Last Updated on 2 oktober 2024 by Marleen
Er gaat niets boven het zelf bakken van een appelkruimeltaart. Bij ons thuis is de appelkruimeltaart favoriet, maar dan wel de versie zonder krenten en rozijnen. Met dit recept maak je zelf de allerlekkerste appeltaart zonder pakjes en zakjes.
Appelkruimeltaart, de lekkerste taart zonder pakjes en zakjes!
Appelkruimeltaart, een van de bekendste taarten in Nederland. Elke familie heeft wel een succes recept of een geheim ingredient voor in de appeltaart.
. Vandaag delen we een simpel recept voor een lekkere appelkruimeltaart. Het enige wat je nodig hebt is een oven, wat verse ingrediënten en een goede springvorm.
Investeer eenmalig in een goede springvorm en je hebt er jaren lang plezier van. Niet alleen voor het bakken van een appelkruimeltaart maar ook bij het bereiden van cake, quiche of andere lekkernijen.
Alle soorten appels kun je gebruiken in dit recept en doordat je de bodem met paneermeel bestrooit voorkom je een zompige bodem. Wij houden niet zo van rozijnen, maar die kun je altijd toevoegen naar wens natuurlijk!
Serveer de appelkruimeltaart warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra verwenmoment. Deze klassieker roept niet alleen herinneringen op aan gezellige familie momenten, maar blijft ook een favoriet onder zowel jong als oud.
Ingrediënten:
- 7 appels (je kunt alle soorten appels gebruiken)
- 2 theelepels kaneel
- 1-2 eetlepels paneermeel
- 300gr. Bloem
- 175gr. Koude roomboter
- 150 gram basterdsuiker (wit)
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
Kruimeldeeg
- 100gr. Bloem
- 100gr. Suiker
- 100gr. Roomboter
Bereidingswijze appelkruimeltaart
Schil de appels en snijd in blokjes. Bestrooi de appels met 2 theelepels kaneel en laat afgedekt in de koelkast staan. Meng de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en de helft van de koude boter (in blokjes gesneden) en kneed tot een deeg.
Doe nu de rest van de koude boter en het ei erbij en kneed tot een mooi deeg. Laat minimaal een kwartiertje rusten in de koelkast. Dit wordt de basis van de appelkruimeltaart.
Pak een ronde springvorm met een doorsnee van ongeveer 25 centimeter. Vet de vorm in, bestuif met boter en plaats een velletje bakpapier op de bodem. Haal nu het deeg uit de koelkast en bekleed hier de bodem en de randen van de vorm mee. Prik gaatjes in het deeg op de bodem en bedek de bodem met de 1 tot 2 theelepels paneermeel.
Haal de appels uit de koelkast en verdeel het mengsel in de vorm. Druk de appels aan zodat je voorkomt dat de taart inzakt tijdens het bakken. Als laatste maak je het kruimeldeeg, meng de bloem, suiker en boter totdat er een kruimeldeeg ontstaat. Kneed niet te hard, probeer het deeg losjes te mengen zodat er kruimels ontstaan voor op de appelkruimeltaarts.
Dek de taart af met de kruimels en druk licht aan. Bak de appelkruimeltaart op 175 graden in 60 minuten gaar.
Serveer de taart als toetje, tijdens een feestje of gewoon zomaar bij de koffie. Ook lekker met verse slagroom of een bolletje vanille ijs.
Nog meer leuke artikelen om te lezen…..
Muffins maken – appel yoghurt muffins
Recept met pastinaakpuree met aardappelpuree | Tip voor de Feestdagen
Winter leestips – drie boeken om de koude donkere winter door te komen!
Jeukende hoofdhuid S.O.S – waar komt het door en wat kan je doen?
Dit artikel kan affiliate links bevatten.
28 comments
Ziet er heerlijk uit en slimme tip van het paneermeel op de bodem. Heb al heel lang geen appeltaart gemaakt maar misschien toch weer eens tijd ervoor.
Heerlijk! Ik maak niet vaak appeltaart, maar eet het wel graag!
