Last Updated on 14 december 2020 by Jonna
Een tijd terug ontdekte ik dat het super simpel is om zelf makreelsalade te maken. Bijna alle ingrediënten heb je vaak wel in huis. Nu alleen nog een verse makreel scoren bij de visboer of op de markt.
Makreelsalade maak je vanaf nu altijd zelf!
Er gaat niets boven een zelfgemaakte salade voor op brood of op een toastje. Eerder deelde ik al het recept voor zelfgemaakte eiersalade en het recept voor huisgemaakte tonijnsalade, een kopie van het recept van La Place.
Deze makreelsalade smaakt lekker op een toastje bij de borrel of op een broodje. De moeilijkste opgave aan dit recept is het kopen van een verse, gerookte makreel. En ervoor zorgen dat er geen graatjes in de makreelsalade zitten.
Kenmerken verse makreel
- De vis moet stevig aanvoelen
- Hoe meer de huid glimt, hoe verser de makreel
- De vis mag niet stinken
Verse makreel is eenvoudig te herkennen. De vis voelt stevig aan, ruikt fris, heeft een glimmende huid en heldere ogen. Ook de kleur zegt iets over de versheid van de vis. Hoe mooier het blauwgroene kleurenpallet, hoe verser de makreel
Ingrediënten makreelsalade
- 1 gerookte makreel
- 1 eetlepel ketchup
- Snufje citroenpeper (mag ook gewone peper zijn met een beetje citroensap
- 1 eetlepel mayonaise
- Snufje zout
- Halve theelepel milde paprikapoeder
- 1 bosui
Bereidingswijze broodsalade met makreel
- Maak de makreel schoon en zorg dat alle graatjes verwijderd zijn. Doe de schoongemaakte vis in een schaaltje met deksel. Zodat je de makreelsalade afgedekt in de koelkast kunt bewaren.
- Meng de vis samen met de mayonaise, ketchup, citroenpeper, zout, paprikapoeder en de bosui. Proef of de salade goed op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra paprikapoeder, zout of peper toe.
- That’s it! Serveer de salade op een toastje of een wit bolletje met verse sla. De salade kun je ongeveer 1-2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje.
- Serveer de makreelsalade op een rond Turks brood met wat sla en plakjes komkommer en je hebt de allerlekkerste sandwiches tijdens de lunch.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Tonijnsalade van de La Place
Gehaktbroodjes – pittige gehaktbroodjes met bladerdeeg
Griekse moussaka zonder pakjes en zakjes
Trifle met mascarpone, Griekse yoghurt, aardbei, spritskoeken en mango
Dit bericht bevat affiliate links
8 comments
Lekker! Al zie ik wel op tegen het schoonmaken van de makreel.
Dat is heel makkelijk, je breekt de kop van de makreel er af. Dan maak je het lijf open, de graat kan je dan in een keer er uit trekken. Er zitten aan de zijkantjes nog wat grote graten die je makkelijk met je vingers kan voelen. Die graten haal je ook weg. Voor de rest kan je met een lepel het vlees van het vel halen….. Urker viswijf hier 😉
Klinkt heerlijk al zou ik echt niet een makreel met kop en al kopen of aanraken. Brrr die ogen, ik vind dat doodeng haha.
Hij is al gaar en de ogen zijn er uit als ze gerookt zijn 😉 Daar gaat namelijk de pen doorheen om hem in de rookkast te hangen 🙂
Lekker! Ik grijp niet zo snel makreel eigenlijk maar ik vind het wel heel lekker.
Leuk dat je een receptje met vis deelt! Mijn Urker viswijvenhart jubelt als mensen aangemoedigd worden om meer vis te eten 😉 Maar als een gerookte makreel nog blauw is en heldere ogen heeft neem ik hem niet mee hoor 😉 ik wil een goudkleurige makreel zonder ogen 😛
Ik eet het liefst iets met zalm.
Oeeh wat een heerlijk recept! Ik was altijd dól op makreel. Ik mag het nu al een hele tijd niet meer eten door mijn rare maag, maar oeeeh ik zou het zo willen klaarmaken nu haha. Visfreak hier!
Comments are closed.