenkliniek van Universiteit Utrecht).

Idiopatisch betekent dat de oorzaak niet bekend is. Dat is vervelend maar goed, niets aan te doen.

Na zes dagen Utrecht konden we haar eindelijk ophalen.

Dat waren serieus de langste zes dagen van mijn leven. Arm beestje. Toen we haar gingen halen woog ze nog maar 10 kilo (normaal gesproken rond de 16!) en het was echt een mager scharminkel. Ze zag er (echt!) niet uit en ze was nog steeds lusteloos en ontzettend zwak. Ze is ontzettend veel spierweefsel verloren en moest dus echt vanaf 0 weer spierkracht opbouwen.

Dat was natuurlijk niet leuk om te zien en het was ook écht met recht paniek toen ze de eerste dagen dat ze thuis was weer koortsaanvallen kreeg. Dat bleek te komen door het te snel afbouwen van medicatie. Gelukkig ging het na het opvoeren van de medicatie (en wat extra pijnstillers) al wat beter met haar en zagen we langzaam vooruitgang.

En nu?

We zijn nu bijna twee maanden verder. Eigenlijk gaat het pas sinds een week of twee weer zó goed met haar dat we ons oude hondje weer terugzien. We hebben nu weer écht hoop dat ze helemaal de oude wordt. Het is alleen nog onbekend hoe dit zich gaat ontwikkelen en of het terug kan komen. We zijn aan het afbouwen met medicatie en het gaat alleen maar beter met haar, dus we hebben goede hoop!

Heel erg bedankt voor jullie lieve berichten, steun en medeleven!

Voor sommige mensen is een hond ‘maar een hond’ maar bij ons maakt ze echt deel uit van ons huishouden. Mijn hart zou echt breken als ik m’n beestje al op 3 jarige leeftijd moest opgeven. Gelukkig ziet het er niet meer zo uit dat dat op korte termijn gaat gebeuren!

 

Facebook Comments

13 Comments

  1. Josine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
5x favoriete blogtools – onmisbare tools voor elke blogger

In dit artikel een overzicht van onze favoriete blogtools die voor ons onmisbaar zijn bij het bloggen. Elke dag ontdekken...

Sluiten