Last Updated on 19 december 2023 by Marleen
Onnodig voedsel weggooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is of omdat je geen raad weet met je kliekjes en restjes? Vandaag delen wij een aantal handige tips en tricks om voedselverspilling te voorkomen in jouw huishouden. Hoe voorkom je voedselverspilling? Ga slim om met je producten, stel je koelkast in op de juiste temperatuur en maak gebruik van de verschillende initiatieven rondom het tegen gaan van voedselverspilling.
Voedselverspilling? Het hoeft niet!
Sta jij er weleens bewust bij stil hoe vaak jij iets weggooit uit de koelkast? Omdat het volgens de verpakking niet meer ‘houdbaar’ is? Zonde! Door slim met je voedsel om te gaan door het bijvoorbeeld op de juiste plek te bewaren voorkom je dat producten bederven. Zo red je niet alleen het milieu je bespaart ook nog eens geld.
Stel je koelkast in op de juiste temperatuur en ontdooi hem regelmatig!
Wat is nu precies de juiste temperatuur? Volgens onder andere Het Voedingscentrum is dit de juiste temperatuur om ervoor te zorgen dat je producten zo lang mogelijk vers blijven. Via deze link kun je een gratis koelkastthermometer aanvragen, handig als je geen digitale thermometer in je koelkast hebt.
Ook de indeling van je koelkast is belangrijk. Het maakt wel degelijk uit op welke plank je wat bewaart. Hoe hoger de plank in de koelkast, hoe warmer de temperatuur. Bewaar dus blikjes en lang houdbare producten op de bovenste plank. Ontdooi minimaal eens per drie maanden je vriezer en koelkast, zo zorg je ervoor dat de temperatuur gelijk blijft en je producten langer vers blijven. Maak ongeveer eens per maand je koelkast schoon van binnen, zo voorkom je de groei van extra bacterien.
De vriezer is je beste vriend tegen Voedselverspilling
Bij ons thuis gooien we regelmatig groente en vleeswaren weg die over datum zijn. Zonde, want door elke dag even snel de koelkast te scannen kun je een hoop geld besparen. Check je koelkast en vries je producten tijdig in. Groente en fruit kun je vooraf koken en snijden en vervolgens invriezen. Zelfs een zakje wokgroente kun je prima invriezen.
Check voordat je boodschappen gaat doen altijd je voorraad
Bepaal aan de hand van de producten in je voorraadkast, koelkast en vriezer welke gerechten je gaat maken. Dit scheelt niet alleen geld, het maakt het leven vaak ook nog een stuk makkelijker. Laat je inspireren door de producten die je over hebt en zoek op internet de lekkerste recepten. Heb je nog aardig wat kliekjes in de vriezer liggen? Maak er dan een kliekjesavond van of neem het mee naar je werk als lunch.
Gebruik je zintuigen voordat je een product weggooit
Op een verpakking staat een ten minste houdbaar tot (THT) datum of een te gebruiken tot (TGT) datum. Bij de ‘TGT’ datum is de datum meestal wel bepalend (producten zoals vis, vlees, zuivel). Maar als de verpakking nog niet open geweest is dan kun je zelf bepalen of het product nog eetbaar is. Test het door te ruiken, proeven en te observeren. Rauwe producten zoals rosbief en tartaar zijn vaak niet meer goed na de TGT datum maar producten zoals kaas, gerookt spek of salami juist wel. Gebruik je zintuigen en schat eerst zelf in of het nog bruikbaar is.
De THT datum kun je naar mijn ervaring absoluut iets ruimer nemen. Een fabrikant is ook verplicht om een houdbaarheidsdatum te vermelden op zijn verpakking. Denk aan producten zoals chocolade, pakjes en zakjes, gedroogde kruiden, producten met veel suiker.
Tot slot, houd deze tips & tricks in gedachte en voorkom voedselverspilling in jouw huishouden:
- Voorkom heel veel extra eten, bepaal welke hoeveelheden je waarvan nodig hebt. Zoals rijst, aardappelen, pasta, vlees en groente.
- Bij het indelen van je koelkast leg je de producten die het minst lang houdbaar zijn in het zicht zodat deze als eerste opgaan.
- Bewaar een heel brood altijd in de vriezer, zo voorkom je dat je een half brood weggooit omdat het niet meer vers is. Heb je toch restjes oud brood? Maak er een broodpudding van of croutons.
- Check een avond van te voren de vriezer en haal de producten eruit die je de volgende dag wilt eten. Laat de producten afgedekt, op een schaal ontdooien in de koelkast zo voorkom je de groei van bacterien.
- Tropisch fruit kun je het beste buiten de koelkast bewaren. De smaak wordt intenser en het fruit is langer houdbaar. Zeg nee tegen voedselverspilling.
- Wist je dat hard snoepgoed, azijn, suiker, zout en sterk alcoholische dranken onbeperkt houdbaar zijn?
- Laat je restjes afkoelen en zet ze altijd binnen twee uur afgedekt in de koelkast. Bewaar de kliekjes niet langer dan 2 dagen, in de vriezer kun je het zeker drie maanden bewaren.
Afbeeldingen: Shutterstock
1 comment
Goede tip om brood in de vriezer te bewaren. Ik doe het nooit met de gedachte dat we het deze keer écht wel tijdig op zullen krijgen. Resultaat: bijna een half brood moeten weggooien. Urgh, ik leer het nooit.
Comments are closed.