In de Bakbijbel van Rutger van den Broek staat een recept voor een cakerol. De vulling heb ik zelf bedacht, chocola en mokka gaat altijd goed samen. Het kost iets meer tijd ten opzichte van het bakken van een roombotercake maar het ziet er feestelijk uit. Klik snel verder voor het recept van deze heerlijke cakerol met mokka.
Kevin is groot fan van cake bij ons thuis. Als het aan hem ligt bak ik elk weekend een lading cupcakes of koekjes. Dit keer besloot ik aan de slag te gaan met het recept voor een cakerol met mokka. Weer eens wat anders en het smaakt heerlijk bij de koffie!
Ingrediënten cakerol met mokka (recept van Rutger van den Broek):
- 3 Eieren
- ¼ Theelepel zout
- 95gr. Suiker
- 25gr. Cacao poeder
- 1 Theelepel vanille extract of een zakje vanillesuiker
- 95gr. Bloem
- 25ml. Water
Ingrediënten mokka crème:
- 150gr. Roomboter (ongezouten)
- 150gr. Poedersuiker
- 1 tot 2 Eetlepels sterke koffie
- 1 Eetlepel cacao
Bereidingswijze:
Voor de cakerol met mokka
Doe de eieren met het zout, de suiker en het vanille extract of de vanille suiker in een mengkom. Klopt het mengsel rond de zes minuten, totdat het mengsel als een wit lint van de garde afloopt. Zeef de bloem en cacao in delen boven het schuimige beslag en spatel voorzichtig door het mengsel. Spatel als laatste het water erdoorheen. Houdt het mengsel zo luchtig mogelijk!
Pak een diepe bakplaat (25 bij 35 centimeter), vet in, bekleed met bakpapier, en giet het mengsel op de plaat. Strijk het geheel glad en bak in de oven op 200 graden in ongeveer 9 tot 12 minuten lichtbruin en gaar. Tip, laat de cake niet te lang in de oven anders droogt het uit en wordt het hard.
Leg intussen een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi deze met 30 gram suiker. Wanneer de cake uit de oven komt leg je deze direct op de theedoek. Gebruik hiervoor ovenhandschoenen want de cake is heet! Rol vervolgens de cake met de theedoek op (gebruik de lange zijde) en laat de cake afkoelen.
Voor de mokka crème
Laat de boter op kamertemperatuur komen (niet verwarmen in de magnetron of een pan!). Doe de boter in een kom en mix voor minimaal 7 minuten tot een luchtige massa. Zeef de poedersuiker en voeg beetje bij beetje toe aan de boter. Nu kun je ook het cacaopoeder toevoegen, dit dien je ook te zeven. Mix het geheel minimaal 7 minuten op middelhoge snelheid. Proef of de poedersuiker is opgenomen door de boter (het moet als 1 geheel smaken, als een zachte creme). Blijf mixen tot het gewenste resultaat is bereikt. Voeg als laatste een eetlepel sterke koffie toe (afgekoeld) en mix op lage snelheid tot een geheel. Proef of de koffiesmaak genoeg aanwezig is, anders nog een extra theelepel toevoegen aan het mengsel.
Als de cake is afgekoeld rol je de cake voorzichtig uit en verwijder je deze van de theedoek. Vervolgens bestrijk je de binnenkant met een laag mokka creme en rol vervolgens de cakerol op.
Pak nu in met vershoudfolie of aluminiumfolie en plaats in de koelkast.
Haal de cakerol 10 minuten voor het serveren uit de koeling en snijd in plakjes.
25 comments
Mmh lekker. Het is dat ik de bakgenen mis maar anders wist ik het wel.
Marije onlangs geplaatst…Woman Crush Wednesday: Aileen Out
Ziet er heerlijk uit!!
Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #6 – 20 weken echo!
Oh oh oh , dat klinkt veels te lekker!
Nancy onlangs geplaatst…GREEN LEATHER, LACE AND PLEATS.
Wauw die ziet er goed uit!
Anne onlangs geplaatst…Boekweit pannenkoekjes (aanrader!)
Wat ziet dit er lekker uit! Hier zou ik zo wel een hapje van willen nemen!
Demi | DE KOOKFABRIEK onlangs geplaatst…ZALMRISOTTO
Ziet er heel lekker uit! Ik heb al weer helemaal zin in avondjes bakken tijdens koude herfst dagen 🙂
Jaa ik ook Sammie!!
Klinkt heerlijk! En zo lekker slank ook he! haha
Armande onlangs geplaatst…Hiep hiep hoera, la Tinka is jarig!
Dat ziet er heerlijk uit! Lekker met die mokka, perfecte combinatie lijkt mij.
Lianne onlangs geplaatst…Recensie: Laura’s Bakery – Het basisbakboek
Dat ziet er heel erg lekker uit! Lijkt me ook een lekkere combinatie met de mokkacrème.
Roos onlangs geplaatst…6 things to do in Edinburgh
dit zal manlief heerlijk vinden! een perfect slanke lijngebakje 😉
Bonsje Kraaij-van den Berg onlangs geplaatst…Help, ik wil meer 😉
Dit klinkt heel erg lekker! Ik ga het ook zeker een keer maken!
Demi onlangs geplaatst…OOTD / POLKADOTS
Og jeetje wat ziet dat er verukkelijk uit zeg!
Liefs,
Elles
Elles onlangs geplaatst…Catrice Prime and Fine Professional Contouring Palette
Ohhhh dit ziet er zo lekker uit! Ik had mijn man beloofd binnenkort een cakerol te maken, dus dit recept ga ik even bookmarken 😀
Tamarah onlangs geplaatst…Vier plekken waar ik als kind geweest ben (en graag nog eens heen wil)
Leuk Tamarah! Ben benieuwd naar het eindresultaat
Ik krijg trek hier van!! Hmm…
Astrid onlangs geplaatst…Spam je Blog #3
Yum! Dat ziet er heerlijk uit!
Oehh ziet er heerlijk uit!
Ohhh dit ziet er goed uit! Nu heb ik dus voor bij “de thee” expres niks in huis gehaald. Nu lees ik dat ik al deze ingrediënten in huis heb.. ik zou dus..gewoon..als.. ik zin heb…!
Dit ziet er veel te lekker uit, snel een keer proberen!
Sterre onlangs geplaatst…De allerbeste tips voor als je net op kamers woont
Ziet er erg lekker uit zeg!
Wat ziet het er ontzettend lekker uit! Ik krijg meteen trek en zin om dit te maken haha. Ik denk dat mijn vriend hier ook erg blij van word.
Janine onlangs geplaatst…10 redenen om ook een blog te beginnen
Dat ziet er echt heerlijk uit! Maar eens weer aan het bakken binnen kort.
Gea onlangs geplaatst…Mijn food recepten en tips ( artikelen in de spotlight )
Ziet er heerlijk uit!
Mariëlle – ATB onlangs geplaatst…Sally Hansen | Greyfitti
Omg wat ziet dat er lekker uit!! Ik ga ook maar weer eens mij bakspullen uit de kast halen.
Claudia onlangs geplaatst…Antipodes Joyous Protein- Rich Night Replenish Serum + Winactie