Last Updated on 2 oktober 2024 by Marleen
Dillesaus is een veelzijdige en smaakvolle toevoeging die je gerechten naar een hoger niveau tilt. Met zijn frisse en aromatische smaak is deze saus perfect voor het opfleuren van vis, groenten of als dip voor brood. Het gebruik van verse dille geeft de saus een unieke smaak die je uitnodigt om te experimenteren in de keuken. Of je nu een klassieke combinatie zoekt met zalm of een verrassende twist wilt geven aan je salades, dillesaus is de ideale partner. In dit recept ontdek je hoe je eenvoudig een romige en smaakvolle dillesaus kunt maken die elke maaltijd opfleurt! Lekker bij de barbecue, als bijgerecht, als salade of bijvoorbeeld op een pita met gyros, gegrilde kip of shoarma. Het is een saus zonder knoflook en onwijs simpel om te maken.
Lees meer: Dillesaus met komkommer en yoghurtDillesaus, het perfecte bijgerecht
Vroeger was ik dol op knoflooksaus, maar hoe ouder ik word hoe minder goed ik tegen rauwe knoflook kan. Sinds ik deze dille dip heb ontdekt eet ik eigenlijk bijna nooit meer knoflooksaus. Deze dillesaus is een stuk verfrissender dan een saus op basis van mayonaise.
Je kunt ervoor kiezen om minder of meer yoghurt toe te voegen, zo kun je ervoor kiezen om minder yoghurt toe te voegen zodat het meer een salade wordt. Of juist meer yoghurt zodat het meer op een saus lijkt. De keuze is reuze.
Het is belangrijk om goede olijfolie te gebruiken in dit recept. Heb je dit niet in huis? Laat de olie dan achterwege. Een bakolie komt de dillesaus niet ten goede.
Goed gereedschap is het halve werk tijdens het bereiden van deze dillesaus
Zelf kan ik niet meer leven zonder mijn Foodprocessor, het is zo handig om een apparaat in huis te hebben waarbij je snel eten kunt raspen en snijden. De komkommer rasp ik in nog geen paar seconden met dit apparaat. Maar je kunt ook een handrasp gebruiken uiteraard, niets mis mee.
Het recept voor de lekkerste komkommer met dille en yoghurt
Wekelijks maak ik dit recept wel. Meestal serveren we het als bijgerecht bij het avondeten of we gebruiken het als saus op een wrap bijvoorbeeld. Of maak een keer zelf Griekse pita’s en beleg ze met gegrilde groentes, deze dillesaus en wat vlees/vis.
Dillesaus met komkommer en Griekse yoghurt
Ingrediënten
- 2 komkommers
- 6 eetlepels Griekse yoghurt
- bosje dille
- scheut olijfolie
- sap van een 1/2 citroen
- snuf peper
- zout
Instructies
- Je begint met het raspen van de komkommer. Zelf rasp ik de komkommer met schil. Doe de geraspte komkommer in een vergiet met een snuf zout en laat minimaal 30 minuten uitlekken, het liefst een uurtje. Knijp vervolgens het overtollige vocht uit de komkommers en zet apart.
- Was de dille schoon en dep droog. Verwijder de lange, harde steeltjes van de dille en snijd fijn (de overgebleven steeltjes kun je altijd verwerken in een ander recept of heel fijn opsnijden en door de saus doen, eerst even proeven).
- Doe de Griekse yoghurt in een schaal, doe hierbij het sap van een halve citroen, een scheut olijfolie en een snuf peper. Meng vervolgens de dille en komkommer er doorheen. Proef of de saus voldoende op smaak is. Voeg eventueel nog een snuf zout en peper toe.
- Laat de dillesaus minimaal een uurtje staan in de koelkast, hoe langer hoe lekkerder! Schenk er voor het serveren nog een scheut olijfolie overheen en klaar is de dillesaus!
Nog meer lekkere recepten:
- Griekse moussaka zonder pakjes en zakjes
- Trifle met mascarpone, Griekse yoghurt, aardbei, spritskoeken en mango
- Gegrilde groente uit de oven, lekker en simpel!
*Dit bericht kan affiliate links bevatten