Last Updated on 25 januari 2021 by Jonna
Woensdag is gehaktdag en daarom delen we vandaag dit recept voor gehaktballetjes in tomatensaus. Lekker met rijst, pasta, aardappels of een stuk brood.
Gehaktballetjes in tomatensaus, comfortfood 1e klas!
Het is onwijs simpel om zelf de lekkerste gehaktballetjes te maken. Door het gebruik van verse kruiden geef je een heerlijke smaak aan het gerecht. Geen tijm in huis? Rozemarijn is een prima vervanger. Of gebruik wat gedroogde Italiaanse kruiden.
Meestal gebruik ik belegen kaas in gerechten maar je kunt natuurlijk ook voor een andere kaassoort kiezen in dit recept voor gehaktballetjes in tomatensaus. Of je laat de kaas weg indien je geen kaasliefhebber bent.
Ingrediënten gehaktballetjes in tomatensaus
Voor de gehaktballetjes:
- 300gr. half of half gehakt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- Eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- en 1 eetlepel mosterd
- plus 1 eetlepel ketchup
- 1 eidooier
- 1-2 eetlepels paneermeel
- 100gr. geraspte kaas
- Snuf peper en zout
En voor de saus voor het recept gehaktballetjes in tomatensaus:
- 750gr. rijpe trostomaten
- 2 uien
- ½ bol knoflook
- Paar takjes verse tijm
- Scheut olijfolie
- Scheut balsamico azijn
- Peper en zout
- 100gr. geraspte kaas
Bereidingswijze
- Snijd de tomaten in partjes en verwijder de groene steel. Snijd de uien in grove stukken en gebruik ongeveer de helft van de knoflookbol (de teentjes hoef je niet schoon te maken).
- Doe de tomaten, ui, knoflooktenen en de blaadjes van de verse tijm in een ovenschaal samen met een flinke scheut olijfolie en balsamico azijn en een snuf peper en zout. Dit wordt de basis voor de gehaktballetjes in tomatensaus.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de groenten in ongeveer 35-45 minuten gaar. Schep halverwege een keer om. Je kunt de schaal nu uit de oven halen. Als eerste ga je op zoek naar de knoflookteentjes. Verwijder de velletjes hiervan en doe de ontvelde knoflook terug bij de tomaten. De volgende stap is het pureren van de saus met behulp van een staafmixer of blender.
- Doe het gehakt in een schaal, snipper de ui fijn, en meng samen met de Italiaanse kruiden, teentje knoflook (geperst), geraspte kaas, mosterd, ketchup en de eidooier door elkaar. Als laatste voeg je het paneermeel toe. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan wat extra paneermeel toe.
- Draai gehaktballetjes van het gehaktmengsel en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Bak de gehaktballetjes in een braadpan of hapjespan met een klont boter of een scheutje olie rondom aan. Daarna kun je de tomatensaus erbij voegen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden, doe de gehaktballetjes in tomatensaus in een ovenbestendige schaal of pan en top het af met de geraspte kaas. Bak de gehaktballetjes in ongeveer 15-20 minuten gaar in in de oven.
Serveer de gehaktballetjes in tomatensaus met verse pasta, een stuk brood of iets anders lekkers!
Maar vond je dit lekker? Dan lust je misschien ook..
Dit bericht bevat affiliate links
1 comment
Oh heerlijk dit zeg! Het water loopt me in de mond. Lekker hartig ook!
Comments are closed.