Niets is zo lekker in huis als de geur van versgebakken koekjes. Chocolade-addicts opgelet! Vandaag delen we het recept voor de allerlekkerste chocoladekoekjes met karamel en hazelnoot. Een makkelijk recept waarmee je thuis deze zalige koekjes kan bakken. Leuk als traktatie, bij de koffie, gewoon zomaar of omdat het zondag is. Benieuwd naar het recept? Klik dan snel verder.
Eerder deelden we al het recept voor deze homemade chocolate chip cookies, en dit recept vormt de basis van de chocoladekoekjes met karamel en hazelnoot. Maak de koekjes een dag van te voren, de dag erna smaken de koekjes het lekkerst.
Het is geen ingewikkeld recept en de karamel wordt gemaakt van een blikje gecondenseerde melk. Ideaal. Geduld is het belangrijkste tijdens het maken van deze koekjes. Laat het deeg echt even rusten in de koelkast en wacht pas met het laagje karamel totdat de koekjes echt afgekoeld zijn. Zo krijg je het beste resultaat.
Ingrediënten chocoladekoekjes met karamel en hazelnoot
Voor de chocoladekoekjes
- 150gr. roomboter (kamertemperatuur)
- 1 ei
- 225gr. patentbloem
- ½ theelepel baking soda (of bakpoeder, de structuur van het koekje wordt dan net iets anders)
- Mespuntje zout
- 160gr. witte bastardsuiker
- 175gr. lichtbruine bastardsuiker
- 1.5 theelepel vanillextract
- 150gr. witte chocolade melts
- 150 gr. melkchocolade melts
- 75gr. hazelnoten
Voor de karamel
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 4 eetlepels donkerbruine bastardsuiker
- 60gr. roomboter
Extra
- 100gr. melkchocolade (melts of repen) om de koekjes mee af te maken
Bereidingswijze chocoladekoekjes met karamel en hazelnoot
Je begint met het maken van de chocoladekoekjes met hazelnoot. Mix de suiker, roomboter en vanille tot een bleek en romig mengsel. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Vervolgens kun je het ei toevoegen aan het deeg, mix het ei op middelmatige snelheid door het beslag. Dan zeef je de bloem met het bakpoeder en voeg je dit toe aan het beslag samen met een mespuntje zout. Mix de ingrediënten op de laagste stand door elkaar totdat er een deegbal ontstaat.
Als laatste hak je de hazelnoten in stukjes en meng je deze met de chocolademelts door het deeg. Kneed het deeg nog een keer door elkaar en maak er een rol van (2 centimeter doorsnede ongeveer). Verpak het koekjesdeeg in vershoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Met dit recept kon ik zelfs 2 rollen maken, dit is straks makkelijker met het snijden van het deeg.
Zodra het deeg heeft kunnen rusten verwarm je de oven voor op 160 graden (heteluchtoven). Leg een vel bakpapier op een rooster en snijd plakjes van het koekjesdeeg af (ongeveer 1.5 centimeter). Houd er rekening mee dat de koekjes nog wat groter worden zodra ze afgebakken zijn. Gezien de hoeveelheid deeg heb ik de koekjes in 2 shifts gebakken. Na 15-18 minuten zijn de koekjes gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Nu ga je aan de slag met het maken van de karamel
Doe de boter in een pannetje en laat dit smelten (op een laag vuurtje). Zodra de boter gesmolten is voeg je de suiker en de gecondenseerde melk erbij. Als de suiker gesmolten is dan zet je het vuur hoger en laat je de karamel ongeveer 10 minuten koken totdat het de juiste dikte heeft. Blijf de hele tijd roeren zodat je het beste resultaat krijgt.
Zodra de karamel klaar is doe je op elk koekje een eetlepel van dit lekkere spul. Smeer het een beetje uit zodat het hele koekje bedekt is. Laat het laagje karamel op de koekjes goed afkoelen.
Als de chocoladekoekjes met het laagje karamel goed zijn afgekoeld ga je de melkchocolade smelten. Doop de koekjes met de kant van het karamel in de chocolade en laat de koekjes weer afkoelen op een rooster. Als de chocolade hard is dan zijn de koekjes klaar om te serveren.
Wij vonden de koekjes persoonlijk het lekkerst na een nachtje wachten. De ingredienten zijn dan goed uitgehard en alle smaken komen dan het beste tot haar recht.
Eetsmakelijk!
Wat is jouw favoriete koekjesrecept?
3 comments
Nee Jonna te lekker dit moet ik niet doen????eet ze achter elkaar op!
Ik kan er redelijk goed vanaf blijven hahaha! Meer voor Kevin :’)
Die koeken zien er goed uit, ik heb altijd later op de avond enorme lekkere trek, dus dit is niet te doen haha. 😀