Last Updated on 20 november 2024 by Marleen
Dit recept voor ei van Columbus salade is een kleurrijke en smaakvolle salade die je zo op tafel zet. En het is ook nog eens lekker budgetproof! Wij serveren deze salade tijdens de lunch met wat stokbrood maar het is ook een perfecte salade om als bijgerecht te serveren bij het avond eten.
Lees meer: Recept ei van Columbus saladeRecept ei van Columbus salade, het perfecte bijgerecht!
Wij zijn dol op salades. Vooral salades met komkommer zijn hier favoriet. In dit artikel delen we het recept voor een lekkere salade met zacht gekookte eieren, knapperige komkommer, rode ui en een fris zuur appeltje. Een frisse variant op het recept voor een ei van Columbus salade.
Deze salade kun je prima een paar uur van te voren bereiden. Zorg er wel voor dat je echt de tijd neemt om de komkommers goed te laten uitlekken. Anders krijg je een waterige salade en dat zou zonde zijn.
Komkommers laten uitlekken, tips en tricks
Zoals al vermeld hierboven is het van belang om de komkommers goed te laten uitlekken. Maar hoe doe je dat nu het beste? We geven wat tips die je in dit recept voor een ei van Columbus direct kunt toepassen. Met een foodprocessor maak ik heel snel en makkelijk komkommerschijfjes. De schijfjes komkommer doe ik in een vergiet en vervolgens strooi ik er wat zout overheen (flinke snuf). Knijp het zout nu een beetje in de komkommers (niet te hard) zodat het zout zijn werk kan doen. Laat de komkommers minimaal 30 minuten staan (vergeet niet een bakje onder het vergiet te plaatsen).
Knijp het vocht uit de komkommers na ongeveer een half uurtje. Zijn de komkommers nog erg vochtig? Laat ze dan nog even staan. Zodat je geen waterige ei van Columbus salade krijgt. Je kunt ervoor kiezen om de komkommers nog extra uit te knijpen door het gebruik van een theedoek.
Geen ei van Columbus salade zonder ei natuurlijk!
In dit recept voor een frisse salade met ei kiezen we ervoor om de eieren halfzacht te koken. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om er hardgekookte eieren te gebruiken. In dit recept ei van Columbus salade is een gekookt eitje onmisbaar.
Hierbij een aantal tips van ons voor het koken van het perfecte ei (ei van Columbus):
- Bewaar de eieren buiten de koelkast, als eieren te koud in het water gaan dan kunnen ze barsten.
- Laat het water eerst koken en doe dan de eieren er voorzicht bij met bijvoorbeeld een lepel. Dit zorgt voor gelijkmatig gekookte eieren en je hebt meer controle over de exacte kooktijd.
- Let goed op hoe jij je eieren wilt hebben. Kooktijd is daarbij heel belangrijk. Zachtgekookte eieren kook je ongeveer vijf tot zes minuten. Halfzachte eieren zeven tot acht minuten en hard gekookte eieren negen tot twaalf minuten.
- Laat de eieren na het koken altijd schrikken onder koud, stromend water. Zo stopt het kookproces namelijk.
Vind je dit allemaal maar een gedoe? Een eierkoker is ook een goede oplossing. Niet duur en super handig. Vooral als je vaak eieren kookt.
Recept ei van Columbus salade
Ingrediënten
- 2 komkommers
- 4 eieren
- 1/2 rode ui
- 1 appel (Kanzi bijvoorbeeld)
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel creme fraiche
- 1 theelepel appelazijn
- snuf peper en zout
Instructies
- Snijd de komkommer in dunne plakjes (gebruik hiervoor een mandoline of foodprocessor of rasp). Doe de komkommers in een vergiet met een flinke snuf zout en knijp het zout in de komkommers. Laat het minimaal een half uur staan en uitlekken (vergeet niet een bakje onder het vergiet te plaatsen). Knijp in de komkommers om het vocht er goed uit te laten lopen. Dit voorkomt een waterige dressing.
- Kook de eieren in een pan met water half zacht (lees het artikel voor onze tips om eieren te koken). Laat de eieren schrikken onder de koude kraan en pel ze.
- Voor de dressing meng je de mayonaise, crème fraise en de appelazijn door elkaar. Breng op smaak met wat zout en peper.
- Snijd de ui fijn en de appel in kleine stukjes. Meng dit samen met de uitgelekte komkommer en dressing in een schaal. Top af met de half zacht gekookte eieren in partjes gesneden en een snuf peper. Serveer de salade als bijgerecht, met brood of gewoon zo. Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
*Dit bericht kan affiliate links bevatten