Last Updated on 22 december 2020 by Jonna
Iedereen die in Griekenland is geweest heeft het vast wel een keer gegeten, een pitabroodje gyros. Vandaag delen we het recept voor de Griekse pitabroodjes, een simpel recept waar je een feestmaal mee op tafel tovert. Deze heerlijke ‘platte’ pita broodjes kun je ook vullen met pulled pork, shoarma, gegrilde groenten of iets anders lekkers.
Van de traditionele Griekse gerechten is dit toch wel een van mijn favoriete lekkernijen uit Griekenland. Een dag zonder pitabroodje is een dag niet geleefd is mijn motto altijd tijdens een vakantie naar Griekenland. Lekker als lunch, snack of als avondeten. Mocht je nou geen trek hebben in een pita, dan is dit recept voor zelfgemaakte moussaka ook een absolute aanrader.
We kennen de pitabroodjes vaak van de shoarmazaak, gevuld met shoarma, sla en een flinke lading knoflooksaus. Deze broodjes zijn ook in de supermarkt te koop, maar naar mijn idee zijn de broodjes vaak keihard en super droog. Tijd dus om eens zelf aan de slag te gaan om Griekse pitabroodjes te maken. Hoewel ik de pita’s in de recept ‘Grieks’ noem kun je ze natuurlijk ook gebruiken voor shoarma, bij een curry of met een andere lekkere vulling.
Zelf heb ik sinds kort een KitchenAid keukenmixer in huis. Hiervoor heb ik jaren veel plezier gehad van de keukenmixer van Bosch. Budgetvriendelijk en doet absoluut zijn werk. Geen keukenmachine in huis? Dit deeg kun je natuurlijk ook prima met de hand kneden.
Griekse pitabroodjes, super simpel om zelf te maken!
Het deeg moet in totaal een uur en een kwartier rusten, maar ik verzeker je dat je nooit meer andere pita’s wilt eten. Het maken van het deeg kost je een kwartiertje, en heb je een keukenmachine in huis dan is het helemaal een makkie om deze Griekse pita’s te maken. Het enige dat je nodig hebt is dus een beetje geduld en maar een paar basis ingrediënten die je bijna altijd wel in huis hebt.
Wij eten het liefst deze zelfgemaakte tzatziki met deze verse pita’s en dan bijvoorbeeld in combinatie met Griekse kippendijen (een soort gyros). Gezond, lekker en het ziet er altijd feestelijk uit. Ook leuk om te serveren tijdens een diner, feestje of lunch.
Pitabroodje met een twist
Je kunt er ook voor kiezen om extra kruiden aan het deeg toe te voegen, zoals wat komijn, oregano of andere lekkere kruiden. Vandaag houden we het recept vrij basic, ik vind de Griekse pitabroodjes het lekkerste met een vleugje komijn. Dit kun je eventueel weglaten in het recept en bijvoorbeeld vervangen door een andere smaakmaker.
Te veel pita broodjes gemaakt? Je kunt de pita’s altijd invriezen en op een later moment nog even toasten in de broodrooster of verwarmen in de koekenpan.
Ingrediënten Grieks pitabroodje
- 240ml lauw/warm water
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel komijn
- 7gr. gist
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gr. bloem
Bereidingswijze
- Meng de gist met het water en laat dit minimaal 5 minuten inwerken.
- Meng in een kom het bloem, zout, olijfolie, honing en komijn (of een andere smaakmaker) en roer goed door elkaar (gebruik je een keukenmachine, doe dit dan op de laagste stand).
- Doe nu heel langzaam het water met het gist bij de bloem, blijf ondertussen het deeg kneden. Voeg het water beetje bij beetje toe totdat je een mooi deeg hebt.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg (keukenmachine, laagste stand). Laat het deeg minimaal een uur rusten in een kom met een theedoek eroverheen.
- Haal het deeg uit de kom en verdeel in 8 gelijke delen, maak er bolletjes van en laat het deeg nog een kwartiertje rusten met een theedoek eroverheen.
- Rol de bolletjes deeg uit tot de gewenste vorm, zorg dat het deeg niet dik is, het deeg rijst nog in de pan.
- Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak de Griekse pitabroodjes aan elke kanten 2 tot 3 minuten.
Bewaar de pita’s op een warm bord (zet het bord op een pannetje water) en dek af met folie totdat alle pita broodjes gebakken zijn.
Eetsmakelijk!
Nog meer inspiratie….
Gnocchi met geroosterde paprika en chipolata worstjes
Gehaktballetjes in tomatensaus met extra veel kaas
De lekkerste barbecue recepten op een rij!
Kip shoarma zonder pakjes en zakjes
Tiramisu met banaan
Dit artikel bevat afilliate links
6 comments
Leuk om in deze tijd eens te proberen!
2 theelepels zout , kan echt niet.
Je mag 6 gram zout hebben per dag, alleen al met dit broodje kom je al aan een maximum over de hele dag gesproken. Laat staan wat je verder nog eet de hele dag en waar zout in zit.
Met deze hoeveelheid zout lig je binnen de korts mogelijke tijd aan de nier dialyse.
Goed recept, lukken altijd.
Alleen moet je Karin van de reactie hierboven niet uitnodigen, die vreet alle 8 pita’s op
Dank je wel Piet!
Super recept, sinds kort een wrap maker. Bolletje deeg er tussen, en persen maar, resultaat een mooi rond pitabroodjes.
Mijn deeg laten rijzen in de crockpot expres. Dat wordt heerlijk bougoudi eten met pitabroodjes
Dank je wel Carla! Ik heb sinds kort ook een tortillapers in huis. Ideaal! En wat een slimme tip om het deeg in de crockpot te laten rijzen
Comments are closed.