Last Updated on 19 december 2023 by Jonna
Wij hebben weer een onwijs lekker recept voor jullie. In de categorie comfortfood 1e klas. Dit recept voor melanzane parmigiana is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken. De ovenschotel is opgebouwd uit laagjes aubergine met een tomatensaus en mozzarella en Parmezaanse kaas. Benieuwd naar het recept? Klik dan snel verder!
Mij kun je midden in de nacht wakker maken voor recepten met een overdosis kaas. Zo ook voor dit heerlijke Italiaanse gerecht met aubergine.
Melanzane alla parmigiana, ovenschotel met aubergine, tomaat en kaas
Wij hebben dit gerecht voor het eerst gegeten tijdens onze reis naar Toscane en ik was opslag verliefd. De combinatie van de gegrilde aubergine met een smaakvolle tomatensaus in combinatie met flink wat mozzarella en Parmezaanse kaas is intens lekker! En het fijne is, je kunt deze melanzane alla parmigiana heel makkelijk zelf maken thuis.
Dit gerecht kun je serveren in combinatie met een frisse salade en een stukje stokbrood. Je kunt dit recept ook prima een dag van te voren bereiden of in de ochtend. Sterker nog, de smaken worden alleen maar lekkerder.
Melanzane recept
In dit recept gebruik ik een kant-en-klare passata. Je kunt het natuurlijk ook zelf maken maar ik kies voor gemak. Vooral de tomaten uit blik, tomatenpuree en passata van de merken Mutti en Petti zijn erg smaakvol om te gebruiken in sauzen en andere gerechten. Iets duurder dan het huismerk maar je proeft echt het verschil in smaak.
Als je van plan bent om deze melanzane alla parmigiana te maken dan raad ik je aan om verse kaas te gebruiken. Gebruik geen geraspte kaas uit een zakje van de supermarkt maar koop een stukje Parmezaanse kaas en rasp dit zelf. Dit maakt een wereld van verschil qua smaaksensatie.
Aubergines uit de oven met tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas
Dit Italiaanse gerecht is een feestje om te maken. Doordat je de aubergines eerst even grillt worden deze extra lekker van smaak. Zelf gebruik ik vier teentjes knoflook in dit recept. Dit kun je altijd verminderen als je niet zo’n fan bent van knoflook. Al moet ik zeggen dat de knoflook absoluut geen overheersende smaak afgeeft aan deze melanzane alla parmigiana.
De aubergines gril ik van te voren even in een grillpan of in een koekenpan. Hierdoor wordt de smaak extra lekker van dit gerecht. Geen held in het persen/snijden van knoflook? Deze knoflookpers is echt een ideale uitvinding!
Melanzane alla parmigiana
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 1 middelgrote ui
- 3 tenen knoflook
- 500ml passata
- 1 bol mozzarella (125 gr)
- 150 gram Parmezaanse kaas
- snuf peper en zout
- paar blaadjes basilicum
- 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden of oregano of tijm
- olijfolie
Instructies
- Snipper de ui fijn en verhit een scheutje olijfolie in een pan. Fruit hierin de ui aan (duurt ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje, schep regelmatig om). Doe vervolgens de geperste knoflooktenen erbij en fruit nog een minuut aan.
- Doe nu de passata erbij samen met de Italiaanse kruiden of gedroogde oregano of tijm (verse kruiden kan natuurlijk ook) en roer door elkaar. Laat de saus op een laag vuurtje pruttelen.
- Nu kun je de aubergines gaan snijden in plakken van ongeveer een centimeter dik. Als je eerst het kontje eraf snijdt dan kun je gemakkelijker plakjes snijden. Leg de plakjes aubergine in een schaal en bestrooi met een beetje zout.
- Verhit wat olijfolie in een grillpan en bak hierin de aubergines goudbruin aan beide kanten (duurt een paar minuten per kant). Herhaal totdat je alle plakken bruingebakken hebt en bewaar de gegrilde aubergine op een apart bord.
- Vet een ovenschaal in. Snijd ondertussen de mozzarella in plakjes. Je gaat nu de melanzane alla parmigiana opbouwen. Begin met een laagje tomatensaus, verdeel wat aubergines erover en doe er geraspte Parmezaanse kaas overheen (je kunt de kaas ook van tevoren raspen en bewaren in een apart schaaltje). Herhaal totdat alle ingrediënten op zijn.
- Strooi de overgebleven geraspte kaas over de ovenschaal en verdeel de plakjes mozzarella erover.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de melanzane alla parmigiana ongeveer 20-30 minuten in de oven. Bestrooi met wat blaadjes basilicum voor het serveren.
Nog meer lekkere recepten
Dit bericht bevat affiliate links.
2 comments
Wat een goeie tip om de aubergines eerst even te grillen. Ga ik zeker proberen !
Vandaag voor de eerste keer gemaakt! En het is echt heerlijk!!
Comments are closed.