Last Updated on 20 januari 2021 by Jonna
Geen groot fan van witte rijst? Of zoek je nog een lekker en vooral makkelijk gerecht voor het avondeten? Dit recept voor gebakken rijst met prei, ei en fricandeau staat zo op tafel en een extra grote portie heb je zo gemaakt.
Dit recept voor gebakken rijst is heerlijk te combineren met verschillende gerechten zoals een curry, saté of bijvoorbeeld butter chicken.
Omdat de gebakken rijst best neutraal van smaak is omdat er niet veel specerijen gebruikt worden tijdens de bereiding past het gerecht bij veel verschillende gerechten.
Maak een extra grote portie en bewaar een gedeelte in de vriezer, zo heb je altijd een lekkere maaltijd in huis.
Het is een basisrecept, dus je kunt er gerust nog wat extra ingrediënten aan toevoegen zoals zeevruchten, doperwten, mais of blokjes ham in plaats van fricandeau.
Ook is dit het perfecte recept om je restjes groenten en vlees mee op te maken.
Het recept komt in de buurt van de nasi die je bij de Chinees kunt bestellen. Alleen heb ik ervoor gekozen om fricandeau te gebruiken in plaats van ham (ben geen groot fan van ham).
Ingrediënten
- 400gr. basmati rijst
- 1 prei
- 4 eieren
- 3 knoflookteentjes
- 1 ui
- 1 kippenbouillonblokje
- 150gr. fricandeau in plakjes
- snufje peper en zout
Bereidingswijze gebakken rijst zoals bij de Chinees
- Allereerst ga je de rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe voordat je de rijst in de pan gooit 1 kippenbouillonblokje in het water zodat de rijst net wat meer smaak krijgt. Zodra de rijst gaar is giet je het af en laat je de rijst minimaal een half uurtje rusten in de pan met de deksel erop.
- Snijd ondertussen de prei in ringen, snipper de ui fijn en pers de knoflookteentjes uit. Doe een scheutje zonnebloemolie in een wok of koekenpan en fruit hierin de ui aan in ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de fijngesneden prei en knoflook toe.
- Na ongeveer 10 minuten kun je de fricandeau in kleine stukjes snijden/scheuren. Voeg het bij de rijst en bak ongeveer vijf minuten mee. Nu kun je de rijst toevoegen en voorzichtig alle ingrediënten door elkaar mengen. Bak de rijst ongeveer tien minuten op een laag/middelhoog vuurtje.
- Als laatste ga je de eieren toevoegen. Maak hiervoor een kuiltje in het midden van de rijst (zorg dat de bodem zichtbaar is). Doe nu de eieren in het kuiltje met een snufje peper en zout. Wacht een minuutje totdat het ei een beetje begint te stollen en nu kun je de rijst door het ei heen scheppen.
- Doe dit ongeveer 5 minuten totdat het ei gaar is. Nu is de gebakken rijst klaar en kun je het serveren met een gerecht naar keuze.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Zelfgemaakte pindasaus
Blueberry muffins met kruimeltopping
Oosterse gehaktballetjes met sojasaus
Fajitas met kip, paprika en rode ui
Dit artikel bevat affiliate links
1 comment
Klinkt goed! Makkelijk en lekker. Ik ga het eens proberen.
Comments are closed.