Last Updated on 3 december 2020 by Jonna
Oh boy, dit moussaka recept is echt een feestje om te eten. Wie ooit weleens in Griekenland op vakantie is geweest heeft het vast wel eens gegeten, moussaka. Een heerlijke ovenschotel met aubergine, gekruid gehakt, aardappels en een romige bechamelsaus.
Het is even wat werk, maar dan heb je ook een heerlijke ovenschotel op tafel staan. Vandaag delen we het moussaka recept gemaakt zonder pakjes en zakjes. Lekker met een frisse salade en Griekse yoghurt als dessert.
Zoals met heel veel recepten kun je moussaka op verschillende manieren maken. Met aardappel of zonder aardappel en ook de bereiding van de aubergine kan verschillen per recept. Ik kies ervoor om de aubergine eerst te bakken in een koekenpan met een klein beetje olijfolie. Maar je kunt de plakken ook grillen in een grillpan.
Moussaka recept, zoals in Griekenland!
Met dit recept ben je wel even zoet in de keuken. Omdat je alles zelf maakt duurt het even voordat de moussaka de oven in kan. Maar oh wat is het lekker! Voor het lekkerste resultaat adviseer ik om de moussaka al een dag van te voren te bereiden of in de ochtend.
Zo kunnen de smaken extra goed intrekken. Voor het dun snijden van de aardappel en aubergine kun je het beste een mandoline gebruiken, wat mij betreft is dit een onmisbare tool in de keuken. Perfect dus voor dit moussaka recept.
Dankzij de mandoline maak je in een handomdraai perfect gesneden plakjes. Ideaal toch?
Ingrediënten moussaka recept
- 2 aubergines
- 8 middelgrote aardappelen
- Geraspte kaas
- Scheut olijfolie
Voor de gehaktsaus
- 500 gram Rundergehakt of half om half gehakt
- 2 uien
- 1 blik gepelde tomaten
- 25ml witte wijn (droog)
- 3 pimentkorrels
- 1.5 eetlepel tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- Olijfolie
- 4 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels kaneel
- 3 teentjes knoflook
- Snuf peper en zout
Voor de bechamelsaus (moussaka recept)
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 100 gram geraspte kaas (belegen of extra belegen)
- 75 gram Parmezaanse kaas
- Snufje nootmuskaat
- snufje peper en zout
Bereidingswijze moussaka zonder pakjes en zakjes
- Snipper de ui fijn en verhit ondertussen in een pan een flinke scheut olijfolie. Bak hierin de ui en de laurierblaadjes op een laag vuurtje, dit duurt ongeveer een kwartiertje. Rul nu het gehakt in de pan op een middelmatig vuurtje. Zodra het gehakt gaar is haal je het overtollige vet uit de pan (doe het gehakt in een zeef bijvoorbeeld). Dit wordt de basisgehaktvulling voor het moussaka recept.
- Meng nu het gehakt met de tomatenpuree en bak even een paar minuten mee. Blus vervolgens af met de witte wijn, eventueel kun je nog een extra scheutje toevoegen als het gehaktmengsel te droog is. De bedoeling is wel dat al het vocht wordt opgenomen. Bak het gehakt even kort totdat de wijn verdampt is. Draai het vuur laag en voeg de geperste knoflook toe, het kaneel, oregano en de pimentkorrels
- Nu kun je de gepelde tomaten erbij doen. Let op dat je niet al het sap gebruikt. Haal alle tomaten uit het blik en meng deze met het gehakt. Schep om totdat de tomaten een geheel zijn met het gehaktmengsel. Het moet niet te nat worden. Blijf het gehaktmengsel omscheppen en voeg eventueel nog wat vocht van de gepelde tomaten toe. Maak af met een snuf peper en zout en haal de laurierblaadjes eruit.
Moussaka recept zonder pakjes en zakjes
- Schil ondertussen de aardappels en snijd er dunne plakjes van. Snijd ook de aubergine in dunne plakken en doe deze in een kom met water met wat zout. Hoe dunner, hoe beter. Kook de aardappels nadat je ze hebt gesneden in kokend water met een snuf zout. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Giet de aardappels af.
- Droog de aubergines droog. Bak de aubergines in een koekenpan in een scheut olijfolie, dit doe je in een paar etappes.
- Maak de bechamelsaus door de boter op een laag vuur te verhitten in een steelpan. Laat niet bruin worden. Voeg vervolgens de bloem erbij en blijf roeren een paar minuten zo ontstaat er een roux. het moet wit uitslaan en zanderig aanvoelen. Voeg nu beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren met een pollepel of garde zodat er geen klontjes ontstaan. Laat de saus een paar minuten zacht koken. Zet het vuur uit en meng de geraspte kaas erdoor met de geraspte Parmezaanse kaas, snuf peper en zout en een beetje nootmuskaat. Nu heb je een kaas bechamelsaus voor het moussaka recept.
- Gebruik een grote ovenschaal en vet deze in met een beetje olijfolie of boter. Begin met een laag aardappelen (iets meer dan de helft), vervolgens schep je het gehaktmengsel erop, dan de aubergines en als laatste de overgebleven aardappels. Vervolgens giet je de bechamelsaus eroverheen. Garneer met nog wat extra geraspte kaas.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de moussaka gaar in ongeveer 45 – 55 minuten.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Griekse pitabroodjes zonder pakjes en zakjes
Tzatziki zonder pakjes en zakjes
Paprika tomatensoep zonder pakjes en zakjes
Gegrilde kippendijen met Griekse marinade
Dit artikel kan affiliate links bevatten
1 comment
Het ziet er super lekker uit thanks voor het delen en nog een fijne week!
Comments are closed.