Last Updated on 23 december 2020 by Jonna
Wij zijn gek op gehaktbrood maken. Je kunt er heel veel verschillende smaken aan toevoegen. Vullen met ei, kaas of iets anders lekkers en de oven doet bijna al het werk.
Een recept dat haast niet kan mislukken. Dit gehaktbrood met spek is ook ideaal tijdens de Feestdagen. Maak het gehaktbrood al de avond te voren en de volgende dag hoef je het alleen nog maar in de oven te schuiven.
Gehaktbrood met spek, perfect als showstuk tijdens de Feestdagen!
Het leuke aan dit recept is dat je ervoor kunt kiezen om andere specerijen te gebruiken. Vervang bijvoorbeeld het komijnpoeder door kerrie en de ketchup door chilisaus. Geen fan van champignons? Laat deze dan achterwege of vervang het door blokjes kaas of stukjes bleekselderij.
Door het gehakt in te wikkelen in ontbijtspek krijg je een krokant jasje op het brood en een extra lekkere smaak. Maak extra veel zodat je de volgende dag een paar plakjes op brood kunt eten. Lekker met een beetje mosterd of chilisaus of met deze zelfgemaakte barbecuesaus.
Ingrediënten gehaktbrood met spek uit de oven
- 500gr. half om half gehakt
- 1 ei
- Snuf zout
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 theelepel Franse mosterd
- Snuf peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 1.5 theelepel ketchup
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 8 champignons
- 1 rode paprika
- 200gr. ontbijtspek (van de versafdeling, in lange plakken)
- Klontje roomboter
Bereidingswijze
1. Snijd de paprika in kleine blokjes, snipper de ui fijn en snijd de champignons in kleine stukjes. Bak de groentes in ongeveer vijf minuten aan in een koekenpan. Door de groente eerst te bakken blijft het gehakt een stuk sappiger en komen de smaken beter tot zijn recht in het gehaktmengsel.
2. Doe het gehakt in een kom samen met een snufje zout, peper, paprikapoeder, komijn, ei, grove mosterd, Franse mosterd en de ketchup. Pers ook de knoflookteentjes uit en mix het door het gehaktmengsel. Kneed het gehakt goed door elkaar. Voeg nu ook de paprika, ui en champignons toe en als laatste het paneermeel. Meng het geheel nog een keer goed. Is het mengsel te nat? Voeg nog een klein beetje (lepel voor lepel) paneermeel toe.
Gehaktbrood maken, het recept voor de echte levensgenieter!
3. Leg een vel bakpapier op het aanrechtblad. Maak van de plakjes ontbijtspek een grote plak. Leg hiervoor de plakjes ontbijtspek 1 voor 1 op het bakpapier (een klein stukje over elkaar heen zodat er een groot lap ontstaat).
4. Maak van het gehaktmengsel een lange rol en leg dit op het ontbijtspek. Rol met behulp van het bakpapier de ontbijtspek om de rol heen. Kijk eerst of de lap groot genoeg is. Voeg anders nog wat plakjes ontbijtspek toe zodat de lap groter wordt.
5. Omwikkel het gehakt nu met de ontbijtspek en rol het gehaktbrood in een stuk vershoudfolie. Laat het gehaktbrood met spek minimaal een paar uur rusten in de koelkast. Voor het beste resultaat maak je het gehaktbrood de avond van te voren.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een braadslede in met een beetje roomboter en voeg wat extra blokjes toe. Bak het gehaktbrood in de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten. Zodra het spek bruin en krokant is dan is het gehaktbrood klaar.
7. Haal het gehaktbrood met spek uit de oven en laat het nog een kwartiertje rusten in wat aluminium folie. Snijd het gehaktbrood in plakjes en serveer met een klodder truffelmayonaise of zelfgemaakte guacamole.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Dit bericht bevat affiliate links
7 comments
Ik zal eerlijk bekennen dat ik het nog nooit heb gegeten. Ziet er wel smakelijk uit. Als een reuze slavink!
Oh wat heeeerlijk! Ik krijg spontaan honger, haha.
Oh wat heeeerlijk! Ik krijg spontaan honger, haha. En het is nog geen 9 uur!
Vanavond gegeten,inplaats van champions kaasblokjes gedaan. Het was erg lekker.
Ga het zeker nog een keer maken.
Leuk om te horen Joke! En wat een goed idee van de kaasblokjes.
mmmmm dit ga ik van de wek maken heerlijk lijkt mij dit
Voor de eerste keer gemaakt maar dat ga ik zeker vaker maken! Heerlijk sappig 😋😋
Comments are closed.