Op onze blog zijn al veel verschillende recepten te vinden voor een lekkere gehaktbal. Dit keer delen we het recept voor een grote pan met Mexicaanse gehaktballetjes in een spicy tomatensaus. Geïnspireerd door de gerechten die ik in Texas heb gegeten, besloot ik zelf een flinke portie Tex-Mex meatballs te maken. En met succes!
Kruiden bestel ik regelmatig online. Nu we niet meer in de stad wonen kan het soms een flinke uitdaging zijn om de juiste kruiden te vinden in de winkel. Dus lang leve het internet! Meestal bestel ik de kruiden in grootverpakking bij de webshop Van Beekum Specerijen. Dit keer gooide ik ook een potje Tex-Mex gehaktkruiden in mijn winkelwagentje en een potje chipotle kruiden. De basisingrediënten om dit heerlijke gerecht te kunnen maken.
Meestal ben ik groot voorstander van het zelf samenstellen van de kruidenmixen voor bijvoorbeeld gehakt maar ik ben positief verrast door de smaak van de kruidenmelange van bovengenoemde webshop. Natuurlijk voeg ik zelf nog wat verse kruiden toe aan het gehakt, maar deze gehaktmix is een goede basis om het gehakt goed op smaak te brengen.
De Mexicaanse gehaktballetjes smaken heerlijk op een broodje, wrap, stokbrood, met rijst of gewoon als snack op een feestje. En het fijne is, na het aanbraden van de gehaktballen doet de oven de rest van het werk. Dankzij de chipotle peper krijgt de tomatensaus een licht rokerige smaak. Geen fan van koriander? Gebruik dan peterselie om het gerecht mee te garneren.
Ingrediënten Mexicaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Voor het gehakt
- 600gr. gehakt
- 40gr. Tex-Mex gehaktmix kruiden
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 ei
- Handje verse peterselie
- 1 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel mosterd
- 1-2 eetlepels paneermeel
Voor de tomatensaus
- 1 pakje gezeefde tomaten 500ml
- 1 rode ui
- 1 theelepel chipotle kruiden
- 80gr. geraspte belegen kaas of cheddar
- Handje verse koriander of peterselie (om te garneren)
- Half bosje bosui (om te garneren)
- Scheutje olijfolie
Bereidingswijze Mexicaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Hak de knoflook en de peterselie fijn en snipper de ui fijn. Meng het gehakt samen met de knoflook, peterselie, ui, mosterd, ketchup, ei en Tex-Mex kruiden door elkaar. Voeg als laatste een eetlepel paneermeel toe en draai balletjes van gehakt. Is het mengsel nog te droog? Voeg dan een extra eetlepel paneermeel toe. Laat de gehaktballetjes een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm in een koekenpan (die ook geschikt is voor de oven) een klein scheutje olijfolie. Bak op een middelhoog vuur de gehaktballetjes rondom aan. Snijd ondertussen de ui in stukjes en doe dit in de koekenpan zodra de gehaktballetjes dichtgeschroeid zijn.
Bak de uien een paar minuten mee en doe nu de gezeefde tomaten erbij samen met de chipotle kruiden. Laat het een kwartiertje sudderen op een laag vuurtje.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi de geraspte kaas over de Mexicaanse gehaktballetjes in tomatensaus en plaats de pan (of doe het in een ovenschaal) in de oven. Na 10-15 minuten zijn de Mexicaanse gehaktballetjes klaar.
Snijd de bosui en peterselie fijn en strooi dit over de gehaktballetjes.
Eetsmakelijk!
2 comments
Oh heerlijk ik ben dol op dit soort gerechtjes! Mijn mexicaanse wederhelft zal hier wel blij mee zijn denk ik haha! Ik ga hem zeker eens testen!
Lekker!
Comments are closed.