Last Updated on 28 januari 2021 by Jonna
Tijdens een barbecue is een lekkere knoflooksaus onmisbaar. Maar als je ervoor kiest om de saus op basis van mayonaise te maken dan is het een mega caloriebom. Nu ben ik daar niet vies van, maar deze gezonde knoflooksaus op basis van Griekse yoghurt is nog veel lekkerder!
Dankzij de verse bieslook en peterselie maak je de allerlekkerste knoflooksaus, en dat zonder pakjes en zakjes.
Knoflooksaus met Griekse yoghurt en verse kruiden
Het liefst gooi ik over elk gerecht een klodder saus. Mayonaise is mijn favoriet maar dit is funest voor de lijn. Sinds een tijdje maak ik een gezonde variant van de traditionele knoflooksaus. Griekse yoghurt is een prima vervanger voor mayonaise. Dankzij de verse peterselie, bieslook en knoflook kan de saus eigenlijk niet mislukken.
Wij verbruiken nogal wat teentjes knoflook in de week. Daarom is het een must om een goede knoflookpers in huis te hebben. Sinds een jaartje is deze knoflookpers van Leifheit mijn beste vriend in de keuken. Het werkt heel makkelijk, snel en de pers is makkelijk schoon te maken.
Deze gezonde knoflooksaus is niet alleen lekker bij de barbecue maar ook perfect bij een broodje shoarma, een gepofte aardappel, als dip bij een zelfgemaakte Griekse pita met Griekse kippendijen of als bijgerecht bij de barbecue.
Wil je de knoflooksaus milder van smaak maken? Pof de knoflook eerst in de oven, en verwerk daarna de teentjes in de saus. Door de knoflook te poffen krijg je een hele zachte, subtiele knoflooksmaak.
Ingrediënten gezonde knoflooksaus op basis van Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook
- 8 flinke eetlepels Griekse yoghurt (geen light versie)
- Flinke hand bieslook
- Flinke hand peterselie
- Eetlepel olijfolie
- 1 – 1.5 theelepel komijn
- 0.5 – 1 theelepel kaneel
- Snufje zout
- Snufje peper
- Sap van een halve citroen
Bereidingswijze
- Hak de peterselie en bieslook fijn en pers de knoflook fijn met een knoflookpers.
- Doe de Griekse yoghurt in een bak met een theelepel komijn, een halve theelepel kaneel, een eetlepel olijfolie, een snufje zout en peper, het sap van een halve citroen en de fijngehakte kruiden en knoflook.
- Meng alles door elkaar en laat de knoflooksaus minimaal een uur intrekken in de koelkast. Zo komen de smaken beter tot zijn recht.
- Proef nu of de saus voldoende op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra komijn en kaneel toe aan de knoflooksaus.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Gepofte knoflook uit de oven
Tzatziki (recept zonder pakjes en zakjes)
Gegrilde kippendijen met Griekse marinade
Gebakken aardappels, de lekkerste aardappels bak je zelf!
Dit artikel kan affiliate links bevatten
6 comments
Dat klinkt goed zeg! Wij maken inderdaad saus met mayonaise maar dit is een stuk gezonder.
Dit klinkt inderdaad een stuk gezonder dan de variant met mayonaise. Fijn recept!
Deze spreekt me erg aan, vooral omdat het niet zo vet is!
Ik denk dat ik nog nooit zelf knoflook saus heb gemaakt.. Lijkt me zo heftig met van die rauwe knoflook (al gaat dat natuurlijk wel door meer dingen… Bijvoorbeeld zelf gemaakte pesto, telt die ook als knoflooksaus?). Toch maar eens proberen!
Ik heb het wel eens geprobeerd met alleen yoghurt maar vind ik het toch niet lekker dan. Wij maken ‘m zelf altijd met een deel yoghurt en een deel mayo, kan gewoon niet zonder de mayo! 😀
Klinkt goed! Ik heb nog nooit knoflooksaus zelf gemaakt, maar ik heb nu zin om het te proberen 🙂
Comments are closed.