Last Updated on 5 februari 2021 by Jonna
Wist je dat het onwijs makkelijk is om zelf een lekkere aardappelgratin te maken? Met maar een paar ingrediƫnten maak je deze lekkere aardappelgratin met ui, rozemarijn en knoflook. En het fijne is, je hoeft de aardappels niet eerst voor te koken, de oven doet al het werk. Deze aardappelgratin is het perfecte bijgerecht bij vlees en vis of serveer er een zomerse salade bij of wat gegrilde groenten.
In dit recept gebruiken wij verse aardappelen die niet voorgekookt worden. Omdat je de aardappelschijfjes heel dun snijdt wordt de aardappel goed gaar in de oven en lekker zacht.
Je kunt ook kant-en-klare aardappelschijfjes gebruiken maar die zijn naar mijn mening wat dikker en minder lekker dan een verse pieper. Door de kookroom wordt de aardappelgratin lekker romig van smaak.
Aardappelgratin, het ideale bijgerecht!
Vind je het lastig om de aardappels in dunne plakjes te snijden? Goed gereedschap is het halve werk. Zorg dat je een scherp mes gebruikt of maak gebruik van deze handige mandoline. Hiermee kun je niet alleen de aardappels in mooie, dunne plakjes snijden maar het is ook te gebruiken voor het snijden van andere soorten voedsel zoals groente en fruit. Je kan er ook een foodprocessor voor gebruiken, bijvoorbeeld deze budgetvriendelijke keukentool van Russel Hobbs.
Als frisse tegenhanger kun je bij de aardappelgratin bijvoorbeeld deze groentespiesjes serveren of Mexicaanse salsa.
Geen rozemarijn in huis? Vervang het eventueel door oregano of tijm. Heb je nog wat kaas over na een feestje of borrel? Ook dan is dit een perfect recept. Vervang de geraspte kaas door je restjes overgebleven kaas (wel even raspen of snijden) en maak er een lekkere aardappelgratin van.
Aardappelgratin met ui en verse kruiden
Ingrediƫnten
- 4 grote aardappels of 6 middelgrote aardappels
- 4 tenen knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 1 ui
- 250 ml kookroom (volle variant)
- 125 gr geraspte kaas
- 2 theelepels paprikapoeder
- snuf peper en zout
Instructies
- Schil de aardappels en snijd deze in dunne plakjes (zo dun en gelijk mogelijk). Spoel af in een vergiet en laat uitlekken. Dep de aardappels eventueel een beetje droog met een stukje keukenpapier of een theedoek.
- Hak de knoflook fijn. Verwijder de rozemarijn blaadjes van de takjes en hak fijn. Meng dit samen met de kookroom in een schaaltje samen met het paprikapoeder en een snuf peper en zout. Snijd de ui in halve, dunne ringen en bewaar deze in een apart schaaltje.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak ondertussen een ovenschaalĀ en begin met het maken van de laagjes van de aardappelgratin. Begin met een laagje aardappels (bedek de bodem), strooi er een klein beetje ui over en wat geraspte kaas en een beetje van het kruiden/kookroom mengsel en begin weer aan een nieuwe laag aardappels.
- Herhaal dit totdat alle ingrediƫnten op zijn. Als laatste doe je een flinke laag geraspte kaas over de aardappelgratin.
- Bak de aardappelgratin gaar in de oven in ongeveer 40-50 minuten tijd.
Deze aardappelgratin is het ideale bijgerecht bij een mooi stuk vlees. Zoals bijvoorbeeld bij dit zelfgemaakte gehaktbrood of in combinatie met een Hollandse gehaktbal. Serveer er een frisse salade bij, wat gegrilde groentes en een zelfgemaakte knoflooksaus en je hebt een heerlijk gerecht op tafel staan.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten
- Zoete aardappelstamppot met sperziebonen en roomkaas
- Snickers Fudge met pindakaas en noten
- Fajitas met kip, paprika en rode ui
- Tonijnsalade van de La Place
- Appel yoghurt muffins
- Amerikaanse coleslaw (koolsla)
- Turkse pizza (lahmacun)
Dit artikel kan affiliate links bevatten