Last Updated on 13 december 2020 by Jonna
Al van kleins af aan heb ik fijne herinneringen aan de Surinaamse keuken. Wij aten geregeld een roti, bara met kip kerrie of Surinaamse bami bij een van de afhaalrestaurantjes in Rotterdam-West, zoals Rotiland. Benieuwd naar mijn variant van Surinaamse bami met kouseband? Here we go.
Surinaamse bami met kousenband, lekker recept!
Houd er rekening mee dat dit niet het originele recept is voor Surinaamse bami, ik geef er een eigen twist aan ;-). Zo hoort er geen kousenband door en heb ik de trassi weggelaten.
Dit recept is perfect als je een grote groep eters verwacht. De Surinaamse bami kun je prima een dag van te voren bereiden. Als bijgerecht maakte ik er zure komkommertjes bij en een varkenshaas uit de Aifryer gemarineerd met Chinese Char Siu marinade van de Toko.
Bewaar de bami in een handig bakje die je kunt afsluiten, zo kun je de bami per portie bewaren.

Maar je kunt er ook kip bij serveren, aan jou de keuze!
In dit recept voor Surinaamse bami zonder pakjes en zakjes gebruik ik geen vlees. Dus ook perfect voor de vegetariërs.
Ingrediënten
- 500gr. spaghetti
- 3-4 kleine maggiblokjes (die kleine, vierkante blokjes)
- 3 uien
- 1 rode peper
- 6 takjes verse selderij
- Zonnebloemolie
- 1 theelepel 5 spices kruiden
- Stukje verse gember van ongeveer 2 centimeter.
- 3 eetlepels zoete ketjap (ketjap Manis)
- 5 eetlepels zoute ketjap (ketjap Asin)
- 1 flinke theelepel tomatenpuree
- 500gr. kousenband
- 3-4 teentjes knoflook (als je gek bent op knoflook dan wat meer)
Bereidingswijze Surinaamse bami
- Als eerste ga je de spaghetti beetgaar koken volgens de bereidingswijze op de verpakking voeg aan het water waarin je de spaghetti gaat koken 2.5 kleine maggiblokjes toe.
- Na het afgieten van de spaghetti, zodra deze beetgaar is giet je de spaghetti af (houd een klein beetje kookvocht apart) en voeg je een halve eetlepel zonnebloemolie, een hele eetlepel ketjap manis en ketjap asin toe. Hussel de spaghetti goed door elkaar en laat het met een deksel op de pan staan. Dit is de basis voor je Surinaamse bami.
- Ondertussen kun je de kousenband in stukjes snijden (ongeveer 2-3 centimeter) en de ui fijn snijden. Verhit 1.5 eetlepel zonnebloemolie in een wok en fruit hierin de ui en de kousenband aan voor ongeveer tien minuten. Voeg nu de 5 spices kruiden en een maggiblokje (verkruimeld) toe met een beetje van het kookvocht van de spaghetti.
- Ondertussen snijd je de peper in kleine stukjes (met zaadjes is veel pit, zonder zaadjes weinig pit). Rasp de gember en de knoflook fijn. Doe de fijngesneden knoflook, peper, gember en een flinke eetlepel tomatenpuree bij de kousenband en bak ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur. Schep het regelmatig om.
- Nu kun je de vier eetlepels zoute ketjap en de twee eetlepels zoete ketjap toevoegen. Snijd de selderij blaadjes in stukjes en meng dit samen met de spaghetti door de kousenband. Nu is de Surinaamse bami bijna klaar!
- Doe niet direct alle spaghetti erbij, beetje bij beetje maakt het mengen van de ingrediënten makkelijker. Proef of de bami voldoende op smaak is en voeg eventueel nog wat ketjap, zout of peper toe.

Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Kip kerrie
Rundvlees recept: gestoofd rundvlees met masala kruiden
Coleslaw – Amerikaanse coleslaw (koolsla)
Knoflook garnalen met spek (BBQ tip!)
Dit bericht bevat affiliate links
4 comments
Ai lof bami! maak het zelf ook wel eens maar eerlijk gezegd gebruik ik een pot van Fajah Lobi.. Ik ga het eens op deze manier proberen. Maak jij je komkommers ook met azijn en chinese suiker?
Aaahhh wauw dit klinkt super lekker! Tof ook dat je geen pakjes of zakjes gebruikt.
Oh dit ziet er echt goddelijk uit!! Nu zit ik al om 6.50 (uurtje vroeger dan in nl) te watertanden en te balen van mijn wafel met kaas hahaha
Lekker! Mijn schoonfamilie is Surinaams, geen straf om daar te eten. Ik heb ook nog wat Surinaamse nasi in mn koelkast staan, wel zelf gemaakt. M’n vriend kan namelijk ook goed koken, dus daar leer ik de recepten van!
Comments are closed.