Last Updated on 19 december 2023 by Jonna
Dit is het jaar van het besparen op je boodschappen. Maar hoe dan? Nu de prijzen flink zijn gestegen wordt het voor een ieder lastiger om binnen het boodschappenbudget te blijven. Daarom delen wij een aantal handige tips!
Boodschappenbudget opstellen aan de hand van onze tips
Wij zijn niet vies van besparen. Op onze website staan diverse artikelen over het onderwerp besparen. Nu de boodschappen een stuk duurder zijn geworden komen meer mensen in de knel met het boodschappenbudget. Tijd dus om hier verandering in aan te brengen!
Wees realistisch bij het opstellen van een budget
Niets is zo frustrerend als een budget stellen en hiermee niet uitkomen. Vaak komt dit omdat we het niet realistisch genoeg inschatten. Kook je bijna nooit en bestel je vier keer in de week eten? Dan is het lastig om ineens elke dag te gaan koken. Bedenk een realistisch plan zodat je jouw huidige gewoontes kan doorbreken en geleidelijk aan steeds meer kunt besparen op je boodschappen.
Bestel je regelmatig eten? Probeer dan eens om dit patroon te doorbreken door bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden in huis te halen. Dit is vaak goedkoper dan eten bestellen. Gek op pizza? Gooi de vriezer vol als er een voordelige aanbieding is voor pizza’s of bijvoorbeeld pizzadeeg zodat je zelf gemakkelijk een pizza kunt samenstellen.
Dit geldt ook voor een kapsalon of fastfood. Zorg dat je een zak friet (kan ook in de oven of Airfryer) in huis hebt en een portie shoarma in de vriezer. Zo kun je gemakkelijk en snel je eigen kapsalon maken.
Maak een weekmenu op basis van de inhoud van je voorraadkast en aanbiedingen, bespaar zo veel mogelijk op je boodschappenbudget
Het lijkt een inkoppertje, maar als je een planning maakt voor de week (ontbijt, lunch, diner, snacks) dan kun je het beste beginnen bij je voorraadkast. Wat is er nog in huis? Ligt er nog iets in de vriezer? Op basis van de vondsten kun je gaan beginnen met het maken van het weekmenu en boodschappenlijst.
Bekijk welke producten er in de aanbieding zijn bij de winkel waar je die week boodschappen gaat doen. Probeer zoveel mogelijk seizoensproducten te verwerken dit is namelijk het meest voordelig. Als je duidelijk hebt wat er tijdens het ontbijt, lunch en diner geserveerd wordt dan kun je de boodschappenlijst gaan maken. Dit zorgt niet alleen voor een duidelijke boodschappenlijst maar het geeft ook structuur in je weekplanning.
Iedereen is anders, bepaal een strategie voor jouw boodschappenbudget
Sommige mensen vinden het een sport om verschillende winkels af te struinen voor de beste koopjes. Niet iedereen heeft hier de tijd voor of zin in. Daarom is het belangrijk om inzichtelijk te maken wat voor soort shopper jij bent. Houd je van gemak? Kies dan voor 1 winkel en kies op basis van de aanbiedingen en jouw weekmenu welke winkel op dat moment het meest voordelig is. Op deze manier houd je het beter vol om je aan je boodschappenbudget te houden.
Kom je snel in de verleiding om extra koopjes en aanbiedingen mee te nemen? Probeer dan eens online je boodschappen te bestellen. Op die manier kom je niet in de verleiding om overbodige producten mee te nemen.
Als je gemiddeld 20% van je budget spendeert aan overbodige aankopen dan kun je door het online bestellen van je boodschappen al een flinke besparing maken.
Blijf realistisch bij het opstellen van een budget voor je boodschappen
Het kan ook weleens voorkomen dat je boodschappenbudget toch iets overschreden wordt. Geen paniek! Dit kan iedereen overkomen. Probeer hiervan te leren en te bepalen waar het ‘mis’ is gegaan. Soms heb je spontaan vrienden over de vloer en koop je net wat meer hapjes en drankjes. Kan gebeuren toch?
Laat jezelf niet ontmoedigen door een tegenslag. Ook wij bestellen weleens iets te vaak Thuisbezorgd terwijl er eten in de koelkast ligt 😉. Leer van je eigen gedrag en probeer er bewust van te zijn. Op deze manier kun je blijven besparen op je boodschappen en houd je inzicht in je uitgaven.
Houd een overzicht bij van alle uitgaven
Je kunt pas echt besparen als je weet waar je jouw geld aan uitgeeft. Maak aan het einde van de maand de balans op en inventariseer hoe het is gegaan. Wat was het budget? En hoeveel heb je uiteindelijk uitgegeven? Zie je nog verbeterpunten voor de volgende maand? Wat ga je volgende maand anders doen of juist doorvoeren? Op deze manier blijf je jezelf uitdagen en verlaag je steeds weer je boodschappenbudget.
Je kunt verschillende tools gebruiken om je uitgaven bij te houden. Houd het handmatig bij in een schriftje, gebruik een financiële planner of maak een lijstje in Excel. Gebruik de methode die voor jou het beste werkt en goed vol te houden is.
Op TikTok heb ik al vaker de budget planner voorbij zien komen met geld mapjes. Handig voor als je voornamelijk cash geld gebruikt. Maar ook een ‘ouderwets’ kasboekje om het bij te houden werkt prima.
Boodschappen bespaartips
En dan delen we als laatste nog wat extra bespaartips:
- Maak gebruik van de app Too Good To Go, vooral de Lidl pakketten zijn favoriet bij ons thuis. Voor drie euro heb je vaak voor de hele week groente en fruit. Maar pas op, het kan ook verslavend werken de app.
- Ga op zoek naar cashback acties, zo kun je vaak gratis producten scoren, nieuwe producten uitproberen of korting hosselen.
- Bewaar alle restjes en kliekjes en maak 1 dag in de week de restjes op.
- Neem altijd een flesje drinken mee voor onderweg en iets te snacken. Dit voorkomt impulsaankopen onderweg bij een duur tankstation bijvoorbeeld.
- Kies een keer een huismerk van een product.
Nog meer besparen? Lees dan ook deze artikelen:
- Geld bespaar tips | gratis apps om geld te besparen
- Geld besparen – 25 makkelijk toepasbare bespaartips
- Extra geld verdienen naast je baan: op deze manieren verdien jij extra geld elke maand!
- Geld besparen in je huishouden | Tips & Tricks
Dit bericht bevat affiliate links
Uitgelichte afbeelding: www.pexels.com