Last Updated on 27 januari 2021 by Jonna
Deze bloemkoolschotel met kaassaus is gemaakt zonder kant-en-klare sausmixen. Met maar een paar ingrediënten maak jij deze intens lekkere bloemkoolschotel. Best een caloriebom, maar oh zo lekker! En wederom een recept zonder al te veel fratsen en ingewikkeld gedoe. Benieuwd naar het recept? Klik dan snel verder.
Heb jij nog nooit zelf kaassaus gemaakt? Dan is dit recept absoluut het proberen waard! Het is onwijs simpel en je hebt bijna alle ingrediënten wel in huis. Je hebt alleen een pan met een dikke bodem nodig en een garde om een mooie kaassaus te maken zonder klontjes.
Bloemkoolschotel met kaassaus, comfortfood 1e klas!
De bloemkoolschotel met kaassaus is erg machtig, dus wij aten er geen aardappels bij. Een frisse salade met tomaat, komkommer, rucola en ui was de perfecte aanvulling op deze heerlijke ovenschotel in combinatie met een bal gehakt.
Thuis aten wij de bloemkool altijd in combinatie met een gekookte aardappel, jus, een lekker stuk vlees en zure komkommertjes. Oftewel een prakkie! Sommige mensen vinden een papje van maïzena erg smaakvol bij gekookte bloemkool maar ik ga toch liever voor een zelfgemaakte kaassaus zonder pakjes en zakjes.
Ingrediënten bloemkoolschotel met kaassaus
- 1 grote bloemkool
- 125gr. geraspte oude kaas
- 30gr. roomboter (ongezouten)
- 30gr. bloem
- 300ml. melk
- 1.5 eetlepel paneermeel
- Snufje zout
- Paar plakjes cheddarkaas (of andere kaas, ik had nog een restje cheddarkaas over)
- Snufje nootmuskaat
Bereidingswijze bloemkool met kaassaus
- Laat de boter op middelmatig vuur smelten in de pan. Zodra de boter gesmolten is (mag niet verkleuren) voeg je de bloem toe. Roer met een garde de bloem door de gesmolten boter voor ongeveer 1 minuut. Het is belangrijk dat de bloem even gaart.
- Voeg nu een klein scheutje melk toe aan de bloem en boter en blijf roeren met een garde. Blijf de melk met kleine scheutjes toevoegen en blijf roeren met een garde zodat er een saus ontstaat. Nu kun je de geraspte oude kaas toevoegen. Blijf roeren totdat de kaas is gesmolten. Voeg dan een snufje nootmuskaat toe. De kaassaus voor je bloemkoolschotel is nu klaar.
- Maak ondertussen de bloemkool schoon en snijd de kool in stukken. De bloemkool kook je in een pan met water en een snuf zout in ongeveer 6-8 minuten beetgaar. Test of de bloemkool gaar is door er met een vork in te prikken. Zodra de bloemkool beetgaar is laat je de roosjes uitlekken in een vergiet en laat je het nog een paar minuten uitlekken.
- Pak een ovenschaal en doe hierin de bloemkool. Giet de kaassaus over de bloemkool en strooi als laatste de paneermeel eroverheen. Leg als laatste de plakjes cheddarkaas erop.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de bloemkoolschotel met kaassaus voor ongeveer 10-15 minuten. Zodra de bloemkoolschotel een krokant korstje krijgt is ie klaar.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
- Gehaktbal met jus en uitjes – naar Hollands recept!
- Recept met pastinaakpuree met aardappelpuree | Tip voor de Feestdagen
- Aardappelgratin met ui en verse kruiden
- Wat is een slowcooker en hoe werkt het? Tips & tricks!
Dit bericht bevat affiliate links.
3 comments
Lijkt me echt heel lekker, al zou ik dan zelf de cheddar weg laten. Ga het onthouden voor de volgende keer dat we bloemkool eten 😉
De cheddar kun je prima weglaten. Ook lekker met een paar plakjes brie of blauwe kaas of andere left overs 🙂
Hmm dit lijkt me erg lekker! Mijn favo recept met bloemkool is een curry met zoete aardappel!
Comments are closed.