Last Updated on 3 december 2020 by Marleen
Wil jij wel eens iets anders eten dan een Hollandse gehaktbal? Probeer dan eens deze Indische gehaktballetjes met sojasaus. Lekker als borrelhapje, bij een rijstgerecht of bij een stamppot. En het leuke is, je kunt ze zo pittig maken als je zelf wilt.
Bijna in elke familie is er wel een ‘familierecept’ te vinden voor de perfecte gehaktbal, Wij houden van variëren, dus wij eten regelmatig gehaktballen met een twist. Zoals deze Mexicaanse gehaktballetjes in tomatensaus, of deze gehaktballetjes met hoisin saus of deze gehaktballetjes overladen met kaas en tomatensaus.
Zorg dat je lekker vlees in huis haalt van een goede slager, goed vlees geeft de gehaktballen meer smaak. Ik gebruik het liefst half-om-half gehakt maar met vers rundergehakt, kippengehakt of kalfsgehakt kun je deze Oosterse gehaktballetjes ook prima bereiden.
Meestal bak ik de gehaktballen in een braadpan of een hapjespan. Een pan met deksel is het beste zodat je na het aanbraden van de ballen deze op een laag pitje kunt laten stoven.
Ben je een koriander liefhebber? Vervang de peterselie dan door verse koriander of gebruik beide kruiden. Maar let op, niet iedereen is fan van koriander dus krijg je eters serveer de koriander dan apart in een schaaltje. Deze gehaktballetjes smaken heerlijk in combinatie met deze Chinese nasi.
Ingrediënten Oosterse gehaktballetjes met sojasaus
- 500gr. Gehakt (half-om-half gehakt of ander gehakt)
- 1 kleine ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 ei
- Handje peterselie
- 2 tot 3 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel 5-spice kruiden
- Snuf peper en zout
- 1,5 eetlepel Mirin
- 1.5 eetlepel rice vincegar
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- Scheutje olie
Voor de jus van de gehaktballetjes
- 1 kopje water
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels sojasaus
Bereidingswijze Indische gehaktballetjes met sojasaus
- Doe het gehakt in een kom. Hak de knoflook en de peterselie fijn, snipper de ui fijn.
- Meng dit samen met de 5-spice kruiden, snuf peper en zout, ketjap, sojasaus, mirin en rice vinegar. Voeg vervolgens het ei erbij en meng dit door het gehaktmengsel.
- Als laatste doe je het paneermeel erbij, begin met 2 eetlepels en meng het goed door het gehakt. Het gehaktmengsel mag nog wel een beetje nat blijven maar je moet er wel gehakballetjes van kunnen draaien. Voeg anders nog een extra eetlepel paneermeel toe.
- Draai gehaktballen van het gehakt en laat de Indischee gehaktballetjes minimaal een half uur rusten in de koelkast (hoe langer hoe beter, dan behouden de ballen een mooie vorm en vallen ze niet uit elkaar).
- Verhit in een braadpan, hapjespan of koekenpan een scheut olie. Bak hierin de gehaktballetjes rondom goudbruin. Dit duurt ongeveer 7 toto 10 minuten. Haal de gehaktballetjes uit de pan en voeg een kopje water toe met de sojasaus en ketjap en laat het koken. Zorg dat alle smaakstoffen van de pan goed loskomen (gebruik hiervoor een spatel).
- Doe de Oosterse gehaktballetjes terug in de pan en laat op een laag vuurtje sudderen. Na ongeveer 10 minuten zijn de gehaktballetjes gaar.
Is je jus te dun? Laat deze nog even inkoken. Is de jus te dik? Voeg een klein beetje water toe en laat de jus inkoken tot de gewenste dikte.
Eetsmakelijk!
Nog meer food inspiratie:
Lasagne met spitskool en gehakt
Champignons op toast
Zoetzure saus zonder pakjes en zakjes
Linzensoep met kokosmelk
Gestoofd rundvlees met masala kruiden
Dit artikel kan affliate links bevatten.