Last Updated on 11 november 2024 by Marleen
Dit comfortfood gerecht met een Mexicaanse twist is een lekkere variatie op de klassieke ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Dit recept voor een gehakt ovenschotel is simpel om te maken en kun je prima een dag van te voren voorbereiden. Top de schotel eventueel nog af met wat geraspte kaas en koriander of peterselie en het feest is compleet!
Lees verder: Recept ovenschotel met gehakt en aardappelpureeDit is het perfecte recept als je op zoek bent naar een eenvoudig recept voor een heerlijk gerecht met gehakt en een smeuïge aardappelpuree. Voor dit soort gerechten maak ik vaak gebruik van groente uit blik. Zoals mais en dit keer ook een blikje ratatouille al la Provencale van Bonduelle. Scheelt weer een hoop snijwerk in de keuken en het geeft een goede basis voor het gehaktmengsel.

Recept ovenschotel met gehakt, goed gereedschap is het halve werk!
Voor dit recept is een ovenschaal van bijvoorbeeld gietijzer perfect! Gietijzeren ovenschalen, zoals de populaire Le Creuset schalen en pannen, verdelen de warmte gelijkmatig en houden het eten lang warm. Wat mij betreft een onmisbaar item in de keuken! Vooral als je net als ons fan bent van een gehakt ovenschotel of andere oven gerechten.
Een ovenschotel is het perfecte comfort food!
Het fijne aan de herfst en winter is dat het ovenschotel seizoen weer is aangebroken. Wij zijn er gek op! Het fijne van deze gerechten is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Afhankelijk van de ingrediënten die je in huis hebt. Perfect dus ook om restjes op te maken! En dit recept voor een makkelijke gehakt ovenschotel kan bijna niet mislukken. Top het af met wat restjes kaas uit de koelkast en het comfort food feestje is compleet.

Gehakt ovenschotel met aardappelpuree, het perfecte herstrecept!
Aardappelpuree doet het altijd goed in een ovenschotel. Je kunt de puree met een aardappelstamper maken. Maar je kunt ook eenmalig investeren in een aardappelpers. Je krijgt dan binnen no time een heerlijk, smeuïge puree.

Recept ovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ingrediënten
- 2 uien (middel)
- 400 gram rundergehakt
- 1 blikje mais (300 gram)
- 1 blik Bonduelle ratatouille a la provence (375 gram)
- 1 blik tomaten pulpa (bijvoorbeeld van Mutti) of tomaten uit blik
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- snufje chilivlokken (optioneel, niet doen als je niet van pittig houdt), doseer voorzichtig, je kunt altijd nog wat extra toevoegen
- scheut olijfolie
- 800 gram Kruimige aardappels
- 1 klontje roomboter
- 1.5 eetlepel crème fraiche
- snuf peper en zout
Instructies
- Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels gaar in water met een flinke snuf zout. Check met een vork of de aardappels gaar zijn. Als dat zo is, giet de aardappels af en laat de aardappels nog een minuut droogstomen in de pan op het laagste pitje. Schud de aardappels om zodat deze niet aanbranden.
- Meng de aardappels met een klont roomboter en stamp door elkaar. Voeg nu de crème fraîche toe en stamp totdat je een smeuïge puree krijgt. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Zet apart totdat het gehaktmengsel klaar is.
- Rul het gehakt in een pan (gebruik geen boter of olie in de pan, er komt al voldoende vet uit het rundergehakt. Kruid het gehakt, tijdens het rullen, met zout, peper, paprikapoeder en komijn (1 theelepel van beiden). Snijd intussen de uien fijn. Als het gehakt goed gebakken is voeg je de uien toe. Bak dit nog vijf minuten mee op een middelhoog vuur en schep regelmatig om.
- Voeg nu nog een theelepel paprikapoeder, chilivlokken e nkomijn toe samen met de tomaten polpa. Laat het een paar minuten zachtjes sudderen en meng regelmatig door elkaar.
- Spoel de mais af en laat uitlekken in een vergiet. Doe de mais samen met het blikje ratatouille bij het gehaktmengsel en roer goed door elkaar. Laat het geheel minimaal 15 tot 30 minuten sudderen op een klein pitje en schep regelmatig om.
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Pak een ovenschaal en verdeel het gehaktmengsel in de schaal. Top de schaal vervolgens af met de aardappelpuree, dit gaat het makkelijkste met een lepel of bakspatel. Bak de ovenschotel ongeveer 15 – 20 minuten in de oven. Als je de ovenschotel met gehakt uit de koelkast haalt en dan gaat bereiden dan is de bereidingstijd in de oven iets langer. 30 minuten ongeveer (afhankelijk van je oven).
- Je kunt de ovenschotel nog aftoppen met geraspte kaas. Of voeg na het bereiden in de oven wat verse koriander of peterselie toe op het bord.
Nog meer recepten:
*dit bericht kan affiliate links bevatten