Dus jij wil je motorrijbewijs halen? Héérlijk! Echt doen. Let vooral op onderstaande zaken en dan moet het hélemaal goed gaan komen!
Inhoudsopgave
Motorrijbewijs halen begint bij…lessen!
Een motor is geen auto of scooter en dus zal je apart lessen moeten gaan volgen op een motor; ook al heb je al járen je auto rijbewijs. Logisch wel natuurlijk. Het is daarvoor belangrijk dat je een goede rijschool kiest. Een goede rijschool is niet per se een rijschool met het hoogste slagingspercentage. Let hier op! Elke leerling heeft iets anders nodig – en dan bedoel ik met name qua stijl van lesgeven. Ga dus eerst voor jezelf na wat je nodig hebt (een rustige instructeur? een strenge instructeur? een instructeur gespecialiseerd in faalangst?) en ga dan eens bij wat rijscholen langs en leg je eisen voor. Je betaalt er genoeg voor, dan mag je ook eisen stellen toch?
Gezondheidsverklaring
Voordat je examen mag doen dien je een gezondheidsverklaring in. Meestal doet de rij-opleider dit voor je (dit kan tegelijk met de examenaanvraag).
Kan je de vragen op de gezondheidsverklaring met ‘nee’ beantwoorden dan is er doorgaans weinig aan de hand. Bij 1 of meer ja’s dienen deze worden toegelicht door een arts en soms kan het dan voorkomen dat je doorverwezen wordt voor nader onderzoek. Check dit van tevoren goed; dit kan aardig in de kosten lopen, want de verwijzingen worden niet vergoed door het CBR.
Heb je al een medische indicatie bij het CBR? Bijvoorbeeld voor je autorijbewijs? Helaas zal je dan alsnog opnieuw een gezondheidsverklaring moeten indienen, omdat het een nieuwe categorie op je rijbewijs betreft.
Motorrijbewijs halen: de examens die je af moet leggen
Eigenlijk bestaat het examen om je motorrijbewijs te halen uit drie verschillende onderdelen; te weten:
- Theorie-examen
Het theorie-examen neem je – net als het theorie-examen voor de auto – af in één van de CBR examencentra. Studeren voor het theorie-examen kan je doen via de daarvoor bestemde boeken. Doe ook vooral veel oefen-examens MAAR kijk wel uit met verouderde boeken en lesmateriaal: hierdoor kunnen sommige regels veranderen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. - A – VB examen (A- Voertuigbeheersing)
Het examen voertuigbeheersing vindt plaats op een afgesloten terrein; dus niet op de openbare weg. Dit examen bestaat uit 7 oefeningen waardoor je kan laten zien dat je het voertuig beheerst. Het examen voertuigbeheersing mag je ook al afleggen als je je theorie-examen nog niet hebt gehaald. - A – VD examen (A- Verkeersdeelneming)
Het examen verkeersdeelneming is een examen op de openbare weg, eigenlijk vergelijkbaar met het auto-examen. Je krijgt door een oortje instructies van de examinator.
Helaas wel. Het auto rijbewijs is niet geldig als theoriecertificaat voor de motor. Ook al heb je al járen je autorijbewijs, als je voor de motor gaat zul je alsnog theorie-examen moeten afleggen.
Rijbewijs aanvragen
Als je zowel voor je theorie-examen en voor beide praktijkexamens bent geslaagd, dan mag je je rijbewijs aan gaan vragen. De kosten voor een rijbewijs verschillen per gemeente, houd hier rekening mee. Een spoed aanvraag kan ook, maar dan ben je het dubbele kwijt. Best veel geld voor een paar dagen wachten.
Motorkleding kopen
Een motorrijbewijs halen is 1 ding, maar vergeet niet dat je ook goede en beschermende motorkleding nodig hebt als je daadwerkelijk gaat cruisen. Ook voor je examen heb je goedgekeurde motorkleding nodig. Is dit niet het geval dan kan de examinator zonder pardon het examen niet door laten gaan en moet je voor nóg een examen betalen.. Verdiep je hier dus goed in voordat je examen gaat doen!
Kleding die je sowieso nodig hebt:
- Een goede motorhelm (Deze Shark helm bijvoorbeeld)
- Oogbescherming zoals een helmvizier of zonnebril
- Een lange broek die de hele benen bedekt
- Een jas die het hele bovenlichaam en de armen bedekt
- Handschoenen die handen en polsen bedekken
- Schoenen die je enkels bedekken (let dus op; als je op je Nikies aan komt bij je motor-examen met verder volledig correcte kleding dan kan de examinator je examen dus al afbreken. NIET doen dus!)
Motor aanschaffen en…rijden maar!
Super flauw natuurlijk, maar als je motor wil rijden heb je uiteraard een motor nodig! Afhankelijk van de zwaarte van de motor waar je examen op hebt gedaan wordt je motorrijbewijs afgegeven. Dit zijn de volgende rijbewijzen:
A1: 125cc en maximaal vermogen van 11kw
A2: Maximaal vermogen van 35kw
A: Onbeperkt vermogen
Misschien overbodig maar je mag dus niet met een A1 rijbewijs op een motor van meer dan 11kw vermogen rijden. Hier moet je op letten als je een motor aanschaft, behalve als je je rijbewijs A-onbeperkt hebt, natuurlijk.
Veel rijplezier!
Dit artikel bevat een samenwerking.
Dit is misschien ook leuk om te lezen: