Last Updated on 10 december 2020 by Marleen
Aardappelpuree recept? Pastinaak wordt steeds populairder als groente. Wij eten meestal aardappelpuree met pastinaak. Door de roomkaas en de crème fraiche wordt de puree van aardappel en pastinaak extra smeuïg. Deze aardappelpuree met pastinaak is net even wat luxer dan een gewone aardappelpuree. Een perfect recept dus voor de Feestdagen.
Dit recept voor een romige pastinaakpuree met aardappel is snel klaar en je kunt de puree prima een paar uur van te voren al bereiden. Weer eens iets anders dan de gekookte piepers of een aardappelgratin met ui.
Kersttip: Pastinaakpuree met aardappel: het lekkerste bijgerecht!
Met de Feestdagen willen we altijd net een beetje meer uitpakken dan normaal. Dit is het perfecte bijgerecht omdat deze puree goed samen gaat met zowel vlees als vis. Bijvoorbeeld in combinatie met dit heerlijke gehaktbrood of met dit recept voor gevulde kipfilet.
Pastinaak wordt in de volksmond ook wel de witte peen genoemd. Alleen de smaak is niet exact hetzelfde als de oranje rakkers. Zelf vind ik de smaak van pastinaak net wat subtieler en verfijnder. Dus hier de pastinaakpuree!
Pastinaak is niet alleen lekker om er een puree van te maken. Je kunt pastinaak ook frituren, stomen, bakken, stoven of roosteren. Oftewel een veelzijdige en gezonde groente. Maar bij ons thuis blijft de pastinaakpuree met aardappel favoriet.
In principe hoef je de pastinaak niet te schillen. Maar in dit recept voor aardappelpuree met pastinaak wordt het wel aanbevolen. Zo krijg je een romige aardappelpuree met pastinaak. Ga je de groentes grillen? Dan hoef je ze alleen maar even schoon te wassen zoals bij een wortel.
Voor het maken van een smeuïge en gladde puree kun je verschillende keukentools gebruiken. Zelf kies ik vaak voor de oldskool stamper maar je kunt ook een zeef gebruiken of deze puree pers met handige accessoires zodat je diverse soorten puree kunt maken.
De puree pers staat op mijn wensenlijstje voor de Kerst in ieder geval.
Ingrediënten pastinaakpuree met aardappel
- 6 middelgrote aardappels
- 2 pastinaken
- Flinke eetlepel crème fraiche
- 1.5 eetlepel roomkaas
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Snuf peper en zout (eventueel nadat je alles hebt gestampt nog wat extra op smaak brengen)
- 1 klontje roomboter (ongeveer 25gr.)
- 1 theelepel uienpoeder of een vers gesnipperd uitje (heel fijn snijden)
Bereidingswijze smeuïge pastinaakpuree met aardappel
- Schil de aardappels en pastinaak en snijd in stukken.
- Kook de aardappels en de pastinaak apart van elkaar in een pan met water en een snuf zout. Het duurt ongeveer 20 minuten totdat de aardappels en pastinaak gaar zijn.
- Prik met een vork in de aardappels en pastinaak, is het zacht dan is het gaar.
- Giet de pastinaak af in een vergiet en laat uitlekken.
- Giet vervolgens ook de aardappels af, en laat deze nog een minuut of 2 droogstomen op het laagste pitje. Blijf erbij staan, en schud de aardappels om.
- Doe de aardappels en de pastinaak in een pan samen met het klontje roomboter, de crème fraiche, knoflookpoeder, uienpoeder en roomkaas.
- Stamp totdat je een romige puree krijgt.
- Voeg eventueel nog wat extra roomkaas, peper of zout toe als het nog net iets te flauw van smaak is.
Variaties puree van pastinaak en aardappel
- Geen fan van roomkaas? Je kunt de pastinaakpuree ook op smaak brengen met mosterd. Vervang de roomkaas in het recept met mosterd en je hebt een iets pittigere smaak.
- Je kunt er ook voor kiezen om alleen een pastinaakpuree te maken, laat dan de aardappels weg en verdubbel de hoeveelheid pastinaak in het recept.
- Gratineer de aardappelpuree met pastinaak in de oven (even onder de gril) afgetopt met een laagje van je favoriete kaas. Klaar is je pastinaakpuree met aardappel!
Meer kookinspiratie? Bekijk ook eens deze recepten:
Aardappel gratin zonder pakjes en zakjes
Appel yoghurt muffins
Ovenschotel met aardappel, snijbonen, spekjes en kaas
Oreo tiramisu met karamel
Pittige gehaktbroodjes met bladerdeeg
American mac and cheese
Eetsmakelijk!
Dit artikel bevat afilliate links