Het moeilijkste van de CG methode is het bepalen van jouw haareigenschappen. Maar het is tegelijkertijd OOK het belangrijkste!
Inhoudsopgave
- Waarom is het belangrijk je haareigenschappen te bepalen voordat je begint met de CG Methode?
- CG Methode Haareigenschappen bepalen: Elasticiteit
- CG Methode Haareigenschappen bepalen: Porositeit
- De CG methode en producten met of zonder proteine gebruiken
- Haartypes
- Yes, je hebt je haareigenschappen bepaald en nu kan je verder met de Curly girl methode!
Waarom is het belangrijk je haareigenschappen te bepalen voordat je begint met de CG Methode?
Nou, daar kan ik héél kort in zijn: omdat je anders de verkeerde producten koopt en veel geld kwijt bent. En dat is super zonde toch? Goede producten voor krullen zijn over het algemeen al vrij prijzig; laat staan als je top spul koopt wat op jouw haar niet eens werkt! Sterker nog: met de verkeerde producten wordt het een coupe troep en drama en huilen 😉
Pak het daarom goed aan!
Voorbeeldje; op het plaatje hieronder heb ik vrij droog haar. Nadat ik de juiste producten heb gevonden en minder producten met proteïne ben gaan gebruiken is mijn haar véél meer in balans!
Kijk maar! Verschilletje wel, he?
CG Methode Haareigenschappen bepalen: Elasticiteit
De elasticiteit van je haar wil zeggen: het vermogen van je haar om weer terug te ‘springen’ in de natuurlijke staat zodra je je haar uitrekt. De vorm van je krul, zou je kunnen zeggen!
Hoge Elasticiteit (= het haar houdt (te) veel vocht vast):
Te herkennen aan:
* Je haar rekt ver uit en breekt snel
* Slap en futloos haar
* Kan ‘gummy’ aanvoelen, glad, maar kan tegelijkertijd ook pluizen
* Je krullen zijn niet mooi stevig en ‘hangen’ een beetje zielig en futloos langs je hoofd
Normale elasticiteit: Haar is gezond en in balans
Te herkennen aan:
* Je haar rekt een beetje mee, breekt niet en veert weer keurig terug naar originele lengte na het uitrekken
* Je haar ziet er goed gevoed uit
* Je haar glanst
Lage Elasticiteit (= het haar houdt te weinig vocht vast):
Te herkennen aan:
* Je haar rekt amper uit en voelt stug aan
* Droog haar, voelt niet glad maar meer als stro
* Veel knopen/klitten en moeilijk te ontklitten
* Tip voor een fijn product: de Kinky Curly Knot Today leave-in conditioner heeft mij erg geholpen om mijn haar wat extra moisture te geven!
CG Methode Haareigenschappen bepalen: Porositeit
Porositeit is de meter waarmee aan wordt gegeven hoe goed je haar vocht kan opnemen. Da’s bij krullen vaak wel handig om te weten, aangezien we vaak gezegend zijn met dróóg haar (*huil).
Lage porositeit: je haar neemt heel moeilijk vocht op. Ook is het extra gevoelig voor product build up (dat wil zeggen dat er productresten op je hoofd achterblijven. Dit kan jeuk veroorzaken en schilfers). Doet je haar er extreem lang over om te drogen aan de lucht (langer dan 4 uur)? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een lage porositeit! Als je echt héél erg last hebt van build up raad ik je ten zeerste de As I Am Itchy & Dry lijn aan!
Medium porositeit: je haar neemt vocht redelijk snel op en houdt dit ook redelijk goed vast! Het droogt aan de lucht binnen 2 tot 4 uur.
Hoge porositeit: In de haarschubben zitten ‘gaatjes’ waardoor het makkelijk is om vocht op te nemen maar net zo makkelijk om het weer te verliezen. Daarom is je haar super snel droog (in korter dan 4 uur). Ook kan je ‘bobbeltjes’ voelen als je met een haar tussen je vingertoppen langs een haar gaat. Haar met een hoge porositeit kan heel goed tegen meerdere en wat zwaardere producten. Mijn persoonlijke tip is deze Smoothie van Shea moisture. Deze bevat proteïne maar voegt ook een lekker moisture bommetje op je haar toe. Ik ben echt fan en kan niet meer zonder deze bad boy!
De CG methode en producten met of zonder proteine gebruiken
Goed; je CG methode haareigenschappen kun je nu herkennen en bepalen. Maar de hamvraag is: heb je nu wel of geen producten met proteïne nodig? Dit is namelijk wat steeds overal terugkomt!
Proteïne gebruik je bij een hoge elasticiteit en een hoge porositeit. Hierbij heeft porositeit voorrang!
Voorbeeld: heb je een hoge porositeit maar een lage elasticiteit? Voeg dan tocht wat proteïne toe aan je routine!
Heb je een lage porositeit en een hoge elasticiteit? Probeer dan eerst of je haar het goed doet zónder proteïne of voeg héél voorzichtig niet al teveel proteïne toe aan je routine.
Onthoud het zo: proteïne eigenlijk altijd gebruiken als je hoge porositeit hebt of zwaar beschadigd haar door overmatig verven, blonderen, stijlen en föhnen.
In alle overige gevallen: je hebt weinig of geen proteïne nodig. Doet je haar het nog steeds niet goed op producten zonder proteïne? Voeg het dan langzaamaan toe door af en toe een proteïne behandeling of om de week/twee weken een proteïne deep conditioner te gebruiken!
Haartypes
Je hebt ook nog verschillende haartypes; maar dit heeft niets te maken met de producten die je eventueel nodig hebt!
De haar types zijn:
Type 1: Steil haar
Type 2: Wavy haar (slag)
Type 3: Curly haar (echt krullend dus)
Type 4: Coily haar (hele fijne krulletjes en/of kroeshaar)
Yes, je hebt je haareigenschappen bepaald en nu kan je verder met de Curly girl methode!
Wist je dat wij ontzettend veel artikelen over de CG methode op deze site hebben staan? Klik vooral even door als je meer wil lezen!
Dit artikel bevat affiliate links.