Last Updated on 25 januari 2021 by Jonna
Hutspot is een echte klassieke stamppot en onwijs lekker in combinatie met stoofvlees of een bal gehakt. Met dit recept maak je makkelijk en snel de lekkerste hutspot!
Hutspot, een heerlijk basisrecept voor een winterse stamppot!
Bij hutspot heb je niet veel ingrediΓ«nten nodig en het vult de maag goed. Je kunt bij de stamppot een lekkere rookworst serveren of een bal gehakt.
Met dit recept maak je een flinke pan grootmoeders hutspot. Vries eventueel de overgebleven porties in of eet het de volgende dag. Dit recept is ook perfect voor als je een feestje hebt of veel eters verwacht.
Verwacht je een grote groep eters? Dan kun je een extra grote portie maken (eventueel al een dag van te voren). Lekker en het vult goed!
Speciale hutspot kruiden heb je in dit recept niet nodig. Iedereen zijn smaak is anders. Proef vooral vaak tussendoor zodat je eventueel nog wat extra zout of boter kunt toevoegen. Ik vind het zelf fijner om de groenten en aardappels los van elkaar te koken, zo voorkom je een waterige of niet gare hutspot.
IngrediΓ«nten hutspot recept
- 1.5 kilo iets kruimige aardappels
- 1,5 kilo winterpeen
- 1 kilo uien
- 2 kippenbouillonblokje
- Snufje zout
- Scheutje melk of room
- Klontje roomboter
Bereidingswijze hutspot zonder pakjes en zakjes
- Schil de aardappels, snijd in kleine stukjes en spoel af. Nu ga je de aardappels koken, doe de aardappels in de pan en voeg het bouillonblokje toe met het water (zorg dat alle aardappels onder water staan). Breng aan de kook, na ongeveer 20 minuten zijn de aardappels klaar.
- Snijd de wortels en ui in kleine stukjes (je kunt natuurlijk ook de voorgesneden groente gebruiken uit de Super) of gebruik een keukenmachine hiervoor zoals ik.
- Pak een grote pan en vul deze met een kippenbouillonblokje, de winterpeen, de ui en voldoende water en breng aan de kook. Laat koken voor ongeveer 20 minuten.
- Testen of de wortels en uien gaar zijn voor de hutspot? Schep dan een beetje uit de pan en prak het met een vork. Is het makkelijk te prakken? Dan is het goed en kun je alles afgieten. Laat de wortel en ui goed uitlekken in een vergiet. Anders krijg je een waterige hutspot.
- Giet ook de aardappels af als ze gaar zijn en stamp tot een puree met een scheutje slagroom en een klontje roomboter. Dit wordt de smeuΓ―ge basis van de hutspot. Blijft de puree te droog? Voeg dan nog een scheutje slagroom en een klontje boter toe.
- Als de uien en wortels goed zijn uitgelekt dan kun je ze gaan fijnstampen en vermengen met de aardappelpuree. Blijft stampen totdat je een mooie, gladde puree hebt.
- Serveer met suddervlees (recept binnenkort online), een gehaktbal of gewoon een oldskool rookworst.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Zoete aardappel recept β stamppot met sperziebonen en roomkaas
Gehaktbal met jus en uitjes β naar Hollands recept!
Aardbeientiramisu β recept voor een zomers toetje!
Ovenschotel met aardappel, snijbonen, spekjes en kaas
Dit bericht bevat affiliate links
15 comments
Ik maak nooit hutspot. Not a fan. Maak wel een heerlijke zuurkool stampot die ik dan lekker invries.
Een tip (scheelt afwas!): doe de wortelen en de uien na ca. 10 minuten bij de aardappelen die aan het koken zijn. Scheelt je een grote pan afwas π
Haha! Toevallig eten wij dit vanavond. Ik vind het niet super lekker, maar het is zeker niet vies.
Ik ben echt dol op hutspot! Zeker nu het buiten weer wat kouder wordt π
Heerlijk, zeker met de koude dagen. Ik eet het altijd graag.
Leuk om deze Hollandse klassieker eens even lekker in de spotlights te zetten!
Dit gerecht stond bij ons thuis al regelmatig op het menu, maar uiteraard net weer een beetje anders bereid. Deze versie met stoofvlees lijkt me stiekem nΓ³g lekkerder π
Hutspot is zo zo lekker! Ik hou er echt van en dit ziet er ook zeker lekker uit
Yum! Ik vind dit zo lekker! Ik ga deze variatie eens proberen
Hutspot is keilekker π en dan vooral met draadjes vlees <3
Mijn favoriete stampot! Alleen eten wij dit helaas niet zo veel π
Ik maak eigenlijk nooit een stamppot omdat ik het niet erg lekker vind, doe mij maar liever een lekkere pasta. Alhoewel ik het wel vaak eet als iemand anders het klaarmaakt, dan smaakt het mij wel goed Haha
Ik houd niet zo heel erg van hutspot, net als Janine ben ik een enorme pastalover! Mijn moeder bakt altijd uien en die doet ze erdoor, wat het wel een stuk beter maakt! X
Klinkt goed! Ik hou wel van hutspot, maar vriendlief helaas niet. Maar ik ga hem bewaren voor als ik een keer alleen moet eten!
Heb stiekem echt een hekel aan hutspot maar dit ziet er wel lekker uit haha!
Woon al jaren in Engeland maar heb afgelopen jaren de Nederlandse kost waaronder hutspot weer ontdekt. Geen fan van draadjes vlees, maar serveer hutspot en varianten vaak met een Engelse stijl “beef stew” of worstjes met “onion gravy” of Belgisch stoofvlees. Ook lekker!
Comments are closed.