Last Updated on 7 januari 2021 by Marleen
Champignonsoep is een van onze favoriete soepen om zelf te maken. Vooral met dit winterse weer is het extra lekker om een grote pan soep te maken. Lekker met een stokbroodje erbij, zelfgemaakte kruidenboter of een stuk hartige taart. Eetsmakelijk!
Champignonsoep, romige soep met bosui
Eigenlijk heb ik nog nooit eerder zelf champignonsoep met bosui gemaakt. Meestal bestel ik het tijdens de lunch in een restaurant of als voorafje als we uit eten gaan. Zonde, want het is dus heel makkelijk om zelf een goedgevulde pan soep te maken.
Door het toevoegen van aardappels krijg je al een romige champignonsoep. Wil je de soep nog wat extra romig maken? Voeg dan nog 100ml slagroom toe voordat je de soep gaat serveren.
Door de soep te pureren aan het eind met een staafmixer krijg je een mooie, gladde soep. Geen staafmixer in huis? De blender doet hetzelfde werk.
Ingrediënten champignonsoep met bosui
- 1 kilo champignons
- 2 middelgrote aardappels
- 3 uien
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 2 liter groentebouillon (ik gebruik 3 tabletjes van Maggi op 2 liter water)
- 75gr. roomboter
- Snuf peper en zout
- 5 teentjes knoflook
- 1 bosje bosui
Bereidingswijze
- Boen de champignons schoon met een borsteltje en snijd 750 gram champignons in stukjes. 250 gram van de champignons houd je achterwege, die ga je op een andere wijze bereiden voor in de champignonsoep. Snijd ondertussen ook de ui in stukken en schil de aardappels en snijd deze in vieren.
- Zet een soeppan op middelhoog vuur en laat hierin ongeveer 2/3 van de roomboter smelten. Bak nu de uien aan in de pan in ongeveer vijf minuten en bak vervolgens de champignons mee en 2 uitgeperste teentjes knoflook. Doe de deksel op de pan en laat dit op laag vuur nog ongeveer tien minuten stoven. Voeg nu de aardappels, groentebouillon, laurier en tijm bij de uien en champignons en laat het op een middelmatig vuurtje rustig koken. Dit wordt de basis van je champignonsoep.
- Nu kun je de overgebleven champignons in kleine plakjes of stukjes snijden en deze bakken in de overige roomboter in een koekenpan samen met de knoflookteentjes. Doe dit op laag vuur zodat de knoflook niet kan verbranden. De bosui kun je nu ook schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
- Na ongeveer 20-30 minuten is de champignonsoep klaar om gepureerd te worden. Check even of de aardappels al gaar zijn. Zo ja, dan kun je met de staafmixer aan de slag. Pureer de soep glad en verwarm de soep op een laag vuurtje. Voeg als laatste de uitgebakken champignons toe aan de soep samen met de bosui. Let op dat je de soep nu niet meer lang laat koken. Dit is niet zo best voor de smaak van de bosui.
Vind je de soep nog iets te grof van structuur? Je kunt de soep nog zeven voordat je de champignons en bosui toevoegt.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Paprika tomatensoep zonder pakjes en zakjes
Thaise pompoensoep met kokos
Gevulde champignons met kruidenkaas en katenspek
Gehaktballetjes in tomatensaus met extra veel kaas
Dit bericht bevat affiliate links.
4 comments
Heerlijk! Ik maak graag champignonsoep, deze variant ga ik zeker proberen!
Ideaal voor bij dit koude weer!
Heerlijk! Maar hoeveel aardappels moet ik toevoegen? Ik mis ze in het lijstje, klopt dat?
2 middelgrote aardappels
Comments are closed.