Burgertrutjes

het leven is te kort om er niet met volle teugen van te genieten

dinsdag

8

augustus 2017

4

COMMENTS

Keukenopstelling en indeling – tips & tricks voor het samenstellen van de perfecte keuken

Written by , Posted in Lekker wonen!

Een keuken uitzoeken kan een hels karwei zijn. Een bezoekje aan de showrooms is een tijdrovende klus. Daarom is het belangrijk vooraf alvast wat voorwerk te doen over de keukenopstelling en indeling. Ook als je besluit online een keuken te ontwerpen dan is het verstandig om goed na te denken over de beschikbare ruimte, wensen en mogelijkheden.

Toen wij een aantal jaar geleden zelf onze keuken gingen samenstellen vond ik het nog best lastig om de juiste keuzes te maken. Bovenkastjes of niet? Hoekkeuken of kookeiland? En welke indeling is nu het beste? Als ik nu weer voor de keuze zou staan zou ik een paar dingen anders doen. Maar tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds geen spijt dat ik geen bovenkastjes heb.

Keukenopstelling en indeling  – welke vorm past bij jouw huis

Dit vond ik nog wel het meest lastige van het hele proces, het bepalen van de opstelling van de keuken. Gelukkig is er online heel veel keukentips en informatie te vinden over de perfecte indeling van jouw keuken. Een kookeiland was mijn wens maar dit was niet werkbaar in onze open keuken. Hieronder een aantal handige tips & tricks over de verschillende mogelijkheden voor de keukenopstelling en indeling. Ohja, voordat je aan de slag gaat met het indelen van de keuken zorg dan dat je alle maten hebt gemeten. Meten is weten mensen!

Kookeiland

Keukenopstelling en indeling tips en tricks

Een kookeiland is het meest geschikt voor grote ruimtes. Dit omdat je voldoende ruimte over moet houden rondom het kookeiland. Anders staat het kookeiland meer in de weg dan dat je ervan kunt genieten. En houd er rekening mee dat de kastdeurtjes ook nog open moeten kunnen. Het advies is om minimaal 1 meter rondom het kookeiland vrij te houden. Wil je gaan koken op het kookeiland? Dan is een afzuigkap ook onmisbaar. Dus goed om hier vooraf over na te denken.

Parallel keukenopstelling

Keukenopstelling en indeling tips en tricks

Deze keukenopstelling en indeling wordt vaak gekozen bij de kleinere en vooral smallere ruimtes. Heb je een aan rechte opstelling niet genoeg? Kies dan voor deze opstelling. Ga voor een kastenwand aan 1 kant en aan de andere kant het aanrechtblad met wastafel. Of maak twee aanrechtbladen aan beide kanten. Vooral praktisch als je vaak samen in de keuken staat. Bij dit soort keukens is het extra belangrijk om goed over de indeling na te denken. Plaats de vaatwasser aan de kant waar de spoelbak staat. Dit scheelt onnodig heen en weer lopen.

G-keuken

Keukenopstelling en indeling tips en tricks

Deze keuken lijkt erg veel op de U-vorm keuken maar heeft nog een extra uitbouw aan het open einde. Hierdoor heb je extra veel werkruimte en kun je lekker veel machines uitstallen op het aanrecht. Het extra stukje aan de keuken wordt ook wel het ‘schiereiland’ genoemd en is ook prima te combineren met een hoekkeuken! Ook perfect om te gebruiken als bar of eettafel. Hierdoor is deze indeling geschikt voor grote en kleine ruimtes.

Keukenopstelling en indeling tips en tricks

Wel of geen bovenkastjes?

En dan het eeuwige dilemma, bovenkastjes ja of nee? Ik heb ervoor gekozen om geen bovenkastjes te monteren. Waarom? De keuken is op zich al best groot en omdat het een open keuken is wilde ik een rustig effect creëren. En hoe meer kastjes, hoe meer rotzooi je gaat verzamelen. Door een hoekcarrousel systeem te plaatsen in de hoekkast heb ik voldoende ruimte voor alle pannen, potten en schalen. De rest van de keuken heb ik ingedeeld met lades. En dit werkt voor mij perfect. Mocht je toch spijt krijgen van je keuze dan kun je altijd nog een bovenkastje bijplaatsen.

Nog een voordeel van geen bovenkastjes hebben is dat je de wand nu kunt bekleden. Kies voor een gepersonaliseerde wanddecoratie of een mooie RVS achterwand. Er is tegenwoordig zo veel mogelijk!

Bepaal je budget – voorkom verrassingen

Tsja, en dan misschien nog wel het allerbelangrijkste, bepaal hoeveel knaken je uit wilt gaan geven. Heb je geen ruim budget? Bespaar dan op overbodige opties en luxe. Zoals verlichting in de lades of kastjes of die dure handgrepen. Bedenk ook of je veel gebruikt gaat maken van de keuken. Ben jij geen held in de keuken? Waarom zou je dan een supersonische oven met 452 mogelijkheden aanschaffen?

Ben jij toe aan nog meer inspiratie? Plan dan eens een bezoekje aan een showroom of begin met het maken van een moodboard op Pinterest. Geen budget of tijd voor een nieuwe keuken? Een make-over van je keuken is ook mogelijk!

Ben jij blij met de opstelling en indeling van je keuken?

Facebook Comments

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Waarom anderen naar beneden halen niemand helpt

Waarom iemand naar beneden halen niemand helpt - Het is zo lekker makkelijk he? Die irritante collega, die vervelende tante,...

Sluiten