Spruitjes worden steeds populairder. Vooral in Amerika is het een van de favoriete bijgerechten. Het staat daar bekend als ‘brussel sprouts’. Vaak geserveerd met Parmezaanse kaas en/of een balsamico marinade. Dit recept voor geroosterde spruitjes uit de oven is makkelijk om te bereiden en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Eetsmakelijk!
Gezond bijgerecht, gegrilde spruiten uit de oven
Zelf ben ik niet per se fan van gekookte spruitjes (de ouderwetse manier). Maar toen ik een recept voorbij zag komen van geroosterde spruitjes was ik toch wel benieuwd! Deze geroosterde spruitjes uit de oven hebben een knapperige bite en zijn niet bitter van smaak. Mede dankzij de balsamico azijn en honing.
Balsamico azijn is echt een goede combinatie met verschillende soorten groentes uit de oven. Ga niet voor de goedkoopste variant, investeer in een goede balsamico azijn. Je doet er lang mee en de smaak is echt anders bij een azijn van betere kwaliteit.
Als extra topping kun je de spruitjes afmaken met wat geraspte Parmezaanse kaas of wat geroosterde nootjes (walnoten zijn erg lekker!).
Makkelijk recept voor geroosterde spruitjes uit de oven
Dit makkelijke recept voor geroosterde spruitjes uit de oven met balsamico is het perfecte bijgerecht. Je kunt de spruitjes ook als snack eten of maak er een salade van. Met dit gerecht verras je de meeste mensen vanwege de smaaksensatie. Zelfs iemand die geen fan is van spruitjes kan ineens fan worden 😉
Spruiten eet je in het seizoen tijdens de herfst en winter. Daarom is dit bijgerecht een absolute aanrader tijdens de Feestdagen. Maar ook op een zomerse dag is dit een heerlijk gerecht.
Groente roosteren op een bakplaat
In de oven kun je onwijs veel verschillende soorten gerechten bereiden zonder dat het veel tijd/moeite kost. Vooral het roosteren van groente is favoriet bij ons thuis! Perfect om de restjes groente op te maken of als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.
Daarnaast smaken de meeste groentes veel lekkerder als je ze even roostert in de oven. Zo ook deze spruitjes. Je kunt de groente in een oventray bakken, een ovenschaal of op een bakplaat. Sinds een paar maanden gebruiken wij deze bakplaat thuis om groente op te roosteren in de oven. Ook perfect om koekjes op te bakken, brood of patat. En het neemt niet veel ruimte in beslag.
In het buitenland worden geroosterde spruitjes uit de oven vaak als snack gegeten. Vanwege de bite is het heerlijk in combinatie met een glas wijn, biertje of een cocktail/mocktail.
Geroosterde spruitjes uit de oven
Ingrediënten
- 600 gram spruitjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 1,5 eetlepel balsamico azijn
- 1 eetlepel honing
- snuf peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht)
- Maak en was de spruitjes schoon door het buitenste blad te verwijderen. Snijd de spruitjes door de helft.
- Meng de olijfolie met een snuf peper en zout, balsamico azijn en honing en mix met de spruitjes.
- Verwarm de bakplaat voor in de oven met een scheutje olijfolie (paar minuten). Verdeel vervolgens de spruitjes over de bakplaat met de platte kant naar beneden.
- Rooster de spruitjes gaar in ongeveer 20 – 25 minuten (afhankelijk van hoe groot de spruitjes zijn, proef er 1 om te testen of ze gaar zijn)
- Serveer de spruitjes eventueel met een beetje geraspte Parmezaanse kaas of wat geroosterde nootjes. Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
- Gegrilde kippendijen met Griekse marinade
- Melanzane alla parmigiana
- Recept met pastinaakpuree met aardappelpuree | Tip voor de Feestdagen
- Salsa recept – Mexicaanse stijl met tomaat, ui en limoen – RECEPT
*Dit bericht bevat affiliate links