Last Updated on 3 oktober 2024 by Marleen
In een wereld waar de kosten van levensonderhoud blijven stijgen, is het belangrijker dan ooit om bewust met je financiën om te gaan. Of je nu wilt sparen voor een grote aankoop, schulden wilt aflossen of gewoon wat meer financiële ruimte wilt creëren, kleine veranderingen in je dagelijkse uitgaven kunnen een groot verschil maken. In dit artikel delen we 60 slimme bespaartips die je helpen om je budget onder controle te houden zonder in te boeten op comfort of kwaliteit. Van handige bespaartools tot creatieve manieren om je uitgaven te verlagen, deze tips zijn eenvoudig toe te passen en kunnen je op weg helpen naar een financieel gezonder leven. Laten we samen ontdekken hoe je met een paar aanpassingen meer kunt besparen!
60 bespaartips op een rij!
Wil jij ook geld overhouden aan het einde van de maand? Besparen op je uitgaven? In dit artikel delen wij 60 bespaartips die ervoor zorgen dat je direct kunt beginnen met geld besparen.
Inhoudsopgave
Algemene bespaartips
- Besparen begint met inzicht. Weet wat je er aan inkomsten binnenkomen en wat er allemaal uit gaat elke maand.
- Stel een weekbudget vast. Als je geen budget voor jezelf instelt wat je uit mag geven dan is het veel lastiger om grip te krijgen op je uitgaven.
- Bewaar al je bonnetjes en maak aan het einde van de maand de balans op. Kun je nog meer besparen de volgende maand?
- Check bij welke bank je de hoogste spaarrente ontvangt, en sluit desnoods je rekeningen over als dit geld oplevert. Ook hierbij geldt dat regelmatig vergelijken loont.
- Betaal je autoverzekering of zorgverzekering voor een heel jaar in plaats van per maand. Dit kan soms best wat voordeel opleveren.
- Ga je online shoppen? Google dan even of er een kortingscode beschikbaar is. Dit is bijna altijd wel het geval.
- Zet een spaarpot neer in huis en doe hier elke week je losgeld in dat je overhoudt van je weekbudget. Maak de spaarpot pas open als hij helemaal vol is. Ongemerkt spaar je dan al snel aardig wat geld.
- Koop nooit iets van een telefonische verkoper.
Bespaar geld op je vaste lasten
- Switch elk jaar van energieleverancier. Doe dit online en maak gebruik van een cashback actie.
- Combineer je telefoonabonnement met het internet en tv abonnement bij dezelfde provider. Profiteer van ‘stapelkorting’ als je bepaalde abonnementen combineert.
- Op verzekeringen kun je ook flink besparen. Lees goed de polisvoorwaarden door en check welke verzekeringen je nu echt hebt. Het komt best vaak voor dat verzekeringen dubbel worden afgesloten.
- Ditzelfde geldt ook voor het oversluiten van je hypotheek. Maak regelmatig een vergelijking en sluit je hypotheek over als dat voordeliger is.
- Investeer in energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je woning of het vervangen van de kozijnen. Dit levert niet alleen meerwaarde op voor je huis, het scheelt ook in energiekosten.
- Bekijk of jouw huidige bank nog wel zo voordelig is voor jou. Check de rente spaarrekening die wordt aangeboden en hoe het zit met de vaste kosten die jouw bank in rekening brengt. Kan dit voordeliger? Stap dan over!
- Zeg abonnementen op die je hebt op bijvoorbeeld de krant, loterijen en tijdschriften.
- Huur jij een woning? En ben je van mening dat de huur te hoog is? Schakel dan de huurcommissie in.
- Vergelijk elk jaar de verschillende zorgverzekeringen. In dit artikel staan een aantal handige bespaartips.
- Laat tijdig onderhoud uitvoeren aan je woning en voorkom hogere uitgaves in de toekomst.
- Huisdieren? Verzeker jouw huisdier en voorkom onverwachtse kosten.
Geld besparen op eten, drinken en boodschappen, beste bespaartips op een rij!
- Installeer de app Too Good to Go en bespaar op je boodschappen en redt voedsel van de vuilnisbak.
- Drink je veel frisdrank? Probeer dan meer water te drinken. Dit is niet alleen gezonder maar ook voordeliger voor je portemonnee.
- Eet groente en fruit uit het seizoen, aardbeien zijn in december veel duurder (en minder lekker) dan bijvoorbeeld in juli.
- Maak een weekmenu op basis van de aanbiedingen die op dat moment geldig zijn. Dit scheelt geld en het zorgt ervoor dat je al weet wat je gaat eten. Zo kom je ook minder snel in de verleiding om iets te bestellen.
- Product over de datum? Vaak kun je het nog prima eten. Een datum is vaak een richtlijn maar dit betekent niet dat een product niet meer eetbaar is na het verstrijken van de datum. Lees hier meer informatie over het verschil tussen THT en TGT.
- Voordat je boodschappen doet check dan even je voorraadkast en vriezer. Dit kan je ook inspireren om tot een weekmenu te komen.
- Pin het weekbudget voor je boodschappen en betaal contant. Wedden dat je minder snel iets overbodigs in je winkelmandje gooit?
- Vermijd kant-en-klare producten en overbodige pakjes en zakjes. Het is onwijs simpel om zelf bijvoorbeeld gebakken aardappels te maken. Of een kruidenmix voor bijvoorbeeld taco gehakt.
