Last Updated on 27 mei 2021 by Jonna
Wij eten regelmatig aardappels. Soms gekookt, soms gepureerd maar heel vaak gebakken aardappels of we maken aardappels uit de oven. Een makkelijk en snel bijgerecht gemaakt van verse aardappels. Benieuwd naar ons favoriete recept om aardappels in de oven te bereiden? Lees dan snel verder!
Wij zijn dol op deze aardappels uit de oven en het staat bijna elke week wel op het menu. Dit heerlijke bijgerecht smaakt lekker bij heel veel soorten gerechten. Zoals een biefstukje, lekker stukje vis of bij een vegaburger. Serveer er een frisse salade bij, homemade tzatziki en je hebt een complete maaltijd.
Aardappels uit de oven, makkelijk en snel!
In de supermarkt heb je heel veel kant-en-klare zakjes en bakjes beschikbaar met aardappels. Denk aan de aardappelpartjes, schijfjes, krieltjes en de gepofte aardappel bijvoorbeeld. Maar het is onwijs makkelijk, goedkoper en lekkerder om zelf aardappels uit de oven te maken van een verse aardappel. Ik koop de aardappels meestal bij de boer bij ons in de buurt of op de markt.
Hoe groter de aardappelpartjes, hoe langer het duurt voordat ze gaar zijn. Probeer de aardappel in gelijke partjes te snijden zodat alle partjes even goed kunnen garen.
Aardappels met schil of zonder schil
In dit recept schil ik de aardappels voordat deze de oven in gaan. Maar je kunt natuurlijk ook prima aardappels met schil gebruiken. Zorg er wel voor dat je de aardappels goed wast. Ook met de kruiden die je gebruikt kun je eindeloos variëren. Vervang het paprikapoeder bijvoorbeeld door kerrie of gebruik verse kruiden zoals tijm en rozemarijn.
Je kunt de aardappels uit de oven voor het serveren pimpen met wat verse bieslook en peterselie of bijvoorbeeld met een beetje truffelolie en Parmezaanse kaas. Oftewel, met dit basisrecept kun je alle kanten uit.
Aardappels uit de oven
Ingrediënten
- 8 aardappels (reken ongeveer 2 aardappels p.p.)
- snuf peper en zout
- 1.5 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- scheut olijfolie
Instructies
- Schil de aardappels en snijd in gelijke partjes. Spoel de aardappels af en laat ongeveer 15 minuten staan in een bak met water.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bekleed een bakplaat of rooster met een vel bakpapier.
- Giet de aardappelpartjes af en dep de partjes droog met een keukenpapiertje of een theedoek.
- Doe in een kom een scheut olijfolie en meng het met het paprikapoeder, snuf zout en peper en de Italiaanse kruiden. Meng de aardappels met het olie kruidenmengsel en zorg dat de aardappels bedekt zijn met het oliemengsel. Voeg eventueel nog wat extra olie toe als het mengsel te droog is.
- Verdeel de aardappels over de bakplaat bekleed met bakpapier. Schuif in de oven en bak de aardappels in ongeveer 35-40 minuten gaar en krokant.
- Breng op smaak met nog een snufje zout en paprikapoeder en serveer de aardappels uit de oven.
Nog meer lekkere recepten:
1 comment
Moet toegeven dat ik altijd die kant en klare gebruik. Misschien toch wel heel leuk om eens zelf te proberen, met kerrie ! Je hoeft de aardappels niet voor te koken voor het bakken?
Comments are closed.