Last Updated on 5 februari 2021 by Jonna
Dit is een heel makkelijk recept waarmee je de lekkerste gegrilde kippendijen maakt. Lekker om te grillen op de barbecue, in de grillpan/plaat of in de koekenpan. Met dit recept maak je heerlijk malse gegrilde kippendijen met Griekse marinade. Serveer deze gegrilde kippendijen op een pita, maak er een maaltijdsalade van of serveer er groente en rijst bij.
Gegrilde kippendijen met Griekse marinade!
Het barbecueseizoen is officieel begonnen voor de meeste mensen, en dan is dit recept voor gegrilde kippendijen een must om een keer te maken. Het lekkerste is om de kip al een avond van te voren te marineren zodat alle smaken goed in kunnen trekken in de kip. Bereid je de kip op de barbecue? Dan kun je er ook spiesjes van maken. Halveer dan de kippendijen.
Maar een grillpan, plaat of koekenpan is ook een prima alternatief als je geen zin hebt of tijd hebt om de barbecue aan te slingeren. Omdat je de kippendijen in olie marineert, heb je geen olie nodig in de pan om de kip te bakken. Zelf gebruik ik als alternatief voor de barbecue het liefst mijn gietijzeren grillpan van Le Creuset.
Kippendijen versus kipfilet
De bereidingstijd is ongeveer hetzelfde van de verschillende stukken vlees, maar persoonlijk vind ik de kippendijen altijd net wat malser en sappiger van smaak. Kipfilet droogt snel uit, vooral in stoofgerechten.
Met kippendijen gebeurt dit niet zo snel. Vooral als ik kip kerrie maak of bijvoorbeeld saté dan geef ik de voorkeur aan kippendijen. De kippendij komt van het bovenste gedeelte van de kippenpoot en is vaak net wat voordeliger bij de slager dan een stukje kipfilet van de borst.
Marinade maken
Vlees wordt altijd lekkerder en malser van een marinade. Er zijn talloze pakjes, zakjes en pasta’s te koop maar het leukste is om de marinade zelf te maken. In mijn tuin heb ik een kruidenrek met verschillende verse kruidenplanten.
Ideaal als je vaak verse kruiden gebruikt en ook perfect in een marinade. Heb je geen tuin? Je hebt natuurlijk ook gewoon een kruidenrek voor aan je wand.
Zelf heb ik naast de ‘gewone’ oregano ook een Griekse variant. Deze heb ik gebruikt in de marinade en geeft een fantastische smaak af aan de kippendijen. Geen verse kruiden in huis? Vervang het dan door gedroogde kruiden of vervang bijvoorbeeld de tijm door rozemarijn.
Gegrilde kippendijen met Griekse marinade
Ingrediënten
- 500 gr kippendijen
- paar eetlepels olijfolie
- 5 teentjes knoflook
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 kleine ui
- handje peterselie
- paar takjes tijm
- paart takjes (Griekse) oregano (of 1 eetlepel gedroogde oregano)
- rasp van een halve citroen
- snuf peper en zout
Instructies
- Pel de knoflook en hak fijn. Snipper het uitje, verwijder de takjes van de oregano en tijm en hak fijn samen met de peterselie. Meng dit samen met de knoflook in een kom (groot genoeg zodat de kip er ook bij past). Rasp de schil van een halve citroen en doe dit erbij (niet het witte gedeelte, dat maakt het bitter). Meng met een paar eetlepels olie en het komijnpoeder en paprikapoeder. Doe de kip erbij en meng alles door elkaar zodat de marinade de kippendijen bedekt.
- Laat het minimaal vier uur marineren in de koelkast. Hoe langer hoe beter en hoe meer de smaak in gaat trekken in het vlees.
- Verhit een grillpan/plaat of bereid de kippendijen op de barbecue. Bak de kippendijen aan elke kant elke keer 2 tot 3 minuten en keer dan om. Herhaal dit twee tot drie keer totdat de kippendijen een mooie kleur hebben en gaar zijn. Gemiddeld duurt dit ongeveer 15 minuten.
- Laat de kip vijf minuten rusten voordat je het opdient.
- Serveer de gegrilde kippendijen op een pita broodje met tzatziki en sla of met rijst en gegrilde groentes.
Eetsmakelijk!
Nog meer kookinspiratie:
Hutspot zonder pakjes en zakjes
Pasta Boursin Cuisine met spekjes, spinazie, champignons en kaas
Recept preistamppot met spekjes en kerrie
Tzatziki zonder pakjes en zakjes
Dit artikel kan affiliate links bevatten