Last Updated on 5 februari 2021 by Jonna
De Turkse pizza, iedereen heeft deze wel een keer gegeten. Op vakantie, na een avondje stappen of gewoon zomaar omdat je er trek in hebt. Maar wist je dat het best makkelijk is om zelf een Turkse pizza op tafel te toveren? Het duurt even, maar met dit recept en een portie geduld bak jij de lekkerste Turkse pizza thuis.
In Turkije wordt de Turkse pizza lahmacun genoemd. In sommige recepten wordt de pizza van een wrap gemaakt maar dit zou ik echt afraden. Zelf het deeg maken is veel lekkerder en het is nog leuk om te doen ook.
Zelf Turkse pizza maken was nog nooit zo simpel!
Het is even een werk om het deeg te bereiden, maar het is het wachten waard. Zelf heb ik sinds kort een KitchenAid Keukenmachine en die doet voor mij het meeste werk. Geen keukenmachine in huis? Het deeg kun je ook prima met de hand kneden of met een andere mixer. Bijvoorbeeld deze handige keukenmixer van Bosch. Budgetvriendelijk en een aanwinst op je aanrecht.
Voor het uitrollen van het pizzadeeg voor de Turkse pizza kun je een deegroller gebruiken of bijvoorbeeld een fles wijn of olijfolie. Maar het allersnelste gaat het nog met een tortillapers. Ook handig voor als je zelf wraps maakt.
Maak een dubbele portie en vries de helft in!
Extra tip, maak een dubbele portie Turkse pizza in één keer zodat je een aantal pizza’s kunt invriezen. Zo heb je altijd een lekkere snack of makkelijke maaltijd in huis. Je kunt ervoor kiezen om kant-en-klare knoflooksaus bij te serveren, maar het is net zo makkelijk en veel lekkerder om zelf knoflooksaus te maken.
Recept Turkse pizza (lahmacun)
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 gr patentbloem
- 7 gr gist
- 250 ml lauwwarm water
- 2 eetlepels volle yoghurt
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 theelepel zout
Voor de gehaktsaus
- 500 gr rundergehakt of lamsgehakt
- 1 rode peper
- 2 rode puntpaprika's
- 1 rode ui
- flinke hand verse peterselie
- 1.5 eetlepel tomatenpuree
- 1/2 blikje gepelde tomaten
- snuf zout
Instructies
- Je begint met het maken van het deeg. Kneed de bloem, gist, lauw water, zonnebloemolie en yoghurt door elkaar (laagste stand van de mixer). Voeg na een paar minuten vervolgens het zout erbij. Kneed het deeg ongeveer 15 minuten en laat het vervolgens rusten in een kom met een theedoek eroverheen voor ongeveer 1.5 uur.
- Ondertussen kun je de gehaktsaus gaan maken. Rul het gehakt in een pan. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en maak de ui schoon. Doe dit in een blender (of gebruik een staafmixer of hakmolen) samen met de tomatenpuree, zonnebloemolie, zout, rode pepers (verwijder de zaadlijsten voor een mildere smaak) gepelde tomaten, peterselie en het paprikapoeder en een snuf zout. Maal fijn totdat er een rode saus ontstaat. Voeg dit bij het gehakt en laat even kort meebakken.
- Na het rijzen van het deeg (dit duurt ongeveer 1.5 uur) haal je het deeg uit de kom en kneed je het nog een minuut door. Vervolgens maak je 10 bolletjes van het deeg, deze rol je uit tot een pizza (formaat gebruiken van je koekenpan waar je de pizza in gaat bakken).
- Verhit een koekenpan en doe hier een pizza in, bestrijk het deeg met het gehaktmengsel en bak de pizza gaar op een laag vuurtje. De pizza is klaar als de zijkanten en de onderkant krokant is en licht verkleurd.
- Beleg de Turkse pizza met ijsbergsla, tomaat, komkommer en zelfgemaakte knoflooksaus en rol de pizza op.
De echte Turkse pizza uit Turkije?
Tja, in Turkije is de Turkse pizza natuurlijk het allerlekkerst! (Al komt onze versie uiteraard wel in de buurt ;-)). Hopelijk kunnen we rond de meivakantie weer die kant op om de echte originele Turkse variant te proeven <3
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Zoete aardappelstamppot met sperziebonen en roomkaas
Snickers Fudge met pindakaas en noten
Fajitas met kip, paprika en rode ui
Tonijnsalade van de La Place
Appel yoghurt muffins
American mac and cheese
Linzensoep met kokosmelk
Dit artikel kan affiliate links bevatten.