Wij zijn dol op ovenschotels. Deze sperziebonen ovenschotel met aardappelpuree, tomaat en kaas is makkelijk om te maken en kun je prima al een dag van te voren bereiden. Perfect om te mealpreppen dus! En deze ovenschotel is ook nog eens vegetarisch.
Als ik weinig tijd heb om te koken dan bereid ik meestal een ovenschotel voor. Zoals bijvoorbeeld deze sperziebonen ovenschotel. Je kunt de schotel prima een dag van te voren bereiden of bijvoorbeeld in de ochtend zodat je in de avond alleen nog maar de schotel in de oven hoeft te schuiven. Ideaal toch?!
Sperziebonen ovenschotel, makkelijk en simpel recept
Deze sperziebonen ovenschotel is vegetarisch maar je kunt er ook voor kiezen om vlees toe te voegen. Bak bijvoorbeeld wat spekjes uit, snijd wat ham in blokjes of kies voor stukjes gerookte kipfilet. Maar ook wat geroosterde nootjes is lekker voor een extra bite. Zoals pijnboompitten of walnoten. Het recept is geschikt voor ongeveer twee tot drie personen.
Je kunt er ook voor kiezen om een bal gehakt bij deze sperziebonen ovenschotel serveren. Zoals deze Hollandse gehaktbal. Of een lekker stukje vis zoals zalm of kabeljauw.
Om de aardappelpuree net wat meer smaak te geven doe ik er een paar theelepels grove mosterd doorheen en een handje fijngesneden bieslook. De aardappelpuree maak ik met een scheutje melk en een klontje roomboter. Gebruik een stamper, pureepers of vergiet om de puree te maken.
In dit recept gebruik ik plakjes (verse) cheddarkaas. Toevallig had ik dit nog in huis. Heb je dit niet in huis? Je kunt ook andere kaas gebruiken zoals plakjes jonge of belegen kaas of bijvoorbeeld geraspte kaas.
Sperziebonen ovenschotel met aardappel, tomaat en kaas
Ingrediënten
- 400gr sperziebonen
- 5 grote kruimelige aardappels
- 250 gram cherrytomaten
- 2-3 theelepels grove mosterd (flinke theelepels)
- handje bieslook
- snuf peper en zout
- scheutje melk
- klontje roomboter
- Cheddarkaas of geraspte kaas
Instructies
- Schil de aardappels en kook gaar in pan met water en een snuf zout
- Maak de sperziebonen schoon en kook beetgaar in een pan met water en een snuf zout. Kook de sperziebonen beetgaar in ongeveer 10 to 15 minuten. Proef een boontje om te bepalen of ze beetgaar zijn.
- Snijd ondertussen de cherrytomaten in vieren en doe deze apart in een bakje
- Als de aardappels gaar zijn (prik er met een vork in om te testen of ze gaar zijn) giet je deze af en laat je ze nog een paar minuten (wel regelmatig omscheppen) droogkijken op een laag pitje. Nu kun je de puree gaan maken. Stamp de aardappels samen met een klontje roomboter en een scheutje melk tot een puree. Is het mengsel te droog? Voeg dan nog een scheutje melk toe (doe dit voorzichtig en een klein beetje per keer). Vervolgens doe je de grove mosterd erbij en een snuf zout en peper en stamp je alles nog even goed door elkaar.
- Snijd de bieslook fijn (of knip het fijn). Meng nu de aardappelpuree samen met de sperziebonen en bieslook. Vet een ovenschaal in en verdeel de aardappelpuree met sperziebonen hierover. Top af met de kaas en cherrytomaten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de ovenschaal in het midden van de oven. Als de kaas gesmolten is dan is de ovenschotel klaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
- Serveer de sperziebonen ovenschotel met een stukje vlees en/of een frisse salade.
Nog meer variaties
Je kunt deze sperziebonen ovenschotel ook maken met bijvoorbeeld snijbonen of haricots verts. Geen cheddarkaas in huis? Gebruik een andere kaassoort naar keuze. Of maak een mix van verschillende soorten kaas. Je kunt de aardappels vervangen door zoete aardappels of kiezen voor een mix van beide soorten.
Nog meer lekkere recepten:
- Haricots verts ovenschotel met aardappel, spekjes en kaas
- Aardappel ovenschotel met snijbonen, spekjes en kaas
- Zoete aardappel ovenschotel met prei, gehakt en tomaat