Last Updated on 26 december 2020 by Jonna
Gepofte knoflook, heb jij dit al eens gemaakt? Vaak vinden mensen de smaak van rauwe knoflook nogal sterk maar door de knoflook te poffen in de oven krijg je een veel subtielere smaak. Verwerk de gepofte knoflook in een soep, saus of salade of smeer het uit op een stukje stokbrood.
Met een bolletje gepofte knoflook heb je altijd een verse smaakmaker in huis om je gerecht net wat meer smaak te geven.
Gepofte knoflook
Gepofte knoflook is de perfecte smaakmaker in bijna elk gerecht. Als je knoflook heel langzaam laat poffen in de oven dan krijg je dus een veel subtielere, zoetere knoflooksmaak. Zo subtiel dat je de teentjes direct kunt eten. Ook ideaal voor als je een knoflooksaus wilt maken zonder een extreem sterke knoflooksmaak of als je van plan bent om zelf aioli te maken.
Knoflook poffen in de oven, tips and tricks
Mocht je nog op zoek zijn naar een perfect keukenhulpje om knoflook snel en gemakkelijk fijn te persen? Dan is deze knoflookpers van Leifheit een echte aanrader. En het fijne is dat je handen niet naar knoflook ruiken.
Let er wel op dat je voldoende gebruikt om een knoflooksmaak af te geven aan je gerecht. Door de knoflook te poffen is een teentje niet meer zo sterk van smaak als een rauw teentje knoflook. Het beste pof je de knoflook in een klein ovenschaaltje, maar je kunt het ook in een grote ovenschaal doen natuurlijk.
Misschien is het mij nog nooit eerder opgevallen, maar sinds kort kun je bij veel supermarkten bolletjes verse knoflook kopen. Grappig eigenlijk, want in mijn beleving is een bolletje knoflook altijd vers. Maar blijkbaar hebben ze weer iets nieuws bedacht 😉 Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van ‘verse’ knoflook maar ook de normale bolletjes kun je hier prima voor gebruiken.
Deze gepofte knoflook is lekker door elke pastasaus, door de hummus of een andere dip of smeer het op een stokbroodje met een stukje tomaat erbij als een soort bruschetta.
Geen tijm in huis? Vervang het door rozemarijn of laat de verse kruiden weg. Dit is niet noodzakelijk. Benieuwd naar dit super makkelijke recept om zelf gepofte knoflook te maken? Here we go!
Ingrediënten gepofte knoflook
- 1 bol knoflook
- Paar takjes verse tijm
- Flinke scheut olijfolie
- Snuf zout en peper
Bereidingswijze gepofte knoflook
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Haal het buitenste velletje van de knoflookbol en zorg dat de bol intact blijft
- Snijd de bovenkant van de bol een stukje af zodat de knoflookteentjes een beetje zichtbaar worden
- Doe de knoflookbol in een ovenschaaltje, doe een flinke scheut olijfolie over de bol knoflook en een snuf peper en zout
- Leg de takjes verse tijm in het schaaltje en laat het geheel 50-60 minuten garen in de oven
- Laat de bol een beetje afkoelen en je kunt de gepofte knoflook nu serveren.
Eetsmakelijk!
Nog meer recepten met knoflook:
Tzatziki
Gezonde knoflooksaus
Pitabroodjes met kip en knoflook/yoghurt saus
Mexicaanse salsa
Dit artikel kan affiliate links bevatten
5 comments
Ik had echt geen idee dat je knoflookbolletjes kan poffen?! Dit ga ik eens proberen, want inderdaad, rauw zijn die teentjes vaak nogal sterk. Niet dat dat me ervan weerhoudt ze overal bij te mikken, hoor. ?
Ja dat doen wij ook heel af en toe, zo lekker om uit te smeren op een stukje stokbrood!
Ziet er gezond uit.
Heerlijk. De verse knoflook is inderdaad anders. De knoflook die je normaal koopt is gedroogd en een jaar oud bijvoorbeeld.
Ja die rommel uit China koop ik niet meer,kijk goed uit welk land ze komen nederland heeft echt voor mijn gevoel de beste en wij kweken ze zelf dan gaat het poffen ook beter
Comments are closed.