Last Updated on 9 juni 2021 by Jonna
Wij zijn gek op gehaktballen! Er staan al meerdere recepten online. Maar vandaag delen we een lekker recept voor gehaktballen in tomatensaus. De slowcooker doet bijna al het werk. Ideaal voor als je niet veel tijd hebt om te koken. Geen slowcooker in huis? Je kunt deze gehaktballen ook in een pan bereiden.
Wij eten bijna elke week wel een gehaktbal. Soms een Hollandse gehaktbal met bijvoorbeeld een stamppot erbij. Of we maken pittigere gehaktballetjes en serveren er noodles of rijst bij. In dit recept voor gehaktballen in tomatensaus gebruik ik half om half gehakt. Dat hadden we toevallig nog in huis. Met gehakt kun je alle kanten uit. Meestal gebruiken wij rundergehakt voor het maken van een lekkere gehaktbal. Maar het kan ook met half om half gehakt, lamsgehakt of kippengehakt. Maar net waar je trek in hebt.
Gehaktballen in tomatensaus
Dit recept voor gehaktballen in tomatensaus smaakt lekker met pasta en een frisse salade. Je kunt er ook voor kiezen om kleine balletjes te draaien en ze te serveren als borrelhapje of snack. In het gehaktmengsel gebruiken we verse kruiden zoals peterselie en knoflook. Daarnaast worden de gehaktballen nog extra op smaak gebracht met wat verse Parmezaanse kaas erdoorheen. Een heerlijke combinatie met de tomatensaus.
Je kunt de gehaktballen in tomatensaus heel gemakkelijk in een slowcooker bereiden. Geen idee wat een slowcooker is? Lees dan even dit artikel. Maar je kunt ook een braadpan gebruiken of een hapjespan om de gehaktballen te bereiden.
Gehaktballen in tomatensaus uit de slowcooker
Ingrediënten
- 500 gr. half om half gehakt
- 1 ei
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 handje verse peterselie
- 1 eetlepel ketchup
- 1.5 theelepel mosterd
- 70 gr. Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels paneermeel
- snuf peper en zout
voor de tomatensaus
- 1 ui
- 1 wortel
- 2 tenen knoflook
- scheut olijfolie
- 600 gr tomatenblokjes (ongeveer 1.5 blikje)
- 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden (of oregano of tijm)
- snuf peper en zout
Instructies
- Je gaat eerst de gehaktballen draaien. Snipper de ui, peterselie en knoflook fijn. Rasp de Parmezaanse kaas of gebruik vers geraspte Parmezaanse kaas.
- Meng samen met het gehakt, ketchup, mosterd, peterselie, snuf peper en zout, ei en twee eetlepels paneermeel. en de Parmezaanse kaas. Draai er gehaktballen van en laat ze afgedekt in de koelkast nog even opstijven (30 minuten).
- Nu ga je aan de tomatensaus beginnen. Snipper de ui fijn en de knoflook en snijd de wortel in kleine stukjes. Verhit een beetje olijfolie in de binnenpan van de slowcooker (als deze ervoor geschikt is) of in een aparte pan en fruit hierin de ui 5 minuten aan. Voeg vervolgens de wortel en knoflook toe en bak nog een paar minuten mee.
- Nu kun je de tomatenblokjes erbij doen samen met de Italiaanse kruiden en een snuf peper en zout.
- Je hoeft de gehaktballen niet per se vooraf aan te braden maar ik vind dit zelf altijd net wat lekkerder. Verhit een scheut olie in een pan en braad de gehaktballen rondom aan. Doe de tomatensaus in de slowcooker en leg hierop de gehaktballen.
- Laat de gehaktballen in tomatensaus 7 uur op low sudderen in de slowcooker. r sudderen op een laag vuurtje zijn de gehatballen gereed om te serveren.
- Geen slowcooker in huis? Gebruik een braadpan of hapjes pan en roer regelmatig. Saus te droog? Voeg meer vocht toe zoals water. Schep regelmatig om. Na 2 uu
Deze gehaktballen smaken ook lekker op brood de volgende dag. Serveer ze op een Italiaanse bol met wat Parmezaanse kaas, rucola en tomaat en je hebt een heerlijk broodje bal voor bij de lunch.
Nog meer lekkere recepten:
Dit bericht bevat affiliate links.