Last Updated on 2 oktober 2024 by Jonna
Vandaag delen we een super lekker recept om zelf een grote pan linzensoep te maken. Lekker low-budget, gezond en het staat snel op tafel. Perfect als je geen zin hebt om uren in de keuken te staan maar wel een voedzame maaltijd op tafel wilt zetten. Deze rode linzensoep met kokosmelk en kerrie is pittig van smaak en lekker romig door de kokosmelk.
Romige linzensoep met rode linzen, lekker en gezond!
Linzen zijn een supergezonde soort van de peulvruchtfamilie en zitten bomvol vitaminen. Bij de Turkse winkel koop ik meestal een grootverpakking voor een paar euro waar je een tijdje mee kunt doen.
Maak een extra grote pan soep zodat je wat bakjes kunt invriezen. Lekker als lunch of als een snel tussendoortje of avondmaaltijd.
Bewaar de linzensoep in een handig, afsluitbaar bakje zodat je deze makkelijk in kunt vriezen en mee kunt nemen.
Linzen, wat kun je er eigenlijk allemaal mee?
Linzen hebben van zichzelf niet een heel uitgesproken smaak, dus je kunt ze goed combineren met diverse specerijen zoals kerrie, kurkuma, komijn en ga zo maar door.
Wist je dat linzen ook goed samengaan met kikkererwten? Bijvoorbeeld door een curry, in een ovenschotel, door de rijst of in een salade. Oftewel, je kunt veel meer met een zak linzen dan je denk.
Ingrediënten linzensoep met kokosmelk
- 350gr. Rode linzen
- blikje kokosmelk
- 3 sjalotjes
- 4 tenen knoflook
- 3cm verse gember
- 1 winterpeen
- 2 kippenbouillonblokjes
- Snuf (citroen) peper
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel korianderzaad
- 2 theelepels vadouvan (of een andere kerrie soort zoals garam masala)
- 600ml water
- 1 blik gepelde tomaten
- Zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Schil de gember en hak fijn. Verwijder de schil van de knoflookteentjes en hak in grove stukken. Maak de winterpeen en uien schoon en snijd in blokjes. Spoel ondertussen ook de linzen goed af en laat ze uitlekken.
- Verwarm in een pan waar je de soep in gaat bereiden een scheut zonnebloemolie. Bak als eerste de sjalotjes op een middelhoog vuur in ongeveer tien minuten. Vervolgens voeg je de kerrie, komijn, korianderzaad, knoflook, gember en (citroen)peper erbij en laat het een paar minuten bakken (schep regelmatig om) op een laag vuurtje.
- Voeg vervolgens de winterpeen en linzen erbij en bak een minuut aan. Doe de bouillonblokjes in de pan samen met het water, het blikje gepelde tomaten, en een half blikje kokosmelk en laat het geheel een half uurtje pruttelen op een middelmatig vuurtje.
- Als de linzen gaar zijn en de wortel dan kun je de staafmixer even door de linzensoep halen. Voeg vervolgens de rest van de kokosmelk toe en laat nog vijf minuutjes op een laag vuurtje sudderen.
Serveer met wat koriander of zelfgemaakt naanbrood.

Is de soep te dik? Voeg dan nog een beetje water toe.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Dit bericht bevat affiliate links.
4 comments
Doe je de knoflook met de sjalotten meebakken?
Nee, je voegt de knoflook samen met de kruiden toe. Het recept is zojuist aangepast 🙂
Wat doe je met het korianderzaad? Ik zie het niet meer terugwin de beschrijving
Het recept is aangepast, je voegt het korianderzaad tegelijk toe met de overige kruiden.
Comments are closed.