Last Updated on 14 december 2020 by Marleen
Nog niet eerder heb ik een hele kip gegrild in de oven. Mijn vader maakte altijd een gegrilde kip in een aparte grill in de keuken, draaiend aan een spit. Zo lekker! En vooral het knapperige velletje. Een keer had ik als vijfjarig meisje uren naar de kip gestaard en toen de kip op tafel kwam heb ik stiekem al het knapperige vel eraf gegeten. OEPS. Benieuwd naar het recept voor een perfect gegrilde kip uit de oven? Klik dan snel verder!
Perfect voor tijdens de Feestdagen en de oven doet bijna al het werk. Vandaag het recept voor een lekkere, malse gegrilde kip met onder andere tijm, peterselie, knoflook, citroen en boter. Koop geen plofkip, kies voor een kip van goede kwaliteit. En het fijne is, de oven doet bijna al het werk. Zo heb je meer tijd over om aan de rest van het diner te besteden.
Ingrediënten gegrilde kip uit de oven
- 1 hele kip (schoongemaakt)
- 1 citroen
- 100gr. roomboter (op kamertemperatuur)
- Handje peterselie
- Handje tijm
- 4 teentjes knoflook
- 1.5 eetlepel paprikapoeder
- Zout
- Peper
Bereidingswijze perfect gegrilde kip uit de oven
Verwarm de oven voor op 190 graden, bij een oude oven zou ik voor 200 graden kiezen.
Hak de tijm samen met de peterselie fijn. Gebruik je verse tijm? Verwijder dan de blaadjes van de steel. Maak de knoflookteentjes schoon en pers uit met een knoflookpers. Roer de kruiden, knoflook en de roomboter door elkaar.
Haal de kip uit de koelkast. Snijd de citroenen in partjes en doe ze in de holte van de kip. Vul de kip onder het vel met de kruidenboter en masseer de boter in. Doe dit rondom en gebruik alle boter. Bij de nek of het achterwerk van de kip kun je het vel voorzichtig optillen. Schuif voorzichtig een klontje boter eronder met je handen en herhaal dit een paar keer. Bij de poten kun je een kleine inkeping maken, dit is niet erg.
Kruid de kip met paprikapoeder en een snufje peper en zout en leg in een braadslee.
Bedruip de kip om het half uur met het vocht in de braadslee. Per kilo moet je ongeveer 45 minuten bereidingstijd aanhouden. De kip is gaar als de kerntemperatuur (dit check je met een thermometer) rond de 76 graden is. Geen thermometer in huis? Pak dan een sateprikker en prik tussen de poot en het borststuk (dikste deel van de kip). Is het sap wat eruit komt rood/rosé? Dan is de kip nog niet gaar. Bij mij was de kip na ongeveer 1.5 uur klaar.
Snijd de kip niet direct aan, laat eerst een kwartier rusten in aluminium folie of doe folie over de braadslee.
Nu is de kip klaar om te serveren, haal de citroenen eruit en smullen maar!
Serveer met een frisse venkelsalade en gebakken aardappeltjes en je het een perfect diner tijdens de Feestdagen.
Weet jij al wat jullie gaan eten tijdens de Feestdagen?
5 comments
Ziet er heerlijk uit hoor???????
Oh wat ziet dit er weer heerlijk uit zeg, ik krijg er spontaan trek van! heel lekker!
We doen dit jaar met kerst lekker lui catering maar die kip lijkt me heerlijk 😀 Vind ovengerechten ook zo fijn, je bereidt het voor, gooit het in de oven en klaar.
MMm ziet er lekker uit. Nog nooit zo klaargemaakt, dankjewel voor het receptje.
Graag gedaan 🙂
Comments are closed.