Wij maken wekelijks wel een flinke pan soep thuis. Een gedeelte vriezen we in en de rest eten we tijdens de lunch of als avond eten met een stukje stokbrood erbij. Toen ik een knolselderij, bloemkool en prei aantrof in mijn TGTG box besloot ik een soep hiervan te maken. En met succes! Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!
Bijna elke week maken wij wel een pan verse soep thuis. Soms met de restjes groente die we over hebben. Of we gebruiken de groentes uit een Too Good To Go pakket hiervoor. Soep is altijd goed. Als lunch, tussendoortje, voorgerecht of als hoofdgerecht met een stukje stokbrood. Deze knolselderij soep met bloemkool en prei is gezond, makkelijk om te maken en lekker low budget. Meer weten over deze knol? Lees dan dit artikel.
Knolselderij bloemkoolsoep
Meestal rooster ik de groentes even voordat ik er soep van maak. Vaak geeft dit een net wat intensere smaak aan de soep. Zo ook met deze knolselderij bloemkoolsoep. Geen tijd of zin? Je kunt deze stap ook overslaan en de bloemkool en knolselderij toevoegen samen met de aardappel en prei.
Deze soep is best zoet van smaak. Voor een extra bite rasp ik een beetje Parmezaanse kaas over de kom soep voor het serveren. Maar je kunt er ook wat spekjes, geroosterde nootjes of ham overheen doen. Het is ook lekker om wat knoflook te poffen in de oven en deze op het laatst moment door de knolselderij bloemkool soep te roeren. Samen met een beetje peterselie.
Knolselderijsoep met bloemkool en prei
Mijn knolselderij soep is iets groener van kleur omdat ik alleen het groene gedeelte van de prei heb gebruikt. Dit had ik nog over en het witte gedeelte heb ik voor een ander recept gebruikt. Je kunt deze soep prima een dag in de koelkast bewaren of invriezen zodat je altijd een makkelijke en voedzame maaltijd in huis hebt.
Je kunt een verse bloemkool en prei gebruiken maar je kunt ook voor gemak kiezen en een voorgesneden zak halen. Maar net hoeveel tijd je hebt en waar je zin in hebt.
Recept knolselderij bloemkoolsoep
Ingrediënten
- 1 bloemkool (ongeveer 400-500 gram)
- 1 knolselderij (ongeveer 400-500 gram)
- 1 ui
- 1 aardappel
- 200 gram prei
- 1.5 liter kippen- of groentebouillon
- scheut olijfolie
- peper en zout
- paar takjes verse tijm of rozemarijn of wat gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 theelepel komijn
- beetje Parmezaanse kaas
- klontje (room)boter
- handje peterselie (om te garneren)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Snijd de bloemkool in roosjes en schil de knolselderij en snijd in stukken van ongeveer 2cm. Verdeel de bloemkool en knolselderij over de bakplaat. Besprenkel met een beetje olijfolie, peper, zout en de komijn. Verdeel de verse kruiden (haal de tijm/rozemarijn van de takjes) over de groentes. Rooster in de oven in ongeveer 30 minuten en schep halverwege om.
- Snipper de ui fijn en schil de aardappel. Snijd de aardappel in blokjes en de prei in ringen. Zet een grote pan op het vuur en smelt hierin een klontje boter. Fruit de ui aan in ongeveer 5 minuten en voeg vervolgens de aardappel en prei toe. Bak nog een paar minuten op een middelmatig vuur. Voeg nu de kippen- of groentebouillon eraan toe en laat op een laag vuurtje pruttelen.
- Voeg vervolgens de geroosterde groentes toe en laat het nog een half uurtje op een laag vuurtje pruttelen. Pureer de soep en breng eventueel nog een beetje op smaak met zout of peper.
- Serveer de soep met een beetje geraspte kaas eroverheen en wat peterselie.
Nog meer lekkere recepten:
Dit bericht bevat affiliate links