Lekkkkkerrrr! Ik heb volgens mij nog nooit zelf appeltaart gebakken. Wel veel gegeten 😉
Zo lekker, jullie appeltaart ziet er echt geweldig goed uit! Appeltaart is in dit seizoen echt favoriet hier in huis!
Oh de foto’s van de stappen van het proces! De tip van het paneermeel is ook erg handig.
Custard door de appels voor de binding is veel lekkerder!
Mijn man maakte een tijdlang elk weekend een appeltaart. Tot niemand er meer van wilde eten… Nu maakt hij om de haverklap appelflappen.
Haha, die van mij doet dat helaas niet….
Oeh heerlijk! Ik vind zelf gebakken appeltaart altijd het lekkerst. Inderdaad zonder rozijnen of krenten. Soms wel met hazelnoten, dat mag er van mij dan wel weer in. Goeie tip van dat paneermeel trouwens, dat ga ik onthouden!
Mmmm appelkruimel is het lekkerste gebak! Mijn vriend maakt ‘m ook wel eens, ik kan dan nooit wachten tot ie afgekoeld is 🙂
Oke, dit ziet er best wel heel erg lekker uit! Heb nu zin om te bakken.
Liefs,
Elles
ik had nog nooit een taart gebakken, maar deze geprobeerd en ja hoor: GELUKT!!
Ahhh ik was altijd gék op appeltaart, en dan vooral zo’n vers gebakken als deze! Als hij nog een beetje warm is, hmmm. Nu zit het er helaas niet meer in om dit te eten, maar alsnog vind ik het wel leuk om in de winter te maken voor anderen. Dat doe ik dus ook wel eens. Eigenlijk is het recept die ik gebruik bijna hetzelfde als die van jou!
Wat lekker! Ik maak denk ik één keer per jaar zelf appeltaart, meestal met havermout eroverheen. Ik heb nog nooit een appelkruimeltaart gebakken, maar ik vind dat wel altijd super lekker1
Ik vind een taart met een kruimellaag altijd lekker en het liefst eet ik de hele bovenkant er van af. De taart ziet er mooi uit!
Mijn man is meester appeltaart bakken, zoveel lekkerder dan in de winkel!
Misschien kan ik met dit recept hem een keer verrassen.. (en ik hou juist wel van een zompige bodem, net zoals halfgare cake, maar ik ben ook een beetje raar..)
ik haat appeltaart bakken 😉 Terwijl ‘The Mr’ het liefst appelgebak eet….
Appelkruimel is zijn favoriet 🙂 Zompige bodem voorkom ik meestal door de appeltjes om te schudden met een eetlepel custardpoeder 🙂 Maar idd appelkruimel moeten geen vieze krentjes en andere dingen in, gewoon lekker apppeltjes!
Ziet er heerlijk uit ! Ik houd alleen niet echt van appeltaart tenzij er een grote dot met slagroom bij zit haha
Dit is zooo lekker, vooral zelf gebakken! Ik bak het niet zo vaak, maar gelukkig mijn vader en zusje wel, haha 🙂 x
Ik ben echt DOL op appelkruimeltaarten maar heb er nog nooit zelf 1 gemaakt.
Wie weet dat ik het toch maar eens ga maken..
Ik ben aan het kijken terwijl ik honger was. Goede keuze, goede keuze…
Ik kan niet eens meer nadenken 😉 Was moet natuurlijk ‘had’ zijn, lol.
Neeeeee… damnn dit is zo lekker! Recent nog gebakken met de appeltjes uit eigen boom.
Ik had wat weinig dus het was een plat geval, maar zeker net zo lekker met een handje extra rozijnen!
Wat een heerlijk recept voor met dit koude herfst weer! En dan lekker warm uit de oven met een kopje thee erbij! I love it <3
Mmm verse appeltaart is the best, love it!
Hmm, ik lust eigenlijk helemaal geen appeltaart, maar deze ziet er té lekker uit!
Klinkt absoluut heerlijk Jonna! Het wordt wel weer tijd voor appeltaart met dit slechte weer….
mmm lekkere appeltaart met bolletje ijs en toefje slagroom dat is feest !!
Comments are closed.