Last Updated on 6 februari 2021 by Jonna
Vergeet de kant-en-klare potjes in de supermarkt of de pakjes en zakjes. Met dit recept maak jij vanaf nu de allerlekkerste tzatziki thuis. Lekker bij de barbecue, op een broodje shoarma of kip of als dip met een stuk brood, komkommer of bleekselderij. Oftewel, met deze saus/dip kun je eindeloos variëren. Vooral in de zomer is deze zelfgemaakte tzatziki zonder pakjes en zakjes een groot succes.
Tzatziki, gemaakt met komkommer en Griekse yoghurt
Als je weleens in Griekenland op vakantie bent geweest dan heb je het vast weleens gegeten, tzatziki! Wat ons betreft veel lekkerder en verfrissender dan knoflooksaus en het smaakt goed in combinatie met heel veel gerechten en ingrediënten.
Het belangrijkste is om de komkommer goed te laten uitlekken. Zo krijg je een dikke tzatziki in plaats van een waterig zooitje. Je kunt eventueel de zaadjes eruit lepelen voordat je de komkommer raspt maar dit is niet noodzakelijk. Tzatziki maken is heel makkelijk en het is ook nog eens een gezond recept. Je hebt geen tzatziki kruiden nodig.
Wij doen het meestal als volgt, we raspen de komkommer en laten het met een snufje zout minimaal een half uurtje uitlekken in een vergiet. Hoe meer vocht er uit de komkommers komt, hoe lekkerder de tzatziki.
En dan nog een handige tip voor als je nog op zoek bent naar een goede knoflookpers. Deze knoflookpers van Leifheit is heel handig om je teentjes knoflook snel en gemakkelijk te snijden. En het fijne is, de knoflookpers is ook nog eens heel makkelijk schoon te maken.
Ingrediënten Tzatziki zonder pakjes en zakjes
- 500ml Griekse yoghurt (volvet, gebruik geen magere Griekse yoghurt)
- 1 komkommer
- Verse dille
- Sap van een halve citroen
- 2 tenen knoflook
- Scheutje olijfolie
- Snufje zout en peper
- Paar blaadjes verse munt of gedroogde munt (halve theelepel)
Bereidingswijze
- Allereerst begin je met het raspen of fijnsnijden van de komkommer. Laat de komkommer minimaal een half uurtje uitlekken in een vergiet. Doe een klein beetje zout op de geraspte komkommer en schep het af en toe om. Gebruik eventueel een lepel (bolle kant) om nog meer sap uit de komkommer te persen
- Doe de Griekse yoghurt in een schaal samen met het sap van een halve citroen, de fijn geperste teentjes knoflook, snuf peper en zout (niet te veel zout, je gebruikt ook al zout op de komkommers).
- Snijd de dille fijn en de munt en doe dit bij de yoghurt. Meng alles goed samen en serveer met een scheutje olijfolie over de tzatziki.
- Voor het beste smaakeffect laat je de tzatziki minimaal een paar uurtjes staan in de koelkast voordat je het serveert.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten?
Griekse pitabroodjes zonder pakjes en zakjes
Gegrilde kippendijen met Griekse marinade
Griekse moussaka zonder pakjes en zakjes
Gepofte knoflook uit de oven
Dit artikel kan affiliate links bevatten
1 comment
Dit is zó lekker! Ik heb er nog nooit aan gedacht zelf tzatziki te maken en neem altijd een potje mee uit de supermarkt, maar dit is zo simpel dat zelfs ik het kan! ?
Comments are closed.