Last Updated on 21 december 2020 by Marleen
Pasta-lovers opgelet! Vandaag delen we het recept voor een heerlijke lasagne met spitskool, gehakt en lekker veel kaas. De spitskool smaakt verrassend lekker in combinatie met tijm, lasagnebladen en tomatensaus. Wederom een makkelijk recept waarbij je geen ingewikkelde ingrediënten nodig hebt. Eetsmakelijk!
Recept lasagne met spitskool en gehakt
Spitskool heb ik sinds de laatste maanden weer herontdekt. Koken jullie veel met spitskool? Meestal wok ik de kool met wat kerrie en andere specerijen maar ook in de Italiaanse keuken is het een succes!
Door het garen wordt de kool lekker zacht van smaak en past het perfect in een ovenschotel zoals lasagne. De saus pureer je heel makkelijk met een staafmixer, of in een blender.
Alleen de lasagnevellen koop ik het liefst voorverpakt, puur omdat het een hels en tijdrovend karwei is om zelf pasta te maken. En de verse lasagnebladen zijn een prima alternatief.
Wij gebruiken nooit het hele pakje met lasagnebladen, is dat bij jullie ook zo? Schrik niet van de hoeveelheid knoflook in dit recept. Doordat je de knoflook roostert in de oven wordt de smaak heel anders en veel zachter.
Wat ons betreft is dit recept een blijvertje, lasagne met spitskool is ons nieuwe favoriete gerecht!
Ingrediënten lasagne met spitskool en gehakt
- 1 spitskool
- 400gr. gehakt
- 1 ui
- Snuf peper en zout
- 1 pakje verse lasagne bladen
- 1 kilo rijpe trostomaten
- bol knoflook
- 2 rode uien
- Paar takjes verse tijm en rozemarijn (of 1 van beiden)
- Scheutje olijfolie
- Scheut balsamico azijn
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel Provençaalse kruiden of Italiaanse kruiden
- 150gr. oude kaas
- 50gr. cheddarkaas (geen voorverpakte plakjes, kies voor een vers stukje kaas en vervang het anders door wat extra geraspte oude kaas)
Bereidingswijze lasagne met kool
- Snijd de tomaten in vieren en verwijder de kern. Snijd de ui in grove stukken en maak de tenen los van de knoflookbol (laat de schil eromheen zitten, je gaat de knoflook met schil en al roosteren in de oven).
- Doe de tomaten, ui, knoflook en een takje tijm en rozemarijn in een ovenschaal. Besprenkel met een flinke scheut olijfolie en balsamico azijn en maak het af met een snufje peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bak in ongeveer 35-40 minuten de tomaten, ui en knoflook in de oven in een ovenschaal. Schep halverwege om. Verwijder de velletjes van de knoflook en pureer de saus met een staafmixer tot een gladde tomatensaus
- Rul ondertussen het gehakt in een pan met het paprikapoeder en een snuf peper en zout. Snijd ondertussen de spitskool in stukjes en snipper de ui fijn. Zodra het gehakt gaar is voeg je de ui en spitskool toe en bak je dit op een middelmatig vuurtje mee (ongeveer 10 minuten). Voeg nu de tomatensaus toe en de overgebleven tijm (fijngesneden) en een eetlepel Provençaalse kruiden.
- Nu kun je de lasagne met spitskool gaan opbouwen. Pak een grote ovenschaal. Begin met een laagje saus, vervolgens een klein handje geraspte kaas en dan een laag lasagne bladen. Herhaal totdat de saus op is en eindig altijd met een laagje saus.
- Als laatste strooi je de geraspte cheddarkaas over de lasagne met het laatste restje oude kaas.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de oven in ongeveer 30-40 minuten gaar.
Eetsmakelijk!
Ben je geen fan van kool? Probeer dan eens een van deze recepten:
Lasagne zonder pakjes en zakjes
Pasta Boursin Cuisine met spekjes, spinazie, champignons en kaas
Tiramisu in een glas | Tip voor de feestdagen
Oreo tiramisu met karamel
Dit artikel bevat affiliate links
2 comments
Dit ziet er echt heerlijk uit!
Dank!
Comments are closed.