Haricots verts, het chiquere zusje van de sperzieboon. Deze groene bonen zijn wat dunner, langer en iets verfijnder van smaak. Meestal zie je recepten voorbij komen waarbij de haricots verts omwikkeld worden met spek. Ook lekker, maar wij hebben er dit keer een ovenschotel van gemaakt. Met aardappelpuree, kaas en spekjes!
Haricot verts ovenschotel, zonder pakjes en zakjes!
In mijn Too Good To Go Box trof ik twee pakjes haricots verts aan. Dit keer wilde ik niet de klassieke versie maken maar ging ik voor een ovenschotel. En het resultaat pakte verrassend goed uit! De smeuïge aardappelpuree in combinatie met de krokante spekjes, kaas en beetgare haricots verts is echt onwijs lekker!
Je kunt er eventueel nog een stukje vlees bij serveren of vis. Wij hebben er een frisse salade bij geserveerd met wat tomaten, rucola en een dressing van balsamico azijn en olijfolie. Je kunt dit gerecht ook serveren als bijgerecht.
Haricots verts recept
Wij zijn gek op ovenschotels omdat je die prima een dag van te voren of een paar uur van te voren kunt bereiden. Gebruik een ovenschaal met afsluitbare deksel en de schotel met haricots verts blijft zeker een paar dagen goed in de koelkast.
Een makkelijke maaltijd zonder al te veel gedoe. Ideaal toch? Je kunt deze ovenschotel ook bereiden met sperziebonen of andere boontjes (peultjes bijvoorbeeld).
Ovenschotel met haricots verts
Ingrediënten
- 500 gram aardappels
- 500 gram haricots verts
- 1 theelepel grove mosterd
- klontje roomboter
- scheutje melk
- 200 gram spekjes
- 150 gram geraspte kaas
- 1-2 eetlepels panko of paneermeel
- snuf peper en zout
- snuf nootmuskaat
Instructies
- Snijd de kontjes van de haricots verts en spoel de boontjes schoon onder de kraan. Kook de boontjes beetgaar in een pan met water en een snuf zout (duurt 15 tot 20 minuten). Laat de haricots verts goed uitlekken in een vergiet. Strooi er vervolgens een snufje nootmuskaat overheen.
- Schil de aardappels en kook ze gaar in een pan met water en een snuf zout. Giet de aardappels af en stoom ze nog een minuut of twee droog op het vuur, schep regelmatig om.
- Bak ondertussen de spekjes ongeveer vijf minuten aan in een koekenpan. Ze hoeven niet helemaal krokant te zijn, in de oven worden ze ook nog wat krokanter.
- Maak een puree van de aardappels. Meng de aardappels met een klontje boter, snuf peper en zout en de grove mosterd. Stamp tot een mooie puree. Proef af en toe, is het te droog? Voeg dan nog wat melk of boter toe. Te flauw? Doe er dan nog wat mosterd bij.
- Verdeel de aardappelpuree in een ovenschaal, doe hierop de haricots verts en top af met de spekjes, kaas en als laatste de panko
- Bak de ovenschotel af in de oven in ongeveer 10-15 minuten. Als de kaas gesmolten is dan is de ovenschotel klaar om te serveren.
Variatietips, ovenschotel met haricots verts
- Vervang de spekjes door blokjes chorizo voor nog meer pit
- Restjes kaas over? Gebruik verschillende soorten kaas om de ovenschotel mee te gratineren
- Haricots verts in combinatie met tomaat smaakt ook erg lekker. Eventueel kun je nog wat extra tomaat toevoegen aan de ovenschoten.
- Maak de aardappelpuree met zoete aardappel of maak deze pastinaak aardappelpuree
- Vegetarische versie? Rooster dan wat pijnboompitjes en walnoten in een pan en vervang de spekjes in het gerecht met de geroosterde nootjes.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Dit bericht bevat affiliate links.