Een van onze favoriete recepten is gegrilde groente uit de oven. Perfect om de restjes op te maken of als je zin hebt in een snelle en gezonde maaltijd. Je kunt eindeloos variëren met het soort groente en de kruiden. In dit artikel delen we een basisrecept voor de lekkerste gegrilde groente uit de oven. Serveer het met aardappels, rijst, brood of een stukje vlees/vis. Ook is dit het ideale bijgerecht bij de barbecue.
Lees meer: Gegrilde groente uit de oven, lekker en simpel!Gegrilde groente uit de oven, makkelijk en gezond!
Dit is het ideale gerecht als je geen zin/tijd hebt om lang in de keuken te staan. Je kunt er eventueel voor kiezen om ook nog wat vlees/vis toe te voegen zodat het een volledige maaltijd is. In dit recept hebben wij voor wortel, paprika, rode ui en courgette gekozen als groente. Dit was toevallig nog over.
Maar ook andere groentes zijn geschikt voor dit recept voor gegrilde groente uit de oven. Denk aan broccoli, zoete aardappel, aubergine, pastinaak, venkel, knolselderij, aardappel en ga zo maar door. Houd er rekening mee dat ‘zachte’ groentes zoals courgette en tomaat minder lang gegrild hoeven te worden. Snijd deze groente in grotere stukken dan de hardere groentes of voeg ze later toe aan het gerecht.
Gegrilde groente uit de oven met een marinade van Italiaanse kruiden, balsamico azijn en olijfolie
Je kunt ervoor kiezen om verse kruiden toe te voegen aan de groentes. Zoals tijm, oregano of rozemarijn. Helaas had ik geen verse kruiden meer in huis, dus voor dit recept heb ik gedroogde Italiaanse kruiden gebruikt.
Geroosterde groente uit de oven, bakken op de plaat
Wat zo fijn is aan dit recept voor gegrilde groente uit de oven is dat je alle gesneden groente tegelijk bakt op een bakplaat. Eerst verhit je de bakplaat in de oven met wat olijfolie en vervolgens verdeel je de groentes eroverheen. Zelf gebruik ik deze bakplaat voor het grillen/roosteren van groentes. Deze bakplaat is ook perfect voor het bakken van friet in de oven of bijvoorbeeld koekjes en brood.
Je kunt de gegrilde groente uit de oven serveren in combinatie met verschillende gerechten. Lekker als lunch met stokbrood en tzatziki. Of serveer het als bijgerecht bij de barbecue of bij een mooi stuk vlees/vis. De groentes zijn koud ook heerlijk in een salade of op brood.
Gegrilde groente uit de oven (met balsamico)
Ingrediënten
- 4 paprika's (in dit recept gebruik ik 2 gele en 2 rode paprika's)
- 2 courgettes
- 4 middelgrote wortels
- 2 grote rode uien
- 3 eetlepels olijfolie
- snuf peper en zout
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 1.5 eetlepel balsamico azijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht)
- Snijd de paprika, wortel, courgette en rode ui in gelijke stukken behalve de courgette, deze mag je in grotere stukken snijden. Zorg er ook voor dat de ui niet uit elkaar valt (gebeurt dit wel, voeg de ui dan wat later toe anders heb je kans dat het gaat verbranden)
- Meng de olijfolie met de Italiaanse kruiden, snuf peper en zout en de balsamico azijn. Verdeel dit mengsel over de gesneden groentes en hussel goed door elkaar
- Doe een scheutje olijfolie op een bakplaat en verdeel hierover de groentes
- Bak de groentes gaar in ongeveer 20-30 minuten. Vergeet niet om de groentes af en toe om te husselen (2 a 3 keer)
Nog meer lekkere recepten:
- De lekkerste barbecue recepten op een rij!
- Subway broodjes recept (Italian style)
- Melanzane alla parmigiana
- Goulash zonder pakjes en zakjes, lekker met rijst!
*Dit bericht bevat affiliate links