Last Updated on 19 december 2023 by Jonna
Met dit basisrecept maak jij een heerlijke zelfgemaakte pastasaus. Maak een flinke portie en vries een gedeelte in zodat je altijd een heerlijke saus in huis hebt. Deze rode pastasaus kun je serveren met pasta maar je kunt deze saus ook als basis gebruiken voor lasagne of cannelloni gerechten. Je kunt de pastasaus ook in een braadpan bereiden mocht je geen slowcooker in huis hebben.
Zoals jullie weten hebben wij sinds een tijdje een slowcooker in huis en wat is dit apparaat een aanwinst! Geen idee wat een slowcooker is of hoe het werkt? Lees dan even dit artikel. Dankzij de slowcooker hoef je alleen maar een paar voorbereidingen te treffen. Het apparaat doet de rest van het werk en je hebt er geen omkijken meer naar. Perfect toch?!
Naar recept gaanPastasaus zonder pakjes en zakjes
Dit basisrecept voor rode pastasaus maken wij al jaren thuis. Een simpel recept maar hoe langer de saus kan pruttelen in de slowcooker (of op het vuur), hoe intenser de smaak. En je hebt geen overbodige pakjes en zakjes nodig om zelf de lekkerste pastasaus of lasagne op tafel te toveren.
Eerder deelden wij al een recept om zelf de lekkerste lasagne te maken zonder pakjes en zakjes. Je kunt dit recept voor rode pastasaus prima gebruiken om lasagne te maken.
Koken met de slowcooker
De slowcooker die ik in gebruik heb die heeft een binnenpan die je op het fornuis kunt zetten. Ideaal, want nu kun je in de binnenpan al de groenten aanbraden. Het gehakt rul ik in een aparte koekenpan zodat de saus niet al te vettig wordt. In dit recept gebruik ik half-om-half gehakt maar je kunt ook rundergehakt gebruiken. Rundergehakt is wel iets droger van smaak maar je maakt er nog steeds een heerlijke pastasaus met gehakt van.
Zelf koop ik altijd de tomatenpuree en tomaten uit blik van het merk Mutti. Gewoon verkrijgbaar bij de AH en Jumbo. Deze tomaten zijn net wat smaakvoller naar mijn idee en het is de ideale basis voor veel gerechten waar je tomaten voor gebruikt. Ik heb dan ook altijd een flinke voorraad hiervan in huis.
Je kunt de pastasaus ook bereiden in een braadpan. Is de saus te droog? Voeg dan eventueel nog wat extra melk of water toe tijdens het koken.
Recept pastasaus uit de slowcooker
Ingrediënten
- 800 gr half-om-half gehakt
- 1 bosje bleekselderij
- 4 wortels
- 5 uien
- 2 blikjes gepelde tomaten of tomatenblokjes
- 2 blikjes tomatenpuree (kleine blikjes)
- 1 theelepel suiker
- 8 tenen knoflook
- 2 theelepels oregano, tijm of andere gedroogde Italiaanse kruiden
- 300 ml volle melk
- 300 ml rode wijn
- scheut olijfolie
- snuf peper en zout
Instructies
- Rul het gehakt bruin in een koekenpan (zonder olie of boter). Laat het gehakt goed bruin worden dit geeft de lekkerste smaak af aan de saus.
- Snijd de ui, wortel en bleekselderij fijn (ik gebruik hiervoor een foodprocessor) en maak de knoflooktenen schoon en snijd in stukjes.
- Verhit een scheutje olieolie in de binnenpan van je slowcooker of bijvoorbeeld in een hapjes pan. Fruit de ui, wortel en bleekselderij ongeveer 10 minuten aan. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij, suiker, het gerulde gehakt en de knoflook. Laat nog 5 minuten aanbraden.
- Vervolgens doe je de overige ingredienten erbij zoals de tomatenblokjes, flinke snuf peper en zout, melk, rode wijn en de gedroogde kruiden. Meng door elkaar en doe de saus in de slowcooker.
- Stel de slowcooker in op 'low' met een tijd van 10 tot 12 uur. Hoe langer de saus kan pruttelen hoe lekkerder de smaak. Is de saus te droog? Doe er dan een beetje melk of water bij.
- Proef of de saus voldoende op smaak is en voeg eventueel nog wat extra peper, zout of gedroogde kruiden toe.
Nog meer lekkere recepten:
Dit bericht bevat affiliate links.
1 comment
Wat leuk dat er rode wijn in gaat, zal extra diepte geven aan de smaak. Ben benieuwd!!
Comments are closed.