Last Updated on 28 januari 2021 by Jonna
In Amerika is het al jaren een hype, koken met een slowcooker of met een crockpot. Ideaal voor als je geen tijd of zin hebt om uren in de keuken te staan. Dit apparaat zorgt ervoor dat je na een dag werken een heerlijke maaltijd op tafel hebt staan. Ideaal toch?!
Slowcooker / crockpot, wat is het hoe werkt het en wat kun je er mee?
Eindelijk heb ik mijzelf getrakteerd op een slowcooker. Al een tijdje lees ik heel veel enthousiaste reacties en ik zie steeds meer lekkere recepten voorbij komen. Maar wat is een slowcooker nu precies en wat kun je er allemaal mee? Dat gaan wij stap voor stap uitleggen in dit artikel.
In Amerika is de Crock-pot onwijs populair en in Nederland wordt deze gadget ook steeds populairder. Het bespaart tijd en zorgt ervoor dat je altijd een lekkere maaltijd kunt serveren als je thuis komt na een drukke dag.
Inhoudsopgave
Wat is een slowcooker?
Een slowcooker is een elektrische pan waarin je gerechten op een zeer lage temperatuur kunt stoven, koken en laten sudderen. Een ander voordeel is dat je de pan (bijna) al het werk laat doen. Perfect voor als je geen tijd hebt om te koken.
Een slowcooker bestaat uit een elektrische pan met een binnenpan en een deksel. Sommige slow cookers zijn voorzien van een timer. In de buitenpan zit het verwarmingselement verwerkt en de buitenpan warmt de binnenpan op.
Je kunt de pan vergelijken met een grote stoofpan waarin je het eten lang laat pruttelen op een laag vuurtje. Door de lage temperatuur is het bijna onmogelijk om het te laten aanbranden en blijven de meeste voedingswaarden bewaard.
Hoe werkt een slow cooker?
Er zijn verschillende soorten slow cookers verkrijgbaar. De klassieke versie met de standen ‘low’ en ‘high’. Dan heb je nog een uitgebreidere versie met de standen ‘low’ en ‘high’ en een warmhoudstand.
Vervolgens heb je de meest luxe versie en dat is er een met een timer. Hiermee kun je de tijd exact instellen en bij de meeste versies schakelt de slowcooker over naar de warmhoudstand als de ingestelde tijd is verstreken.
Als je de ‘low’ stand inschakelt duurt het gemiddeld 8 uur voordat een gerecht klaar is. Bij de ‘high’ stand is dit ongeveer 6 uur.
Koken met een slowcooker
De voorbereiding van je gerecht is belangrijk om de pan goed zijn werk te kunnen laten doen. Houd er rekening mee dat je door het slowcooken de smaken gaat versterken omdat je het gaart op een lage temperatuur.
Soms is het nodig om vooraf het vlees even aan te braden of de groentes in een pan. Daarom is het extra handig om een variant aan te schaffen waarbij de binnenpan op het fornuis kan. Scheelt weer afwas, en het is lekker makkelijk.
Wat kun je allemaal bereiden?
Onwijs veel! Het internet staat vol met heerlijke recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Franse stoofpot, zoals deze Boeuf Bourguignon. Het recept is van Astrid en op haar site staan nog veel meer lekkere recepten. Laat de crockpot het meeste werk doen en serveer er stokbrood of aardappels bij.
Ook vis kun je bereiden in de slowcooker. Meestal hoef je de vis minder lang te laten slowcooken. Vis is sneller gaar dan vlees. Garnalen hebben vaak maar een half uurtje tot een uur nodig op de stand ‘low’.
Ook het bereiden van kip is geen enkel probleem. Kippendijen is het perfecte stukje vlees van de kip om een lekker stoofpotje van te maken. Zoals bijvoorbeeld deze kip kerrie.
Ook voor de vegetariërs zijn er genoeg opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze vegetarische rendang? Lekker op een wrap met spinazie. Dit recept is van Ingrid, check haar website voor nog veel meer lekkere recepten!
Kookboeken om te slowcooken!
Er zijn op Pinterest super veel recepten te vinden. Maar er zijn ook een paar fijne kookboeken te koop met de lekkerste recepten erin.
Zoals bijvoorbeeld ‘Het slowcooker kookboek’ van Lorna Brash. Een kookboek waarin allerlei soorten recepten staan van bijgerechten tot stoofschotels.
In ‘Slow cooked’ van Olivia Andrews staan 100 recepten die zowel te maken zijn in de slowcooker als op het fornuis of in de oven. Elk recept geeft twee varianten in bereidingswijze: in de slowcooker en als alternatief op het fornuis of uit de oven.
In het boek ‘500 slow cooker gerechten’ van Carol Beckerman staan 500 recepten. Oftewel een flinke dosis inspiratie om een lekkere maaltijd op tafel te toveren.
Favoriete slowcookers op een rij!
Sinds kort heb ik een slowcooker in mijn bezit van het merk Russel Hobbs. Een prima instapmodel voor een goede prijs. Ik heb de 6 liter versie maar er is ook een 3.5 liter versie beschikbaar. Perfect voor de wat kleinere huishoudens.
Maar er is een groot aanbod aan verschillende soorten slowcookers. Zo heb je het merk Crock-pot, hiermee is ooit de rage begonnen rondom dit keukenapparaat. Inmiddels is dit merk een soort begrip geworden in de slowcook wereld.
Top 5 favoriete slowcookers op een rij!
Tristar VS-3920
Deze budgetvriendelijke pan scoort goed op basis van de reviews en er zit een timer op! En er zijn meerdere verwarmingsstanden in te schakelen. Met een inhoud van 4.5 liter is deze pan geschikt voor ongeveer 6 personen.
MOA Slowcooker 6,5 liter
Zelf ben ik nog niet bekend met dit merk maar naar aanleiding van alle reviews is het wel duidelijk dat dit een top apparaat is. Low budget met alle functies die je wilt en een inhoud van 6.5 liter.
Westinghouse Slow Cooker met Uitneembare Keramische Pan
Op deze pan zitten alle opties die je nodig hebt. De pan is erg ruim waardoor je voor grote gezelschappen kunt slowcooken. Deze pan is gemaakt van degelijke materialen waardoor deze iets zwaarder is dan de andere pannen in zijn soort.
Crock Pot CR052
Deze pan is een perfect instapmodel. Het enige nadeel is dat de binnenpan niet direct op het fornuis kan. Met een inhoud van 4.7 liter is deze pan geschikt voor ongeveer 6 personen.
Russell Hobbs 22740-56
Ik zei het al eerder in dit artikel, mijn slowcooker is van het merk Russel Hobbs. Zelf ben ik in het bezit van de grote broer van deze pan. Met deze pan kun je voor ongeveer vier personen eten bereiden. En het voordeel is dat het minder ruimte in beslag neemt.
Dit bericht bevat affiliate links
1 comment
Ik kan me grotendeels vinden in dit artikel alleen het kookboek slow cooked waarover gepraat wordt, gaat wel uit van de hoeveelheden voor ovengerechten. In een slowcooker is veel minder vocht nodig waardoor de gerechten uit dat boek bij ons thuis echt smakeloos uit de pan kwamen.
Comments are closed.