Je hoort het steeds vaker, mensen die aan het mealpreppen zijn. Maar wat is dat eigenlijk, een mealprep? Nou dat betekent eigenlijk dat je met 1 of 2 keer koken in de week voldoende maaltijden ‘prept’ zodat je deze op een later moment in de week kunt eten. Ideaal voor als je weinig tijd hebt, onregelmatige diensten draait of als je een speciaal dieet volgt.
Meestal bestellen wij eten als we laat thuis zijn van ons werk of weinig tijd hebben om te koken. Soms komt het ook voor dat we een keer geen zin hebben om te koken. En ook dan is mealpreppen een uitkomst. Je ziet deze methode vaak bij sporters die een speciaal dieet volgen maar deze trend wordt steeds populairder.
Want door het vooruit koken en het plannen van je maaltijden voor een week bespaar je niet alleen geld vaak eet je ook nog eens eens een stuk gezonder. En je verspilt minder voedsel omdat je het al van te voren klaarmaakt.
Inhoudsopgave
Mealprep, handige tips & tricks
Wat het allerbelangrijkste is als je van plan bent om te gaan preppen dan is het wel planning. Welke dagen ben je van plan om thuis te eten? En wanneer heb je tijd om de maaltijden te preppen? Daarna kun je bepalen welke maaltijden je wilt gaan maken. Dit kun je baseren op de aanbiedingen die geldig zijn in de supermarkt bijvoorbeeld of je kunt de inhoud van een Too Good To Go box gebruiken. Of kies gewoon een gerecht waar je die week zin in hebt.
En wat ook belangrijk is, zorg dat je voldoende ruimte hebt in je koelkast en vriezer zodat je alle bakjes kunt bewaren. De meeste gerechten kun je iets van drie dagen bewaren in de koelkast. Ben je van plan om voor meer dagen vooruit te koken dan is het handig om de overige maaltijden in de vriezer te doen.
Op de site van het Voedingscentrum is veel informatie te vinden over het het bewaren van voedsel. Altijd handig als je twijfelt over de houdbaarheid of de bewaartermijn van voedsel.
Goed gereedschap is het halve werk!
Als je aan de slag wilt gaan om je maaltijden te preppen dan is het ook belangrijk dat je het juiste gereedschap hiervoor in huis hebt. Zoals ovenschalen met een deksel zodat je deze makkelijk kunt afsluiten en het eten vers blijft. Of handige mealprep bakjes waarin je de gerechten bewaart, eventueel kun je kiezen voor bakjes met vakjes zodat je bijvoorbeeld de rijst apart kunt bewaren van het vlees en de groentes.
Investeer eenmalig in kwalitatief goede producten zodat je er lang plezier van hebt. En zorg dat het materiaal ook geschikt is voor de vriezer.
Mealprep recepten voor een lekkere maaltijd
Soep
Eigenlijk maak ik altijd een extra grote portie als ik een pan soep maak. De overige porties vries ik in of bewaar ik in een bakje in de koelkast. We eten meestal wel 1x per week een dag soep met restjes uit de koelkast of met een tosti of stuk stokbrood. Soep is dus ook het ideale gerecht om te mealpreppen.
Hierbij een overzicht van onze favoriete soep recepten:
- Linzensoep met kokosmelk
- Knolselderij bloemkoolsoep, makkelijk en gezond recept!
- Oma’s tomatensoep met balletjes
- Italiaanse tomatensoep uit de slowcooker
- Thaise pompoensoep met kokos – RECEPT
- Saoto soep, een heerlijke soep als avondmaaltijd!
- Paprika tomatensoep zonder pakjes en zakjes
- Mexicaanse bonensoep met kip – RECEPT
- Champignonsoep met bosui
Pastasaus
Ook pastagerechten kun je prima gebruiken om een maaltijd van te voren al te bereiden. Je kunt ervoor kiezen om alleen de pastasaus al voor te bereiden (en op de dag zelf de pasta er vers bij koken) of je maakt de saus al inclusief pasta. De meeste gerechten smaken de volgende dag, of een dag later, nog veel lekkerder. Zoals lasagne bijvoorbeeld.
Overzicht pasta recepten, perfect voor een mealprep:
- Rode pastasaus uit de slowcooker
- Macaroni zonder pakjes en zakjes
- Pasta Boursin Cuisine met spekjes, spinazie, champignons en kaas
- Spitskool lasagne met gehakt (weer eens iets anders!)
- Recept lasagne: ZONDER pakjes & zakjes!
- Lasagne met kip, roomsaus en Parmezaanse kaas
Ovenschotels
Ovenschotels kun je al prima een dag of twee of drie dagen van te voren bereiden. Kies ervoor om de ovenschotel alvast af te bakken zodat je op de dag zelf de schotel nog maar even hoeft op te piepen in de oven. Gebruik een ovenschaal met afsluitbare deksel zodat je gemakkelijk de schaal na het afkoelen in de koelkast kunt bewaren.
Ovenschotel recepten:
- Haricots verts ovenschotel met aardappel, spekjes en kaas
- Spruitjes ovenschotel met macaroni en Boursin Cuisine
- Aardappel ovenschotel met snijbonen, spekjes en kaas
- Zoete aardappel ovenschotel met prei, gehakt en tomaat
- Griekse moussaka zonder pakjes en zakjes
- Aardappelgratin met ui en verse kruiden
Overige gerechten die geschikt zijn voor mealprep
Maar er zijn nog veel meer gerechten die je kunt mealpreppen. Wat dacht je bijvoorbeeld van kip kerrie met rijst of Mexciaans gehakt? Dit gehakt kun je gebruiken om een taco te vullen, een wrap, nachos of quesedillas. Een ideaal gerecht om een dubbele portie van te maken dus. En maak dan ook gelijk een dubbele portie van deze salsa zodat je altijd een lekker sausje klaar hebt staan om erbij te serveren.
Nog meer lekkere gerechten die je kunt bereiden voor de mealprep:
- Kip kerrie zonder pakjes en zakjes – RECEPT
- Butter Chicken Indiase stijl – RECEPT
- Goulash zonder pakjes en zakjes, lekker met rijst!
- Gebakken rijst met prei, ei en fricandeau – RECEPT
- Curry madras met rijst, kip en groente
- Procureur (pulled pork) uit de slowcooker
- Daging smoor (Indisch stoofvlees uit de slowcooker)
Dit bericht bevat affiliate links.
1 comment
Mjn vriezertje zit ook vol met soep 😀
Comments are closed.