Last Updated on 4 januari 2021 by Marleen
Waarom zou je een open sollicitatie schrijven? Het is nu een lastige tijd qua arbeidsmarkt en het vinden van een geschikte baan kan langer duren dan je gehoopt had. Een open sollicitatie geeft je een voorsprong bij bedrijven die jóuw aandacht hebben getrokken!
Inhoudsopgave
- Open Sollicitatie vs. gerichte sollicitatie
- Brief of bellen?
- Opbouw open sollicitatie brief
- Juist bij een open sollicitatie: Spoor aan tot actie!
- Wees je bewust voor welk bedrijf je solliciteert!
- Tips voor je brief
- Tips voor je CV
- Tips voor je open sollicitatiegesprek
- Tenslotte nog even dit..
- Hulp nodig bij het solliciteren? Check onderstaande boeken!
Open Sollicitatie vs. gerichte sollicitatie
Een open sollicitatie sturen heeft de volgende voordelen:
- Je toont specifieke interesse in een bepaald bedrijf; niet alleen omdat zij een vacature hebben uitgezet maar omdat je écht onderzoek hebt gedaan. Het laat het bedrijf zich extra speciaal voelen: jij kiest specifiek voor hen!
- Een open sollicitatie laat zien dat je specifiek op zoek bent naar werk in de sector waarin het bedrijf werkzaam is en niet zomaar op elk baantje reageert.
- Er zijn geen of weinig andere sollicitanten dus je hebt weinig concurrentie.
- Mocht het bedrijf op dat moment niemand kunnen aannemen kunnen ze altijd je sollicitatie bewaren en bellen als ze een plekje vrij hebben: jij bent extra gemotiveerd en hebt een streepje voor!
- Bedenk altijd dit: ja heb je, nee kan je krijgen!
Brief of bellen?
Moet je nu wel of niet bellen voordat je een open sollicitatie gaat versturen? Voor een grootschalig bedrijf is het ontvangen van open sollicitaties misschien vrij normaal en wordt het wat minder op prijs gesteld. Bij een kleinschalig bedrijf is het misschien wél gewenst. Maar dan nog; dit is een gok. Doe wat je gevoel je ingeeft; het moet ook jóuw nieuwe werkplek worden en het moet dus niet alleen voor je aanstaande werkgever goed voelen maar ook voor jouzelf!
Bellen en je stem laten horen is in veel gevallen echter wél een pré. Het is nog een extra tandje motivatie wat je laat zien!
Wees echter niet te vrijpostig: sommige bedrijven zitten er nu eenmaal niet op te wachten en willen het liefst zelf vacatures uitzetten. Even goede vrienden toch?
Opbouw open sollicitatie brief
Een brief onderscheidt zich door de persoonlijke touch. Laat dus vooral je persoonlijkheid zien. Begin je brief dus met een mooie anekdote die laat zien wie jíj bent. Vervolgens kun je dit gaan toelichten door middel van jouw studies en werkervaring. Vertel waarom dit aansluit op je eerder geschreven motivatie en verwijs zo nodig naar je cv. Daarna kun je nog wat argumenten aanvoeren over waarom juist jij in het bedrijf iets unieks zou brengen. Zorg ervoor dat ze niet om je heen kunnen!
Juist bij een open sollicitatie: Spoor aan tot actie!
Sluit je brief af door de ontvanger tot actie aan te sporen. (Schrijf bijvoorbeeld iets als: “Graag zou ik de mogelijkheden tot een samenwerking eens bespreken!”) Als je zelf lekker assertief bent kun je er ook voor kiezen om aan te geven dat je ze over een aantal weken nog eens opbelt om te informeren naar de status van je sollicitatie.
Wees je bewust voor welk bedrijf je solliciteert!
Een kantoorbaan of een baan als grafisch ontwerper: dat zijn al 2 hele verschillende dingen. Kijk goed waar je op solliciteert en wat het bedrijf zoekt. Zoek jij een baan als grafisch designer? Design je sollicitatiebrief of maak een animatie. Zoek je een baan als secretaresse? Laat je planningtalent zien en focus je vooral op correct taalgebruik en een goed opgestelde brief!
Tips voor je brief
- Hierbij solliciteer ik op de functie van? Weglaten! Misschien heeft het bedrijf geen functie die zo heet, maar wél iets wat erop lijkt. Maak het zo breed mogelijk en benadruk vooral dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf.
- Alles met spelfouten is écht een no-go. Helemaal in deze tijden want iedereen zoekt werk! Is dit niet je sterke kant? Laat je brief nakijken door een taalnazi 😉
- Blijf ver weg van de standaard zinnen en kopietjes van de brieven die je online kan vinden. Als jij de standaard brieven online kan vinden, kunnen andere mensen dat ook.
- Gebruik je persoonlijkheid! Ben jij van nature vrij zakelijk, kort en bondig? Laat dit dan zien in je brief. Ben jij een enthousiaste spring in het veld? Pas ook hier je brief op aan. Wees jezelf! Mocht je dan niet matchen bij het bedrijf, dan weet je dit in elk geval van tevoren.
Tips voor je CV
- Kies een helder, strak, professioneel lettertype. Laat Comic Sans MS maar achterwege dus!
- Een foto trekt altijd extra de aandacht.
- Kies een mooie layout. Liefst geen standaard Word Documentje, mits een beetje fancy opgemaakt.
- Je CV is heel belangrijk! Laat vooral je relevante werkervaring shinen.
Tips voor je open sollicitatiegesprek
- Kleed je representatief maar overdress niet (tenzij het kán en je op een advocatenkantoor gaat praten). Vermijd – hoe warm het ook is – open schoenen (hoe lekker je Birkenstocks ook lopen ;-))
- Enthousiasme en motivatie straal je uit! Dat is écht al de helft van een goede indruk.
- Laat tussen neus en lippen door even subtiel weten dat je je een beetje hebt ingelezen over het bedrijf. Stel bijvoorbeeld vragen: “Klopt het dat jullie vorig jaar de winst hebben verdubbeld?”
- Tja, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar wees gewoon jezelf. Als het bedrijf niet bij jou past, of jij niet bij het bedrijf, is het ook het beste dat dit gelijk duidelijk wordt toch? Niet dat je je een half jaar dood ellendig voelt op de werkplek! Dan kan je beter nog even verder zoeken!
Tenslotte nog even dit..
Wat veel mensen vergeten is dat een sollicitatie niet alleen voor de werkgever is maar ook voor de (aanstaande) werknemer: zélf kun je ook nog zoiets hebben van: “Dit is niet mijn bedrijf!”
Een sollicitatie is niets meer dan een kennismaking. En een kennismaking heeft altijd twee kanten! Probeer je dus niet zenuwachtig te maken als je op gesprek mag komen.
Hulp nodig bij het solliciteren? Check onderstaande boeken!
Solliciteren met een Voorsprong
Solliciteren met de GunFactorVerhoger!
Solliciteren voor starters
Solliciteren met je hart
Dit artikel bevat affiliate links
Kopfoto: Pixabay