- Organiseer 1 dag in de week een kliekjesdag. Bewaar alle restjes en kliekjes van de week en maak er een maaltijd van of bijvoorbeeld een hapjesplank. In dit artikel staan wat tips hoe je jouw kliekjes kunt gebruiken.
Nog meer geld besparen op boodschappen…
- Kook voor meerdere dagen. Macaroni, nasi, bami en lasagne kun je prima voor meerdere dagen bereiden. Vries de overige portie in of eet het de volgende dag.
- Neem altijd een flesje water mee voor onderweg en een stukje fruit. Als je dan spontaan trek krijgt of dorst dan kom je niet in de verleiding om iets te kopen. Alle kleine beetjes helpen en bespaartips.
- Geen inspiratie voor het avondeten? Laat je inspireren door bijvoorbeeld de verspillingsbak van de Jumbo. Deze producten zijn beperkt houdbaar en voordelig geprijsd.
- Vervang het vlees in een maaltijd door peulvruchten. Deze goulash bijvoorbeeld kun je prima vegetarisch maken. Doe er extra bonen door en je hebt een voedzame maaltijd.
- Koop je kruiden bij de Toko of bijvoorbeeld bij een Turkse supermarkt. Veel voordeliger en vaak is het aanbod ook nog eens veel groter.
- Breng een bezoekje aan de markt. Op de markt kun je heel voordelig groente en fruit scoren voor een mooie prijs.
- Controleer ALTIJD de kassabon! Het komt nog best vaak voor dat een korting niet wordt verwerkt of dat een prijs niet klopt.
Bespaartips voor uitjes, vakanties en dagjes weg
- Kies voor een doorlopende reisverzekering, dit is vaak veel voordeliger dan een verzekering bij een reis afsluiten.
- Ga je naar een pretpark of dierentuin? Koop je kaartjes voorafgaand aan je bezoek online. Dit is vaak al voordeliger. Google eerst even of er nog een interessante actie te vinden is online.
- Social Deal en Groupon zijn een van mijn favoriete apps om uitjes te boeken. Je kunt voordelig nachtjes weg boeken, een diner of een ander uitje. Ook handig als je een bon van de wasstraat nodig hebt.
- Wees flexibel! Een dag eerder of later vertrekken kan al snel honderden euro’s opleveren. Of kies voor een nachtvlucht.
- Vermijd toeristische trekpleisters. Hotels zijn duurder en het eten en drinken ook.
- Ga eens wintersporten in Polen of Tsjechië. Veel voordeliger!
Besparen in het huishouden
- Gebruik geen overbodige dure middelen om schoon te maken. Lees hier hoe je jouw wasmachine kunt reinigen en lees in dit artikel waarom het voordeliger is om vaatwaspoeder te gebruiken in plaats van tabletten.
- Was op 30 graden in plaats van op 40 graden, je was wordt net zo schoon.
- Koop wasmiddel en wasverzachter altijd in de aanbieding. Er is altijd wel een 1 + 1 gratis actie te vinden. Dit geldt ook voor verzorgingsproducten.
- Hang de was buiten op of op een droogrek. Probeer je droger alleen te gebruiken voor handdoeken en beddengoed. Zo gaat ook je kleding langer mee.
- Plaats een regenton en gebruik dit water om de planten in de tuin water te geven. Duurzaam en voordelig!
- Maak schoon met microvezeldoekjes. Deze kun je prima wassen op 90 graden en voor langere tijd gebruiken. Meer bespaartips voor het huishouden? Lees dit artikel.
- Knip een schoonmaakspons doormidden en je doet er veel langer mee.
Overige tips om geld te besparen
- Geef tweedehands een kans. Shop bij de kringloopwinkel of zoek op Marktplaats naar dat wat je nodig hebt.
- Verkoop items in huis die je niet meer gebruikt op Marktplaats of bijvoorbeeld via Facebook. Het ruimt op en je verdient er nog iets aan.
- Ben jij iemand die vaak impulsief iets koopt in een winkel? Spreek dan met jezelf af dat je er eerst een dag over nadenkt.
- Verkoop je kleding via Vinted die je niet meer draagt.
- Shop online en vergelijk prijzen. De prijzen verschillen behoorlijk per aanbieder en het loont om altijd even de prijzen te vergelijken.
- Ruil abonnementsdiensten met vrienden en familie. Zoals Videoland, Netflix en bijvoorbeeld Kobo-plus.
- Ga niet onnodig in folders bladeren of op websites kijken als je niet direct iets nodig hebt. Zo breng je jezelf alleen maar in de verleiding.
- Meld je af voor nieuwsbrieven van (web)winkels. Ga pas op zoek naar informatie of een aanbieding als je een product daadwerkelijk nodig hebt.
- Koop NOOIT iets op afbetaling. Is veel duurder en je betaalt flink wat rente.
- Kijk of er andere mogelijkheden zijn om wat extra geld te verdienen. In dit artikel delen wij een aantal tips.
- Vervang apparaten en spullen pas als ze echt kapot zijn. Zo hebben wij laatst zelf de vaatwasser gemaakt met behulp van een Youtube video.
- Controleer regelmatig je bandenspanning. Zachte banden zorgen ervoor dat je meer brandstof verbruikt.
Dit waren onze bespaartips! Heb jij nog een goede tip? Deel hem dan in de comments.
Nog meer interessante artikelen:
Dit artikel bevat een samenwerking