Last Updated on 4 maart 2021 by Jonna
Soms kun je echt verlangen naar een echte Hollandse gehaktbal met jus en uitjes. Heerlijk! Helemaal in combinatie met een stamppot of een prakkie. Of op een broodje met een beetje mosterd of truffelmayonaise of zelfgemaakte barbecuesaus.
Je hebt wel een beetje geduld nodig, want deze Hollandse gehaktballen met jus en uitjes staan niet binnen een half uur op tafel. Sterker nog, mijn advies is om de gehaktballen altijd een dag van te voren te bereiden of in de ochtend. Dan zijn ze het allerlekkerste!
In dit recept gebruik ik water, maar je kunt ook kiezen voor een lekker en zwaar donker biertje En wat betreft de uien, het maakt niet zoveel uit welke uien je gebruikt. Ik had toevallig rode en witte uien in huis.
Maak de gehaktballen in een braadpan met deksel zodat het gerecht lekker kan stoven op een stoofplaatje. Of zet de pan op de houtkachel. Sinds kort heb ik deze pan in huis van Le Creuset, echt een aanwinst en het is perfect om er deze heerlijke ballen in te bereiden.
Ingrediënten gehaktbal met jus
- 500gr rundergehakt
- Snuf peper en zout
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 ei
- 2 – 3 eetlepels paneermeel
- 50gr roomboter
- 2 uien
- Vleesfond of een runderbouillonblokje
- 300ml water
- Eventueel wat maïzena om op het einde de jus te binden
Bereidingswijze Hollandse gehaktbal met jus en uitjes
- Meng het rundergehakt samen met de mosterd, ketjap, peper, zout, knoflookpoeder en het ei.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje wat paneermeel toe. Begin met een eetlepel, meng door het gehakt, en voeg eventueel nog wat extra paneermeel toe. Het gehaktmengsel voor de Hollandse gehaktbal met jus en uitjes moet niet te droog maar ook niet te nat zijn. Zodra je een mooie bal kunt vormen heb je genoeg paneermeel toegevoegd. Meestal is dit rond de 2 eetlepels.
- Draai nu gehaktballen en laat deze minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Dit voorkomt dat de ballen tijdens het bakken uit elkaar vallen.
- Snijd ondertussen de uien fijn. Gebruik hiervoor eventueel een keukenmachine, zoals deze van Russel Hobbs (ik kan niet meer zonder!!)
- Verhit de roomboter in een braadpan en braad hierin de gehaktballen rondom bruin. Haal de gehaktballen uit de pan en leg deze op een bord apart.
- Doe nu de uien in de pan en draai het vuur laag. Laat de uien ongeveer 10 minuten sudderen in de jus van de gehaktballen.
- Vervolgens kun je de vleesfond toevoegen of een runderbouillonblokje met 300ml water.
- Zet de deksel op de pan en laat het geheel (het liefst op een sudderplaatje) minimaal 45 minuten braden. Zo krijg je de lekkerste Hollandse gehaktballen met jus, met veel liefde en geduld 😉
- Draai de ballen regelmatig om en roer een beetje door de jus met uitjes.
- Vind je de jus nog te dun? Dik de jus dan in met wat maïzena. Check de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maak het maïzena papje ALTIJD aan in een glas zodat je een theelepeltje per keer kunt toevoegen. Laat de jus even inkoken en wacht met nog meer maïzena toevoegen.
Nog meer lekkere recepten?
Kijk ook eens in de food categorie van de blog Jouvence.
Of probeer onze..
Oosterse gehaktballetjes met sojasaus
Blueberry muffins met kruimeltopping
Oreo Fudge met witte chocolade en melkchocolade
Dit artikel bevat affiliate links